Kittilä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Kittilä.
Kuvassa Kittilän kuuluisin ja käytetyin menopeli paikallisliikenteeseen.

Kittilä on se eräs ehkä tunnetuin paikkakunta Lapissa, joka jäi lähes vähiten saksalaisten miinoittamana syksyllä 1944. Silloin oli päällä mittelö Suomi-Saksa. Kittilässä on lentokenttä ja siinä kiitorata. Sitä kautta pääsevät englantilaiset turistit joulupukkia pussaamaan. Syynä tähän on se sellainen, että Rovaniemen lentokenttä suljetaan pitkäksi aikaa korjaustöitä varten. Syynä suurena lienee ollut se, että Joulupukin pulkka oli kuluttanut kiitorataa liikaa.

Kittilän alueella sijaitsee huoraus kuten Kivi-Lettilän viihdekeskuksia. Niillä lauletaan, soitellaan, nauretaan ja pietetään seli pidetään haaskaa. Myöskin kaivoksia sijaitsee kunnan alueella. Siellä porataan ja louhitaan ilman porauslauttoja ja Louhea, joka sijaitsee Tervolassa. Kittilä kärsinee ilmeisestä työvoimapulasta, eikä siihen paikkaajia tahdo tuntuvan oikein mistään. Luultavasti ei edes Filippiineiltä taikka Taikkulasta? Syynä suurimpana tähän taas lienee se, että varsin useat paikalliset ovat syöksyneet Ruotsiin ja Suureen Etelään leveämmän leivän perään.

Eräs Kittilän kunnan saavuttamia tilastollisia ennätyksiä, on Suomen Kylmimmän Paikkakunnan kunnianarvoisa titteli. Pokan kylässä saavutettiin vuonna 1999 kunnioitettavat -51,5'C pakkasastetta. Kunnan alueella ei koskaan olla mitattu yli +33'C lämpötiloja, vielä nyt nykyaikanaan ainakaan, mikä lähestyi sekä 1988 että 2006.

Katso myös[muokkaa]