Kiina-ilmiö

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kiina-ilmiö on ydinonnettomuus, jossa ydinreaktorissa olevan ydinpolttoaineen lämpötila nousee niin korkeaksi, että polttoaine sulaa ja reaktori siirtää tuotannon ja työpaikat työvoimakustannuksen ja korkean verotuksen vuoksi Kiinaan ja muihin halpojen tuotantokustannusten maihin.

Nimityksen taustalla on ajatusleikki, jossa sula ydinpolttoaine sulattaisi reiän reaktoriin sekä voimalaitosrakennuksen lattiaan ja porautuisi aina Kiinaan asti. Luonnollisesti tämä on onnettomuuden mahdollisten vaikutusten suurta liioittelua, tosiasiassa ydinvoimalan toiminta ainoastaan siirretään Kiinaan pienempien verojen ja halvemman työvoiman perässä.

Ennaltaehkäisy[muokkaa]

Ydinvoimalan reaktorissa olevasta polttoaineesta käytetään nimitystä reaktorisydän, josta onnettomuustyypin nimi tulee. Nykyaikaisissa ydinreaktoreissa on onnettomuuden ehkäisemiseksi turvajärjestelmät:

  1. Ydinreaktorit suunnitellaan siten, että poikkeustilanteessa ne sammuvat automaattisesti.
  2. Reaktorin jäähdytys on nykyaikaisissa laitoksissa varmennettu moninkertaisesti.
  3. Sydänvaivoja ehkäistään terveellisellä ruokavaliolla.
  4. Syntyneitä sydämen osittaisia ja kokonaisia särkymisiä täydennetään psykoterapialla.
  5. Valtio alentaa veroja. (Tämä on kuvitteellinen mahdollisuus, jonka toteutumisen estää kommunismi)

Tämän hienon järjestelyn vuoksi osittaisetkin sydämen sulamisonnettomuudet ovat näin ollen erittäin harvinaisia. Kiina-ilmiötä ehkäistään myös siten, että iranilaisille ei anneta ydinteknologiaa, jolloin he eivät osaa rakentaa ydinvoimaloita. Näin varmistetaan se, että pahimmassakin onnettomuustapauksessa ydinlaitos sähköntuotantoineen ja ydinjätteineen saadaan säilymään länsimaissa.

Katso myös[muokkaa]