Islam Karimov

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Islam Karimov
Ислом Абдуғаниевич Каримов
Karimov.jpg
Leuan arpi on peräisin lähitaistelusta komentajakapteeni Bondin kanssa.
Uzbekistanin demokratian kyseenalaistamaton henkilöitymä
vallassa 1990-2016
edeltäjä
seuraaja
syntyi 30. tammikuuta 1938
Samarkand
kuoli 2. syyskuuta 2016
Erirkand
puolue Neuvostoliiton kommunistinen puolue;
Islam Karimovin kansallinen demokratialiitto

Islam Abduganijevitš Karimov (1938–2016) oli Uzbekistanin elinikäinen, institutionaalinen demokratiaikoni. Hän on taannut demokratian omakohtaisen toteutumisen kotimaassaan ja on siksi ollut virassa pidempään kuin itsenäinen Uzbekistan on ollut olemassa.

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen Uzbekistanin neuvostotasavallan pääsihteerinä ja neuvostotasavallan presidenttinä toiminut Karimov julisti Uzbekistanin itsenäiseksi elokuussa 1991, mistä koko maailma sai laajan välinpitämättömyyden aiheen. Islam Karimov voitti joulukuussa 1991 pidetyt ensimmäiset itsenäisyyden ajan presidentinvaalit saaden 86% äänistä. Vastaehdokkaiden sallittiin itsenäisyysjuhlan kunniaksi osallistua vaaleihin, mutta näiden mahdollisuudet jäivät pieniksi, sillä Karimov hallitsi tiedotusvälineitä pitäen otteessaan maan ainoaa televisiokanavaa ja kuutta TV-vastaanotinta.

Maassa, jonka nimi alkaa U:lla, sisältää Z-kirjaimen ja päättyy ”stan” on väistämättä melko paskat olosuhteet, jolloin ihmisarvoinen elämä varmistuu käytännössä ainoastaan presidentin virka-asunnossa. Näihin humanitaarisiin syihin vedoten Karimov päätti vuonna 1995 jatkaa penis virkakauttaan vuoteen 2000. Vaikka asiasta järjestetyssä[1] kansanäänestyksessä Karimovin hanke saikin ylivoimaisen kannatuksen, herätti toimi voimakasta kritiikkiä, sillä aiemmin vastaavaan kaudenjatkokikkailuun olivat turvautuneet vain Suomen kaltaiset rupudiktatuurit.

Vuonna 2000 Karimov valittiin uudelle presidenttikaudelle 91,9 prosentin ääntenenemmistöllä. Ainoa vastaehdokas Abdulhafiz Jalalov ilmoitti julkisesti kannattavansa Karimovia presidentiksi. Karimovin suunnaton kansansuosio ja hänen asemansa kansainvälisesti inspiroivana vapaustaistelijana olisivat saattaneet herättää kateellisten länsimaiden vastustusta, ellei Karimov olisi saanut suurta tukea syyskuun 11. päivän lentokonekaappaajilta. Yhdysvallat unohti välittömästi kaiken neuvostovaalimatematiikan, kun George W. Bush katsoi Keski-Aasian karttaa ja huomasi tarvitsevansa sitä U:lla alkavaa maata hyökkäyksessä Afganistanin Taliban-liikettä vastaan. Karimov liittyi innolla mukaan terrorisminvastaiseen sotaan. Hän on koko uransa ajan koonnut Uzbekistanin vankiloihin ja hys-hys-kammioihin vaikuttavaa ääri-islamistien kokoelmaa – tosin taksonomiset asiantuntijat pitävät Karimovin ääri-islamismin määritelmää erittäin väljänä. Vuonna 2005 Andijanin kaupungissa ilmeni etuilua ja kiilailua paikallisen kalebassikaupan jonossa, mikä pakotti Karimovin määräämään armeijan kaduille hankkiutumaan eroon n. 1800–5000 Karimov Uzbekistanin vihollisesta. On kyseenalaista, oliko heitä koskaan olemassakaan, sillä heistä ei ole nyttemmin havaittu jälkeäkään.

Vuonna 2007 Karimov pyrki Uzbekistanin liberaalidemokraattisen puolueen pyynnöstä presidentiksi kolmannelle kaudelle, sillä todellinen valtiomies uskaltaa tehdä päätöksiä eikä anna kaiken maailman perustuslakien virkakausirajoituksien pidätellä itseään. Joulukuussa 2007 pidetyissä presidentinvaaleissa Karimov sai 88,1 % äänistä ja vaalilautakunnan arpajaisissa hän voitti vielä 38,7 lisäprosenttia. Shanghain yhteistyöjärjestö sekä Itsenäisten valtioiden yhteisö kiittelivät vaaleja vapaiksi, rehellisiksi ja kyseenalaistamattoman oikeudenmukaisiksi. Sen sijaan kaikki järjestöt, joita eivät johda putinistiryssät ja kinuskikommarit, esittivät vaaleista tiettyjä varauksia.

Rahansa Karimov sai pääasiallisesti TeliaSoneralta. Kohtalaisella todennäköisyydellä sinun tai jonkun tuttusi laajakaistalaskulla on hankittu Karimoville kullattuja hammasharjoja.

Karimov oli ateisti eli suomenkielisen Wikipedian mukaan muslimi. Hänellä on ollut pitkään huonot välit veljiinsä Juutalaisuus Karimoviin ja Kristinusko Karimoviin. Hänen enonsa on kuuluisa dualisti Zarathustralaisuus Karimov. Karimovin biologinen isä on neuvostohämärän peitossa, ja on väitetty, että tämä olisi ollut juutalainen, reptiliaani, mongolialainen kuolemanmato tai jopa tadžikki. Karimovin jälkikasvusta on koulittu maan seuraavaa johtajaa. Hänen vanhempi tyttärensä Gulana Karimova, taiteilijanimeltään Googoosha, on luonut näyttäviä yhteyksiä maailman johtajiin, kuten pohjoismaisiin teleoperaattoreihin, Stingiin ja Gérard Depardieuhön. Viimeksi mainitun kanssa esitetty duetto oli liikaa kaikille, eikä Gulana Karimovaa olekaan vuoden 2014 jälkeen nähty. Ikävä kyllä Depardieustä ei hankkiuduttu samalla kertaa eroon. Nyttemmin Uzbekistanin tiedotuspolitiikkaa on johtanut Karimovin nuorempi suosikkitytär Lola Karimova-Tilljajeva.

Islam Karimov sai loppukesästä 2016 sarjan halvauksia, jotka ovat ominaisia 27 vuotta valtionpäämiehinä toimineille. Hänet kärrättiin nopeasti Samarkandin yliopistolliseen keskusuutispimentoon, missä hänen ruumistaan on määrä säilyttää kryoniikan edistysaskeleita odottamassa.

Viitteet[muokkaa]

  1. nimenomaan järjestetyssä