Kivi-paperi-sakset

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Kivi-paperi-sakset (peli))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Jos poliisit pysäyttää ja sanoo "paperit" niin vastaan "sakset" niin voitanko?”


Kivi-paperi-sakset (lyh. KiPaSa, keks. v. 5000 eKr.) on maailmanhistorian suosituimpia pelejä kautta aikojen, ja sen toimintaa valvoo Maailman Käsipeliliitto (WHGU, ennen vuotta 1950 Maailman kätten avulla pelattavain pelien yhdistys), joka valvoo myös taskubiljardia ja silmääntökkimistä. Käsipeliliitto on perustettu jo vuonna 1875 lordi Killerspoon III:n ja lordi d'Hakkantin välisen KiPaSa-selkkauksen jälkeen, joka johti lähes sotaan asti.

Säännöt[muokkaa]

Esihistorialliset säännöt[muokkaa]

Kivikaudella pelissä on kolme esinettä: Pyöreä kivi, litteä kivi ja kepinpätkä. Sopimuksen mukaan Pyöreä kivi voittaa litteän kiven, joka voittaa kepinpätkän, joka voittaa pyöreän kiven. Sumerit ja egyptiläiset kehittivät pelistä version, jossa esiintyivät tiili, puuvasara ja pronssitikari. Tikari voitti vasaran, joka voitti tiilen, joka voitti tikarin. Myöhemmin kiinalaiset keksivät paperin, jolloin he korvasivat sillä puuvasaran.

Säännöt ennen vuotta 1875[muokkaa]

Eurooppalaiset kehittivät pelistä lähes nykyisen kaltaisen saksien keksimisen jälkeen. Mutta teknologisen kehityksen aikana 1800 luvulla, kun pelillä ei ollut vielä yhteistä maailmanliittoa, sääntöjä muokattiin usein omiin tarkoituksiin. Esimerkiksi monissa yhteyksissä peliin lisättiin esine koura, joka voitti kaikki muut paitsi toisiin esineisiin yhdistetyn kouran. Tämän jälkeen oli lisättiin mukaan höyrykone, joka voitti kaikki muut, ja sittemin hitsauspilli, joka kouraan yhdistettynä voitti höyrykoneen. Kaikki muut voittanut sotalaiva tuli yleiseen käyttöön 1850-luvulla, ja pian tämän jälkeen lisättiin kraken, joka voitti sotalaivan. Tosin esine harppuuna yhdistettynä kouraan voitti krakenin. Lopulta pelillä oli lukemattomia paikallisia sääntöjä, ja tämä aiheuttikin lordi Killerspoon III:n ja lordi d'Hakkantin välisen selkkauksen, sillä Killerspoon pelasi Englannin hovisäännöillä ja d'Hakkant Ranskan.

Maailmanliiton säännöt[muokkaa]

 1. Pelissä on kolme esinettä:
  1. Kivi (nyrkki).
  2. Paperi (avoin käsi, sormet suorana yhdessä).
  3. Sakset (etu- ja keskisormi muodostavat "haarukan").
 2. Kivi voittaa sakset.
 3. Sakset voittavat paperin.
 4. Paperi voittaa kiven.
 5. Kuviot muodostetaan sormilla. Oikeita esineitä ei käytetä.

Säännöt ovat kuitenkin aiheuttaneet närää joissakin henkilöissä, ja siksi KiPaSasta on vieläkin olemassa sääntövariaatioita. Esimerkiksi mafian jäsenet käyttävät sääntöjä, joissa mukanan on pistooli, jolla saa ampua vastustajaa käteen tarvittaessa. Virallisissa KiPaSa-turnauksissa käytetään kuitenkin maailmanliiton sääntöjä, sillä muussa tapauksessa turnausten järjestäjää vastaan aloitettaisiin kauppasaarto (Ainakin teoriassa. Kyseinen pykälä on ollut kirjoitettuna maailmanliiton ohje- ja sääntökirjaan jo vuodesta 1879, eikä sitä ole käytetty vuoden 1900 jälkeen.)

Sääntömuunnos: Oikeat sakset[muokkaa]

Yhdistyneiden Nallevaltioiden kuistuttua on euroopassa ja muissakin nörttien kansoittamissa siirtolohkareplantaaseissa käytetty saksien kohdalla oikeita saksia ja näitä näyttänyt pelaaja voittaessaan saa leikata silpuksi toisen pelaajan hökötyksen.

Yhdistyneiden Nallevaltioiden verinen versio[muokkaa]

 1. Pelissä on kolme esinettä:
  1. Nalle (Nalle).
  2. Paavi (keskisormi pystyssä).
  3. Bill Gates (piirretään ilmaan Applen logo ja sitten isketään siihen nyrkki).
 2. Nalle voittaa Paavin.
 3. Nalle voittaa Bill Gatesin.
 4. Bill Gates voittaa Paavin.
 5. Kuviot muodostetaan sormilla. Oikeita esineitä käytetään vain nallejen kohdalla.