Sähkökitara

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Kitara)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kitara (lempinimiltään skitta, skeba, keppi tai skede) on kielisoitin ja fallossymboli. Sitä siis soitetaan kielellä. Kitaraa käytetään suositussa musiikissa, kuten humpassa, tangossa ja valssissa. Sähkökitaraa pidetään über-kovana peniksenjatkeena. Se ei tietystikään ole totta, sillä sähkökitara on hyvin epäkäytännöllinen tekopeniksenä. Se keksittiin kaikkien kovimpien säveltäjien harmiksi vasta 1900-luvulla. Eli sellaiset jätkät kuin Mozart ja Bach eivät ikinä saaneet mitään aikaiseksi tällä soittimella, ja se harmittaa heitä vieläkin.

Sähkökitarat on suunniteltu melko epäergonomisesti, mutta kukapa täysijärkinen niitä soittaisi muutenkaan?

Historia[muokkaa]

Alussa sähkökitaraa käytettiin lähinnä jazzin soittoon, mutta siinä havaittiin paljon potentiaalia muuhunkin, mm. rockiin, countryyn, popiin jne... Jazz-hirmut eivät kuitenkaan haluneet luovuttaa kultaista peniksenjatkettansa (eli sähkökitaraa) muille. Mutta kuitenkin jo 40-luvulla alettiin sähkökitaralla soittaa myös esim. Rockia ja Heviä. (Voidaan olla montaa mieltä paraniko musiikin laatu yhtään.)

Rakenne[muokkaa]

Tarkastellaanpas soitinta itseään vähän lähemmin. Sähkökitaran tunnistaa siitä että se on kitaranmuotoinen kapistus jossa on kieliä. Kieliä on useimmiten 6, mutta niitä voi olla myös 4, 7, 8, 12 tai 372 kappaletta. Kitarassa on yleensä vain yksi kaula, mutta mitä useampia kauloja, sen helpompi sitä on soittaa. Joten jos sinulla on monikaulainen kitara, olet yksinkertaisesti NIIN paljon parempi kitaristi kuin muut. Suurempia kielimääriä ja kaulamääriä käytetään mm. Big Bang -musiikissa.

Parhaimmat yksilöt on tietysti tehty puusta, mutta myös muista ihmeaineista on havaittu tehtäneen yksilöitä, esim. peltipurkista. Sähkökitara sisältää nimensä mukaisesti sähköä, ja tusinoittain hienoja sähkövehkeitä äänen aikaansaamiseksi. (Jälleen voidaan olla monta mieltä näkyykö se laadussa.) Sähkökitara on aivan liian monimutkainen naisille, mikä selittää sähkökitaran soittajien keskuudessa miesten suurilukuisuuden.

Tyypillä kävi huono tuuri, vain yksi kitara miljoonasta on virheellinen. Tuohonkin on vahingossa tullut kaksi kaulaa liikaa.

Soittaminen[muokkaa]

Kitaraa ei varsinaisesti soiteta. Tyypillisesti kitaristi pelaa videopelejä ja katsoo erotiikkaa ja piirtää levynkansia itselleen enemmän kuin harjoittelee soittamista.

Kitaroinnissa olennaista on kuitenkin se, että tukka on lennokas ja että sitä riittää. Jos sinulla on lyhyt tukka, et voi olla hyvä kitaristi. Pienet vähemmistöt pitävät soittamisessa tärkeänä myös tukan ohella niin kutsuttua "tyylitajua". Nykymusiikissa kyseinen puute on kuitenkin helposti kompensoitavissa paljon käytetyllä "Soita niin nopeesti ku sä pystyt!" -tekniikalla, joka yhdistettynä tukan oikeaoppiseen heilutukseen on omiaan luomaan illuusion oikeasti taitavasta ja rock-henkisestä kitaristista. Tämä kyseinen tekniikka myös lisää tehokkaasti soittajan Star Poweria, joten kannattaa ottaa haaste vastaan! Tärkeää on myös että soittovempeleet, kuten kitaralaukut ja plektrat ovat oikeaa merkkiä. Jos niissä lukee "Fender" tai "Gibson", niin se yksinkertaisesti parantaa äänenlaatua ja kasvattaa katu-uskottavuuttasi. Se vain on niin.

Kitaraa voidaan käyttää monin tavoin. Sen voi sytyttää halutessaan tuleen, mikäli taloudellinen tilanne näin sallii. Yleensä kitaristit (huom. kitarisat ovat eri asia) tyytyvät yksinkertaisesti rämpyttämään kitaran kieliä epämääräisesti, joskus jopa väkivaltaisesti.

Kitaraa soitetaan pääasiassa alasti stetsoni päässä. Myös muutamia poikkeuksia on tosin aika-ajoin havaittu.

VAROITUS! Pitkän linjan kitarointi saattaa aiheuttaa kokaiininmädättämiä ajatuksia -ja kasvoja sekä epäterveellisen pitkää -ja takkuista tukkaa. Kuvassa oleva kaveri liittyy tapaukseen.

Kuuluisia käyttäjiä[muokkaa]

Sähkökitaran kovimmat tiluttajat ovat mm. Jesse Jalmari Marttila, Matti Meikäläinen, Steve Vai, Yngwie Malmsteen, Lil Wayne, Rusty Cooley, Chris Impellitteri, Alexi Laiha, Herman Li ja Buckethead. He kykenevät tiluttamaan niin nopesti, että äänivalli rikkoutuu. Tiluttamisen takia ihmiset ovat kuitenkin alkaneet kuolla keikoilla, koska se on niin nopeaa. Tämän johdosta Amnesty International on kieltänyt tiluttamisen Euroopassa ja Amerikassa ja sallinut sen Kiinassa ja Intiassa, väestönkasvun hallitsemiseen. Tilutuksen harjoittaminen vaatii vikkeliä sormia ja aivan kuten muukin kitaran käyttäminen, pitkiä hiuksia. Suuresta egosta, nahkahousuista ja lavakarismasta on myös etua tilutuksessa, mutta kuten todettua, sen harjoittaminen on kiellettyä ja kaiken lisäksi vielä ydinsodan uhalla, joten unohda koko juttu.

Lavakarisma ja kitaristin star power[muokkaa]

Tylsällä soittajalla on tunnetusti vähän star poweria. Jos soittaja ei tee oikeita eleitä, esimerkiksi barbaarimaista tukanheilutusta, tuskallisennäköisiä "soolofeissejä" ja tiluta aggressiivisesti, soittajan star power on vähäistä. Maailman suurimmat Star Power-lukemat ovat yhtyeille, nimeltä Kiss, Alice Cooper ja Poison. Jokaisen näiden yhtyeen jäsenet ovat pelottaneet pikkulapsia hirvittävillä olemuksillaan ja egoistisella lavaesiintymisellään. Pienimmät Star Power-lukemat ovat muunmuassa Amorfiksella ja HIMMILLÄ, joiden kitarasankarit eivät satunaista tiluttelua lukuunottamatta esiinny mitenkään liian näyttävästi.

Viritykset aiheeseen liittyen[muokkaa]

Etenkin rankemman luokan metallimusiikissa rock-uskottavuutta, eli Star Poweria saa alemmista virityksistä. Alin tunnettu viritys oli Tuhokuolema-yhtyeen kitaristi Jorma Kääriäisellä, joka viritti Kuoleman Kylpyamme-kiertueiden ajaksi kitaransa Dropped Über Ööhön. Koko yleisö kuoli kitaran ja oktaavia alemman basson aiheuttamasta yhteismurinasta. Samalla kiertueella Kääriäisen pää räjähti, mutta asia korjattiin Jeesusteipillä. Samaa temppua on yritetty useita kertoja, mutta vain pitkätukkaisimmat, nahkahousuisimmat ja egosentrisimmät runkutrokkitähdet ovat kyenneet tähän. Kyseinen pään räjähtäminen on tosin kaljuunnuttanut soittajat, joten eivät he enää kyenneet tähän toista kertaa. Etenkin Kääriäisen kiertue, sillä kolmea sekuntia pidempään on äärimmäisen vaarallista kuunnella Dropped über Öötä, mutta kuvitelkaa kolmetoista kokonaista keikkaa! Samaan lisättiin vielä ihan helvetin matala soittoasento, joka varmisti musiikin kuolettavuuden ja Star Powerin yliohjauksen.

Edes tällä hurjannäköisellä karhuhomolla ei ole Dropped Über Ööö vielä saavutettuna.

Katso myös[muokkaa]