Kevään ensimmäinen päivä

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

”Muikkunen, PERKELE!!!”

~Muumipeikko vihaisena jouduttuaan heräämään talviunesta.

”Minä haluan nukkua!”

~Nipsu

Kevään ensimmäinen päivä on päivä, jona Muumilaakson asukkaat heräävät talviunesta (ne, jotka ylipäätään ovat nukkuneet talviunta). Kevään ensimmäisen päivän tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta luultavasti se on jossain huhtikuun tienoilla. Tosin, kevään ensimmäinen päivä saattaa olla vaikka joulukuun puolessa välissä, ainakin, mikäli Muumipeikkoon ja hänen pääsääntöisiin talviunestaheräily-aikatauluihinsa on uskominen.

Joka vuosi kevään ensimmäisenä päivänä Nuuskamuikkunen palaa Muumilaaksoon pitkältä huumekasvienetsintä-matkaltaan etelästä, pystyttää telttansa, laskee perseensä sillan kaiteelle ja alkaa rääyttää huuliharppuaan niin korvia särkevän epävireisesti, että kesken märkien unien herännyt Muumipeikko vittuuntuu ja ryntää raivopäisenä paiskaamaan Muikkusen alas sillalta jokeen. Tämän jälkeen Muumipeikko kailottaa ärsyttävällä äänellään kaikki muutkin laakson asukkaat hereille ja Muikkunen ja Muumipeikko sekä väkisin mukaan tunkenut Pikku Myy, joka uhkaa puraista Muumipeikkoa palleista (ai, onko sillä pallitkin?), ellei häntä oteta mukaan, lähtevät herättämään Nipsun käyttäen apuna Muikkusen surullisenkuuluisaa epävireistä huuliharppua., Nipsu vittuuntuu tästä yleensä todella kovasti, sillä hän haluaisi katsella vielä pari viikkoa kaikessa rauhassa märkiä unia. Niinpä Nipsu painelee takaisin maakellariinsa homehtumaan, eikä pistä nokkaansa pihalle seuraavaan kahteen viikkoon. Kun Nipsu lopulta uskaltautuu ulos kellaristaan, hän ryntää ensi töikseen poraamaan Muumimammalle, että hänellä on nälkä.

Muumimörkö kutistuu kevään ensimmäisenä päivänä kauhistuttavasta hirviöstä pelkäksi surkeaksi pikku paskaklöntiksi ja joutuu pakenemaan Yksinäisille vuorille koko kesäksi, sillä hän ei uskalla surkean ulkomuotonsa vuoksi näyttää naamaansa Muumilaaksossa ennen seuraavaa talvea. Yleensä Mörkö häröilee Muumitalon nurkilla kaksi viimeistä talvipäivää ja jäädyttää kaikki, jotka yrittävät astua sisälle taloon tai tulla lähelle taloa. Mitään järkevää Mörkö ei talossa kuitenkaan tee, ainoastaan ärisee ja lipuu ympäriinsä.

Muumien talviuni[muokkaa]

Kuten on jo mainittu, kevään ensimmäinen päivä on merkittävä pääasiassa siksi, että Muumeilla on tapana nukkua koko talvi perseet homeessa ja herätä vasta keväällä, kun Mörkö on poistunut maisemista ja Hemulikin jo juoksentelee pitkin nokkospuskia suurennuslasinsa kanssa.

Kiinnostavia asioita Muumien talviuni-historiassa on kaksi. Ensinnäkin se, että Muumipeikon pitäisi lajitoveriensa tavoin olla joka talvi syvässä unessa, mutta silti hän herää suurin piirtein joka toisena talvena, lähtee ulos häröilemään ja pelkäämään Mörköä. Yleensä Pikku Myy herää tällöin myös, sillä häneltähän ei salata mitään.

Vuonna 1958 Noita kävi loitsimassa Muumit ikuiseen uneen, sillä häntä vitutti tyttärensä Aliisan jatkuva ramppaaminen Muumilaaksossa. Noita päätti kuitenkin purkaa lumouksen, kun Nuuskamuikkunen teki tarjouksen, että mikäli Noita purkaa lumouksen, Muikkunen voisi myydä Noidalle ruoaksi rautanokkosia, joita hänellä on teltassaan ainakin 4000 kiloa. Muikkunen totesi, että neljästätuhannesta kilosta nokkosia riittäisi noidalle ruokaa ainakin kahdeksi vuorokaudeksi. Noita purki lumouksen – Ei suinkaan siksi, että olisi tarvinnut ruokaa, vaan siksi, että voisi piiskata Aliisaa nokkosilla.

Mainittakoon, että minuuttia ennen kuin Noita nukutti Muumit, Mörkö kävi Muumitalon nurkalla, lipui ja ärisi. Kun Noita tuli paikalle, hän poistui.