Josif Stalin

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Josif "Chewbacca" Stalin
Paper Stalin.png
Neuvostoliiton johtaja
vallassa Liian pitkään
edeltäjä Vladimir Iljitš Lenin
seuraaja Stalinin aave
Georgi Malenkov
syntyi 18. joulukuuta 1878
Georgia
kuoli 5. maaliskuuta 1953
Moskova
puolue Vasemmistoliitto

Josif Vissarionovoivitsinvitsi Stalin (Иосиф Виссарионовойвйцйнвйцй Сталин) (s. 18. joulukuuta 1878, Georgia – k. 5. maaliskuuta 1953, Moskova) oli lempeä georgialaissyntyinen neuvostoliittolainen isähahmo, joka harrasti piipun polttoa, balalaikan soittoa, metsähallintoa ja kansanmurhia. Stalinin alkuperäinen georgialainen sukunimi oli Džugašvili, mutta hän vaihtoi sen Staliniin liittyessään bolševikkeihin, ilmeisesti siksi, että kukaan ei osannut kirjoittaa tai lausua oikeaa nimeä. Muuten Stalin tarkoittaa 'Teräsmiestä'. Stalin jatkoi nimeä valitessaan bolševikkien kunniakasta nimiperinnettä; Lenin tarkoittaa 'Lepakkomiestä' ja Trotski 'Hämähäkkimiestä'. Supersankarisarjakuvat olivat, kuten tunnettua, Marxin teosten ohella neuvostokommunismin kivijalka.

Stalin oli tyypillinen ja melko kesy venäläisjohtaja. Hänen rutiineihinsa kuuluivat todellisten ja kuviteltujen vastustajien likvidointi ja ilmaisten lomamatkojen järjestäminen Siperiaan. Stalinia voidaan pitää vastuullisena vaihtelevien arvioiden mukaan aika monen ihmisen kuolemasta.

Nuoruus

Jymppä syntyi mettässä marraskuussa klo 6:66. Pikku-Stalinin kotikylässä herätti hämmennystä se, että pikku-Josif ei ainoastaan sulkenut pois leikeistä niitä lapsia, joista ei pitänyt, vaan rakensi heille vuoristoon kanaverkosta aitauksen, jonne telkesi epämieluisat entiset leikkitoverinsa. Stalinin vanhemmat toivoivat pojastaan pappia ja lähettivät tämän vuonna 1888 Tbilisin pappisseminaariin. Josifin opinnot eivät kuitenkaan sujuneet kovin hyvin. Seminaarin johtaja, kunnianarvoisa Isä Georgios, joutui toistuvasti puuttumaan Josifin tapaan pakkokollektivisoida seminaarin pyhäkön irtaimisto. Tästä raivostuneena Stalin jätti Ortopedistisen Kirkon taakseen ja palasi kotiinsa todetakseen vain, että hänen perheensä ja sukunsa olivat kuolleet venäläisille hyvin tuttuun tapaan, nimittäin nälkään. Yksinäinen Josif pakkasi reppuunsa leipää ja piimää ja päätti matkustaa maan pääkaupunkiin, Stalingradiin. Hän piti nimivalintaa outona eikä kukaan tiennyt miksi paikka oli nimetty Stalingradiksi.

"Minä näin tuon", kuului Stalinin suusta usein.

Päästyään Stalingradiin nuori Josif ymmärsi viimein mikä Venäjällä oli pielessä. Se oli täydellinen maa, mutta sen asukkaat, venäläiset, eivät olleet lähelläkään täydellisiä. Silloinen venäjän keisari, Nikolai II, oli laiminlyönyt kansaa ja ollut heille liian lempeä ja suvaitsevainen. Nauttiessaan sivistyneesti alkoholia paikallisessa baarissa, törmäsi Stalin nuorukaisiin, jotka kertoivat olevansa kommunisteja. Koko yön kestäneiden metanoliryyppäjäisten jälkeen Josif oli vakuuttunut, että kommunismi olisi vastaus hänen ongelmiinsa. Aamun valjetessa hän lähti kommunistiveljineen toteuttamaan kansan tahtoa, eli sosialisoimaan kaikkien vastaantulijoiden omaisuuden. Ohrana puuttui tähän toimintaan kuitenkin melko pikaisesti, ja kommunistien toiminnan oli siirryttävä maan alle, tarkalleen ottaen Leninin enon maakellariin, jossa oli hyvät edellytykset viinan kotipolttoon.

Kumouksellinen toiminta

Stalin nousi nopeasti bolševikkien sisäisessä hierarkiassa. Hän tapasi Leninin ensimmäisen kerran Tampereella karaokebaarissa vuonna 1915 ja pääsi kommunistien sisäpiiriin. Bolševikit valmistelivat väkivaltaista vallankumousta tsaaria vastaan aina, kun eivät juopotelleet tai toipuneet krapulasta, siis melko harvoin, mutta säännöllisesti kuitenkin.

Stalin havaitsi jo varhaisessa vaiheessa likvidoinnin suuren merkityksen urakehitykselle. Hän esimerkiksi "likvidoi" puolueen koko kassan (63 kopeekkaa) omiin tarkoituksiinsa 1916.

Venäjän vallankumous

Pääartikkeli: Venäjän vallankumous

Venäjän lokakuun vallankumouksessa Stalin pelasi aatteen palosta huolimatta varman päälle ja pysytteli sisätiloissa, kun muut hoitivat vallan kumoilemisen. Hän kehittyi tänä aikana hyväksi ristisanatehtävien ratkaisijaksi ja laati pitkinä talvi-iltoina monta listaa henkilöistä, joista ei pitänyt ja joista hankkiutuisi eroon heti valtaan päästyään. Nimiä kertyi useita satoja vihkoja tiheällä käsialalla, ja välillä kaupungin paperikaupoissa oli pulaa vihkoista. Venäjällä oli tietysti pula aina ja kaikesta, joten kukaan ei huomannut mitään erikoista asiassa.

Neuvostoliiton johtajana

Stalin ja Yuri.

Olisin niin halunnut, että sinusta olisi mieluummin tullut pappi!

~Stalinin äiti Jekaterina Dzugashvili

Stalinista tuli bolševikkien keskuudessa Leninin perintöprinssi Trotskin ohella. Kun Lenin kuoli 1924, hän jätti jälkeensä testamentin, jossa määräsi, että Stalin saa hänen samovaarinsa ja Trotski hänen valtansa. Jopa Lenin oli nimittäin alkanut pitää Stalinia liian julmana ja vallanhimoisena. Ja se oli paljon se, kun ottaa huomioon Leninin oman persoonan. Stalin sai testamentin käsiinsä ja tuhosi sen. Hän laati tilalle 1720-sivuisen asiakirjan, joka koostui pääosin siitä, että Lenin muka kehui hänen ansioitaan ja mahtavaa persoonaansa. Väärennetty testamentti määräsi kaiken muun Leninille kuuluneen Stalinille, edellä mainittua samovaaria lukuun ottamatta. Se jäisi Trotskille. Stalin sanoi, että Trotski saisi tulla hakemaan samovaarinsa ja että hän löisi tämän kallon mäsäksi raskaalla teeastialla. Trotski osoitti kaukonäköisyyttä ja päätti muuttaa verraten kauas, Meksikoon asti. Stalin ei kuitenkaan unohtanut Trotskia, ja muisti häntä vuonna 1940 lähettäen hänelle lahjaksi jäähakun - tarjoiltuna takaraivoon.

Päästyään NKP:n johtoon Stalin katsoi välttämättömäksi rajoittaa puolueen jäsenmäärää. Käytännössä tämä tapahtui siten, että joka toinen puolueen jäsen lähetettiin Siperiaan uudelleenkoulutusleirille. Stalin suhtautui erityisen lämpimästi Neuvostoliiton alueella eläviin vähemmistökansallisuuksiin, olihan hän itsekin gruusialainen. Niinpä esimerkiksi tšetšeeneille etsittiin kovalla vaivalla ihan uusi, aidattu asuinalue. Stalin puuttui myös Ukrainan väestöongelmaan nerokkaalla kollektivisointiohjelmallaan, joka lievensi väestökuormitusta useilla miljoonilla.

Stalin oli suuri luonnon ystävä. Hän rakasti luonnon luomuksia niin paljon, että tunsi joskus jopa tarvetta parannella joitakin niistä, kuten Araljärveä. Hän huomasi, että esteettiseltä kannalta alueen joet virtasivat väärään suuntaan. Koska hänellä sattui olemaan ylimääräisiä resursseja, hän käänsi jokien suunnan. Araljärvessä onkin nykyään melkein sata litraa vettä. Mutta se olikin aika ruma järvi, ja sitä paitsi suolainenkin.

Stalinin äiti Jekaterina Dzugašvili ei tykännyt ollenkaan poikansa uranvalinnasta. Vuonna 1933, jolloin Stalin oli jo kiistattomasti Neuvostoliiton diktaattori, hänen äitinsä totesi Olisin niin halunnut, että sinusta olisi mieluummin tullut pappi.

Toinen maailmansota

Stalin ja lehmä.
Pääartikkeli: toinen maailmansota

Stalin ja Saksan diktaattori Adolf Hitler olivat 1930-luvulla julistautuneet toistensa verivihollisiksi. Niinpä he päättivätkin solmia keskinäisen ystävyyssopimuksen. Puola jaettaisiin veljellisesti tasan, ja Neuvostoliitto saisi ottaa avosylin kansojensa perheeseen suomalaiset, virolaiset, latvialaiset ja liettualaiset. Suomalaiset, nuo ikuiset vastarannankiisket ja jääräpäät, kuitenkin torjuivat ajatuksen kansojen välisestä ystävyydestä, mikä sotki generalissimuksen suunnitelmat pahan kerran.

Sodan myöhemmässä vaiheessa Saksa ehti rikkoa hyökkäämättömyyssopimuksen ensin. Hitler ajatteli lisätä Lebensraumia Uralille, mutta ei ollut ollut hereillä koulun maantiedon tunneilla, eikä siis tiennyt, että Venäjällä on talvi. Melko pitkä talvi. Ratkaiseva taistelu käytiin talvella 1942 - 1943 Stalingradissa. Se kääntyi Puna-armeijan voitoksi, sillä Stalin teki nimeään kantavan kaupungin kohtalosta arvovaltakysymyksen. Puolustajat tiesivät, että generalissimukselta olisi odotettavissa paljon pahempi läksytys kuin mihin Hitler pystyisi, jos kaupunki menetettäisiin. Stalin totesikin veitikkamaisesti:

Vaatii melkoista rohkeutta olla olematta sankari Puna-armeijassa.

~ihan oikea sitaatti

Vaikka suomalaiset jäivätkin uupumaan Stalinin kansojen kokoelmasta (hän piti sitä perhoskerääjien tapaan luokiteltuna, mutta hieman laajemmalla alueella Siperiassa), toi toinen maailmansota paljon uutta ja jännittävää maata Stalinin hallintaan. Kun neuvostojoukot saapuivat Baltiaan, Bulgariaan, Romaniaan, Unkariin, Puolaan ja Itä-Saksaan, antoivat ne aivan uuden merkityksen termille vapautus. Siis todella, todella uuden merkityksen.

Sodan jälkeen Stalin halusi kovasti ydinaseen, "kun Trumanillakin on". Pakkasukko toikin Stalinille ensimmäisen vetypommin kaikilla herkuilla jo ennen 1940-luvun päättymistä. Loppu-urallaan Stalin rauhoittui hieman ja poltteli piippua mietteliäänä kiikkustuolissaan aina silloin, kun ei ollut sosialistisen realismin tyylisuuntaa edustavien taiteilijoiden mallina.

Henkilökultti

Hikiquote notext.png Hikisitaateissa on kokoelma sitaatteja Josif Stalinilta.

Stalinin ympärille kehittyi massiivinen henkilökultti, jota on verrattu jopa The Beatlesin ja Antti Tuiskun ympärille kehittyneisiin lieveilmiöihin. Stalin oli hämmästyttävän kuvauksellinen, ja neuvostoliittolaiset taiteilijat kääntyivätkin usein hänen jalojen piirteidensä pariin inspiraatiota etsiessään. Stalin oli mainio kohde urbaaniin ympäristöön soveltuvalle taiteelle, joka Neuvostoliitossa tarkoitti 25-metrisiä patsaita ja tornitalojen seinät peittäviä muotokuvabanderolleja.

Stalin yritti haastaa amerikkalaisen DC Comics -sarjakuvayhtiön oikeuteen, sillä hänen mielestään DC Comics hyväksikäytti hänen nimeään ja imagoaan Teräsmies -sarjakuvissa. Kapitalistinen Amerikka ei kuitenkaan antanut tuumaakaan periksi tällä kylmän sodan sarjakuvarintamalla.

Kuolema

Epäkuollut Stalin tarvitsee elävien verta (kuvassa suupielessä) pysyäkseen hengissä.

Stalin hukkui virtsalätäkköönsä (avustajat eivät uskaltaneet tulla auttamaan Stalinia kivuliaan palkkion takia) 5. maaliskuuta 1953, mikä oli useimpien arvioitsijoiden mukaan noin 50 vuotta liian myöhään. Tiedemiesten mukaan Stalinin olisi pitänyt mennä ja kuolla jo vuonna 1927, jolloin kuuluisa venäläinen psykiatri Behtrevin diagnosoi Stalinin todella vainoharhaiseksi ja kehotti häntä menemään heti eläkkeelle; Behtrevin hautajaisvalmistelut alkoivat välittömästi. Stalinin ruumis balsamoitiin, sillä eräs hänen kunnianimistään oli Neuvostoliiton faarao. Hänen arkkunsa asetettiin Leninin mausoleumiin. Leninin ja Stalinin kudokset kuitenkin hylkivät toisiaan niin pahasti jopa usean metrin etäisyydeltä, että Stalin päädyttiin lopulta siirtämään erilliseen huoneeseen. Stalinin aave hallitsi Neuvostoliittoa jonkin aikaa yhdessä Nikita Hruštšovin rinnalla. (Ennen vampyyriksi muuttumista.)Myöhemmin Hruštšov kuitenkin voitti hänet monopolissa, minkä jälkeen Stalin varmisti, että hän pääsee pelaamaan monopolia Leninin, Hitlerin ja Mussolinin kanssa, koska oli niin hyvä.

Stalinin kuoleman jälkeen Israel tarjoutui myöntämään hautapaikan Stalinille Jerusalemista. Neuvostojohtajat kieltäytyivät; syyksi mainittiin, että siellä on jo kerran tapahtunut ylösnousemus.

Stalinista tuli kuolemansa jälkeen vampyyri, joka ei vieläkään jättänyt venäläisiä rauhaan, vaan kävi öisin tyydyttämässä verenhimonsa. NKP hautasi Stalinin uudelleen 1961 Kremlin muurin viereen ja pystytti haudan päälle törkeän suuren muistomerkin varmistaakseen, että Stalin pysyisi kuopattuna. Stalin palasi kuitenkin vielä kerran kammottavana zombina piinamaan kaikkia kommunisteja Leonid Brežnevin aikana. Ei näet oltu laskettu sen varaan, että koska Stalin on teräsmies, hän jaksaisi nostaa vaikka 52536322,7 muistomerkkiä. Viime aikoina on Moskovasta jälleen kuulunut huolestuttavia raportteja oudosta liikehdinnästä Stalinin haudan tienoilla. Venäjän presidentti Dmitri Mikä se nyt olikaan on vakuuttanut, että tilannetta tarkkaillaan. Ja tekeillä ovat myös tarvittavat 52536322,8 muistomerkkiä. Venäjällä kun ei ole varaa rakentaa edes ylimääräistä muistomerkin kymmenystä turhaan.

Suomen Lenin-museo on pyrkinyt saamaan Stalinin muumion Tampereelle, jotta Lenin-museon viereen voitaisiin perustaa Stalin-museo. Museon johtajan mukaan Stalin-museo olisi erittäin hyödyllinen, koska sitä hoitamaan voitaisiin perustaa erilaisia hyväpalkkaisia suojatyövirkoja kommunistien hyvä veli -verkoston jäsenille.

Tunnettuja Stalin-faneja

absolut stalin.

Katso myös

Soviet coat of arms.png Neuvostoliiton/Venäjän diktaattorit
Igor | Iivana III | Vasili III | Iivana Julma | Boris Godunov | Suutari Pieri | Katariina Suuri | Paavali I | Aleksanteri I | Nikolai I | Aleksanteri II | Aleksanteri III | Nikolai II | Grigori Rasputin | Aleksandr Kerenski | Vladimir Iljitš Lenin | Josif Stalin | Georgi Malenkov | Nikita Hruštšov | Leonid Brežnev | Zombi-Stalin | Mihail Gorbatšov | Anarkia | Boris Jeltsin | Vladimir Putin | Dmitri Medvedev | Vladimir Putin