Käyttäjä:Black Eagle/takatasku

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Räpellän tänne erilaisia ajatuksia, joita minulle tulee mieleen.

Kirjallisuus

Seitsemän veljestä

Noin seitsemän veljestä on Aleksis Kiven 1870-luvun tienoilla kirjoittama saippuasarjaromaani suomalaisten juroudesta ja juopottelunhalusta. Se alkaa sanoilla: Alussa oli suo, kuokka ja seitsemän veljestä. Tai ainakin jotain sinnepäin. Kertomus alkaa kuitenkin kyläpahasesta jossain päin Suomea, tarkemmin Hämeessä, joka määritelmällisesti on hyvin laajalti jossain. Tämän kylän ympärillä olevia tiloja jaetaan ja veljesten isä päättää investoida puuteollisuuteen. Siis osti halvalla kasan metsää, ah niin hyvää puuta!

Isänsä kuoli taisteltuaan lutusen mesikämmenen kanssa jättäen pojat äiteensä hoteisiin. Vaan pojatpa olivat niskoittelevaa sakkia ja siksi he päättivät työnteon sijasta mennä ensinnä naisiin, sitten juomaan ja lopulta pelaamaan riistapelejä metsiin.

Tieteet

Neurotiede

Neurotiede eli pakkomielteinen tutkiminen. Ei saa sekoittaa autismiin tai assburgeriin.

Varhaisimmat lähteet mainitsevat erittäin vakavia pakkomielteisyyden asteita. Neurotiedettä on harrastettu mm. silpomalla ihmisten aivoja ja stimuloimalla niitä sähköllä, kuin sähkötuolissa konsanaan. Näissä kokeissa koirat eivät kuolanneet, vaan aivojen visuaalisen korteksin yhden neuronin (pakkomielteen) laukaisi stimulointi näkökentän yhdessä linjasegmentissä (viiva). Muistakaa siis, että viivaa voi aiheuttaa pakkomielteitä ja jo ensimmäinen kannabispiikki voi tappaa!

Paikat

Skotlanti

Skotlanti on maanulkopuolinenosa, joka sijaitsee maailman ulkopuolella, sillä James Bond, jolle maailma ei riitä, käytti Skotlantia piilopaikkanaan elokuvassa Taivassyksy.

Maantiede ja matkailu

Skotlannin suurin kaupunki on post-industriaalisen hallitsemattoman kasvun keskus, Glasgow. Suuria ovat myös siihen liittyvät tilastot, sillä Glasgow on tunnettu monimuotoisesta ja lämminhenkisestä yöelämästään ja arjen sykkeestä. Toisaalta kaupungissa voi myös tutustua eksoottisiin harrastuksiin, kuten puukotetuksi tulemiseen ja huumeisiin. Sanotaankin, että Glasgow on Euroopan puukotuspääkaupunki[1] ja heroiinin oikein- ja väärinkäytön keskus.

Skotlannin pääkaupunki on Edinburgh, joka on tunnettu kummallisesta nimestään (lausutaan "edinborou"), loputtomista ylämäistään ja linnastaan. Edinburghin suurimpia nähtävyyksiä ovat:

  • Raitiovaunukiskot, joilla ei kulje raitiovaunuja, vaikka niitä on jo kaavailtu vuodesta 2003.[2]
  • Sillat, jotka kulkevat talojen sisässä.[3]
  • Työmaat, joilla on töissä 4-10 työmiestä. Vain yksi saa tehdä töitä ja hänkin erittäin hitaasti.
  • Elävän taiteen museot: tavallisia asuintaloja, joissa ei esimerkiksi ole eristeitä tai sekoittajia suihkuissa tai hanoissa.

Skotlannin kuuluisin järvi on Loch Ness, jossa asuu suhteellisen ahdistava Nessie.

Suihkut ja ikkunat. Hometta, saatana. Tiet. Rakennuskulttuuri.

Viski

Skottilainen viski saavuttanut maailmalla elitistisen, porvarillisen ja korkeamman yhteiskuntaluokan maineen. Viskin nauttiminen onkin suurta hupia työväenluokalle ja muille alemmille yhteiskuntaluokille. Ironista kyllä, viskin juuret ovat niin ikään alemmissa yhteiskuntaluokissa. Viski oli alun perin pontikan kaltaista kirkasta viinaa, jota poltettiin salaa siellä sun täällä, laittomasti.

Nykyään viski kuitenkin kypsytetään tynnyreissä. On hyvin todennäköistä, että nykymuotoinen viski sai alkunsa, kun joku salaviinan polttelija kännipäissään unohti, mihin oli viskinsä piilottanut ja näin viski pääsi kypsymään tynnyrissä kunnes se jälleen löydettiin. Toisen tarinan mukaan kyseinen salaviinan polttelija pidätettiin eikä hän päässyt juomaan viskejään kuin vasta monen vuoden päästä vankilasta päästyään.

Kulttuuri

Kansallissymbolit

Skotlannin lippu muistuttaa väreiltään kovasti Suomen lippua, mikä on erehdyttävällä tavalla hyvä asia kaupassa: "Kas, kotimaista, otanpa tätä." Skotlannin lippu on kuitenkin niin vanha, että toisin kuin Suomen lipusta, sille ei ole määritetty tarkkoja väriarvoja tai mittasuhteita. Niinpä melkein mikä tahansa valkoisella kulmittaisella ristillä varustettu sinisellä pohjalla oleva voidaan luokitella skotlannin lipuksi.

Kansalliseläin on yksikyrpäinen koni.[4]

Skotlannin rahayksikkö on nimellisesti Pound Sterling eli Iso-Britannian punta. Käytännössä kuitenkin Skotlannin pankit saavat painaa rahaa, jota etelänmaanmiehet eivät kelpuuta rahana. Toinen jännittävä lieveilmiö on setelien monimuotoisuus: rahaa painavia pankkeja on ainakin kolme[5] ja toisinaan kukin pankki muuttaa setelin ulkonäköä uudessa painoksessaan. Lompakossasi voi siis hyvinkin olla neljän- tai viidenlaisia viiden punnan seteleitä.

Kuuluisia skotteja

Kuuluisimmat skotit ovat Mel Gibson, groundskeeper Willie ja

Sisarmaat

Skotlannilla on myös kultuurinsa puolesta pikkuserkku, Uusi-Seelanti. Maita yhdistää mm. jännä aksentti ja lampaanpaneskelu[6]. Edellä mainitun harrasteen symbolina onkin lammaspaimen, joka on pukeutunut perinteiseen miehiseen asusteeseen, hameeseen. Järjettömyyttä koristaa kaksi anatomisesti lähes identtistä symbolia: haggis ja säkkipilli. Skottilaiseen perinteeseen kuuluu, että kilttiä pidetään yllä joka päivä ja että julkisten laitosten, kuten yliopistojen, pihassa noin puolenpäivän tienoilla tulee soittaa säkkipillillä sävelmä, jota edes soittaja itse ei tunnista.

Ruoka

Uppopaistaminen on skottilaisen keittiön kulmakiviä. Skotlannista saat niin uppopaistettua kalaa, kanaa kuin Mars-patukoitakin! Toinen kummajainen on mystinen haggis-eläin, joka on eugeneettisten tutkimusten mukaan sukua kebab-eläimelle, maksalaatikolle ja mustamakkaralle.

Viitataan kintaalla

  1. Puukotuspää on parasiitti, jota tavataan haggis-eläimen vatsalaukusta sitä leikattaessa.
  2. Edinburghin raitiovaunut (englanniksi)
  3. Edinburghin eteläsillan kammiot (englanniksi)
  4. Ja tämä on ihan totta. Mitä vittua, Skotlanti?
  5. Bank of Scotland, Clydesdale Bank, Royal Bank of Scotland
  6. nk. sheepshagging