Jumalanpilkka

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png Tämä artikkeli on pyhäinhäväistys ja törkeää rienausta!
Artikkelin keskustelusivulla voit tuntea yhteyttä muihin, joiden vakaumusta on loukattu,
mutta rakentavampaa on syöksyä kaduille lynkkaamaan vähemmistöjä.

Totisesti: Kaikki tullaan antamaan ihmisille anteeksi, kaikki synnit ja herjaukset, miten he sitten herjaavatkin. Mutta jos joku herjaa Pyhää Henkeä, hän ei saa ikinä anteeksi vaan on syypää ikuiseen syntiin.

~Markus, 3: 28 - 29

Jumalanpilkka on mukava harrastus, jonka Suomen laki ja filosofit tekevät lähes mahdottomaksi harrastaa. Jostain syystä jumalanpilkka ei ole asianomistajarikos, toisin kuin muut kunnianloukkaukset.

Harrastus on kuitenkin suosittu, ja sillä saattaa päästä lehtien palstoihin, kuten Hannu Salama. Muutenkin jumalanpilkka on palkitsevaa ja hauskaa. Henkilökohtaisesti suosittelen erilaisia loukkaavia tekonimikkeitä sekä mainintoja ilmaisuista, jotka yleisessä kielenkäytössä koetaan herjaaviksi. Esimerkiksi räikeät eritteisiin tai siveettömään käytökseen viittaavat laatusanat ja absurdit yhdyssanat ovat erinomaisen käyttökelpoisia. Kun niitä liität rekisteröityneiden uskontokuntien pyhinä pitämiin asioihin, niin lain määräämä jumalanpilkkaehto täyttyy, ja syyllistyt Jumalanpilkkaan. Hikipediassa jumalanpilkka imaistaan näin:

Filosofinen este[muokkaa]

  • Keskiaikainen dominikaani Eckart sanoi, että Jumalaa pilkattaessa häntä ylistetään, koska jumala on aina suurempi kuin ihmisten mielikuvat, joita ihminen Jumalaa pilkatessaan halventaa. Eckartin mukaan se, että Jumala on kaikkivaltias johtaa siihen, että väärän ominaisuuden liittäminen Jumalaan on mahdotonta: Jokainen negatiivinenkin osa on jumalassa vähintään potentiaalina. Jumalan herjaaminen oli siis mielikuvajumalan naurettavuuden osoittamista ja sellaisena itse asiassa oikean Jumalan ylistämistä.
  • Jos olet ateisti et voi pilkata Jumalaa sen vuoksi, että et usko että Hän olisi olemassa. Olematonta ei voi loukata. Siksi ateisti voi korkeintaan herjata uskonnollisten yhteisöjen pyhänä pitämää asiaa - asiaa joka on mielikuva.
  • Fiktionaalinen kaikkivoipa Jumalhahmo ei tarvitse ihmisen mitättömiä lakeja estämään hänelle vittuilua. Jos Hän olisi todellinen ja jumalanpilkka häntä jotenkin haittaisi, hän voisi vaikkapa ampua vittuilijoita salamoilla perseeseen tai vetää jumalalliset bukkaket näiden naamoille.

Jumalanpilkka on kuitenkin mahdollista, koska hihhuleiden rakastama mielikuva Jumalasta on olemassa vaikka aktuaalinen Jumala ei olisikaan. Tätä mielikuvajumalaa voi pilkata.

Aiheesta muualla[muokkaa]