Kemi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kemi (pohjoissaameksi Giepma) (Latinaksi Anus Bothnica) (venäjäksi Кемингра́д) on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Lapin maakunnassa, Lapin läänissä. Kaupungissa asuu 22 700 kommunistia ja joitain ihmisiä. Väestöntiheys on 242,5 as./km².

Sana kemi tarkoittaa tallattua niittyä, jolle voi leiriytyä. Tallattu niitty on usein kuitenkin ollut esim. lehmien asuinsijana ja monesti paikalta löytyy ulosteita, joten tallatun niityn käyttämistä leiriytymis- tai asumistarkoituksessa kannattaa välttää (Kuten myös siis Keminkin, koska hajun perusteella näin voi olla kaupunginkin tapauksessa )

Kemi sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kaupungissa on satama, rautatieasema, linja-autoasema ja Kemi-Tornion lentoasema. Tieyhteyksistä erittäin tärkeä on ohitustie E4. Syksyllä 2010 valmistui sen uudistaminen moottoritieksi, jota käyttäen Kemin ohittaminen käykin jo miellyttävästi ja ennen kaikkea nopeasti. Kaupungin huomaa lähinnä tielle leviävästä sellutehtaan hajusta.

Vuosikymmenien altistus paperi- ja sellutehtaiden päästöille ilmenee kantaväestön yksinkertaisena ja taantumuksellisena, suorastaan kivikautisen alkukantaisena käyttäytymisenä. Käyttäytyminen ilmenee usein Ladojen ja Nissanien tuunaamisena, ideana nimetä kokonainen kaupunginosa (Hepola) huumausaineen mukaan sekä arveluttavana käyttäytymisenä ulkopaikkakuntalaisia kohtaan.[1]

Yksi Kemin omaperäinen ilmiö on sen ilmasto. Sää on kuin kemiläiset itse, joko kasvojaviiltävän kirpakkaa tai ummehtuneen seisahtanutta. Eikä koskaan osaa sanoa mistä päin nyt tuulee - tuulee kuitenkin, yleensä kovaa.

Parasta Kemissä on sen läheinen sijaiti halvan margariinin ja kakkosoluen kehtoon, Haaparantaan.

Kemin naapurikunnat ovat Tornio, Keminmaa, Simo, Raimo, Pertsa ja Rane. Kemi ja Keminmaa ovat päättäneet pistää kamppeensa yhteen moniaita kertoja, aina aie on kaatunut yhteisen nimen päättämiseen. Ehdolla on ollut muun muassa Ala-Tornio, Simonmaa, Raimonmaa, Pertsanmaa ja Ranenmaa.

Kemiä ei tule sekoittaa toiseen, Kemijoen suistossa samalla leveysasteella sijaitsevaan Venäjän kaupunkiin, jonka nimi on Kemi[2].

Historia

Kemin kaupunki perustettiin Keisarillisen Majesteetin asetuksella 5. maaliskuuta 1869. Historia ei kuitenkaan kerro, minkä ihmeen takia. Ja miksi nopean sivuuttamisen mahdollistavan kunnollisen ohitustien rakentaminen kesti sen reilut sata vuotta?

Talvi- ja jatkosotien aikana Kemin kaupunki valitettavasti säästyi pommituksilta, mutta sittemmin Lapin sodassa saksalaiset yrittivät korjata tilannetta ja räjäyttivät Kemijoen sillat ja yrittivät myös kaataa Kemin kaupungintalon räjäyttämällä siitä kolme kerrosta pois talon alaosasta. Saksalaiset pioneerit onnistuivat räjäyttämään alakerrokset jonnekin Alfa Centauriin, mutta pytinki pysyi pystyssä. Kemin kaupungintalo oli kuitenkin poikkeuksellisten hissikuilujensa ansiosta niin vahvarakenteinen, ettei se kaatunut. [3]

Nähtävyydet

Tulevaisuudessa, ilmastonmuutoksen aiheuttaman lämmönnousun ja siitä aheutuvan vedenpinnan nousun vuoksi, Kemin lumilinna tullaan rakentamaan hiekasta.
  • Lumilinna – Kemi, tuo perämeren helmi (alias Perämeren persereikä) on seutukunnassa tunnettu vauraana ja taloudestaan hyvin huolehtivana kaupunkina. Kaupungin vaurautta juhlistaakseen kaupunkilaiset rakentavat joka vuosi suuren lumilinnan. Loppusuoralla kilpailussa oli kolme vaihtoehtoa: Rahan polttaminen kaupungin juhannuskokossa, rahan kylväminen Kankkulan kaivoon tai lumilinnan teko . Kankkulan suvun vetäytydyttyä projektista viime metreillä, valituksi tavaksi päästä talouden ylijäämästä eroon valittiin lopuksi Lumilinna. Lumilinna on erittäin suosittu muutamien kemiläisten keskuudessa ja onpa siitä jopa kirjoiteltu seudun ilmaisjakelulehtiä myöten.
  • Jäänmurtaja Sampo – Toisena valtaisien rikkauksien ilmentymäna kemiläiset ovat ostaneet syrjässä sijaitsevaan Ajoksen satamaansa ihka oikean jäänmurtajan. Ihan vaan huvikseen, ei sitä mihinkään tarvita. Vuosittain järjestetään turistiristeilyjä joihin joskus on saatu mukaan maksava asiakaskin. Loput 9 kk vuodesta Sampo yhtyy happeen Ajoksen satamassa. Ihanan kallista.
  • Kemin jalokivigalleria – Jalokivigalleriassa voit ihailla aitoja topaaseja, jadeiitteja ja zirkoneja, sekä ostaa matkamuistoksi sertifioitua dinosauruksen paskaa.
  • Karihaaran tori – Eläväinen ja touhukas karihaarantori on toiminut kemiläisten kohtaamispaikkana ja olohuoneena jo vuosia. Varsinkin syksyisin täyttää iloinen puheensorina torialueen ja kauppa käy kuin siimaa, siellä oravannahka vaihtaa omistajaa ja kuivattu nahkiainen käy kaupaksi. Markkinahumua kannattaa saapua katselemaan kauempaakin, onpa paikalla nähty joskus jokunen simolainenkin.

Kemi muualla verkossa

  • Kemi, ihme kaupunki – Kemin kaupungin kotisivut. Ei ole täysin selvää minkä hallusinogeenin vaikutuksen alaisena kotisivut on luotu, mutta LSD:n tiedetään parhaimmillaan vääristävän käsitystä todellisuudesta ja aiheuttavan samankaltaisia harha-aistimuksia eli ns. trippejä.


Lähteet

  1. "http://www.youtube.com/watch?v=i0UmnmNyUco"
  2. Suomen Kemi on Perämeren pohjukassa, Venäjän Kemi puolestaan Vienanmeren.
  3. kelvottomat tunarit, Rovaniemen kyllä saitte tuleen...