Ilmajoki

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilimajoki
Ilmajoki.vaakuna.jpg Location of Ilmajoki in Finland.PNG
vaakuna sijainti
Ilimajoki intternetissä
Lääni Länsi-Suomen lääni
Maakunta Etelä-Pohojammaa
Seutukunta Seinäjoen seutukunta
Kihlakunta [[]]
Perustamisvuosi 1865
Kuntaliitokset Liittynee pian Seinäjoen, Kurikan ja Korsholman kanssa
Pinta-ala
- maa
580 km²
577 km²
Väkiluku
- väestötiheys
11 517 
 as/km² 
Työttömyysaste  % 
Kunnallisvero 19,00 % 
Kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski
Kunnanvaltuusto
paikkaa

Ilmajoki (ruots. Ilmola) on Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva kunta, joka tunnetaan nimismies Jaakko Ilkasta ja tämän surkeasti häviämästä nuijasodasta,[1] Altian Koskenkorva-tehtaan tuotantoa ja tuotteita innokkaasti tukevasta kunnanjohtajasta sekä valtakunnallisesti myös laadukkaasta paikallislehdestä nimeltä Ilmajoki-lehti, jonka toimittaja uskalsi kerran ensimmäisen ja viimeisen kerran kertoa, että kunnanvaltuutettu on osallistunut kunnanvaltuuston kokoukseen.[2]

Hallinto ja politiikka

Ilmajoki ei elä täydessä kepudiktatuurissa, mutta keskustalaisista poliitikoista kirjoittelu voi silti olla alueella ammatillisesti riskialtista, kuten tuonnempana selvennetään. Kunnajohtajana on vuodesta 2004 toiminut Seppo Pirttikoski, joka on pitkällä valtakaudellaan tuonut Ilmajokea harvinaisen valovoimaisesti valtakunnalliseen julkisuuteen erilaisilla henkilökohtaisilla tempauksillaan, joiden johdosta Altia on suunnitellut lanseeraavansa uuden ns. rähinäviinan nimeltä Pirttikoskenkorva Ilmajoki-kuvaa vahvistamaan. Touhukkaalla kunnanjohtajalla on rikosrekisteriä kuin perussuomalaisella, mutta hän on toiminut aiemmin vain Keskustassa (ollen tosin riittävän "persoonallinen" saadakseen kutsun myös Kansalaispuolueelta, mutta päätti jättää tarttumatta siihen).

Liikenneyhteydet

Ilmajoen halki kulkee kolme valtatietä. Niillä kannattaa olla tarkkana, sillä Ilmajoen liikenteeseen tuovat elämyksellisyyttä alkoholisoituneet kuntapäättäjät, jotka toisinaan suhaavat kaatokännissä kunnan alueella toimittamassa demokratian tai aviokriisiensä kannalta oleellisia toimenpiteitä.

Media

Ilmajoella ilmestyy sitoutumaton viikkolehti, pohjalaisen mielikuvituksekkaasti nimeltään Ilmajoki-lehti. Lehti sai julkisuutta vuonna 2020 sen raportoitua sopimattomasti siitä, että keskustalainen kunnanvaltuutettu Timo Tuuri osallistui kunnanvaltuuston kokoukseen. Sekä Tuuri että kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski (keskustan ehdokas v. 2015 eduskuntavaaleissa) vaativat lehteä salaamaan tiedon valtuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen. Tuuri oli juuri palannut Espanjasta, ja hänen olisi suositusten mukaan pitänyt viettää kaksi viikkoa omaehtoisessa kotikaranteenissa koronaviruspandemian vuoksi sen sijaan, että kävisi vaarantamassa kuntalaisten terveyttä vastoin viranomaisten ohjeita. Kun uutinen kuntapäättäjien interventiosta huolimatta kehdattiin julkaista, lomautettiin lehden päätoimittaja heti seuraavana päivänä. Lomautettu päätoimittaja irtisanoutui kesällä, kun kävi selväksi, ettei vastaavaa hirmuista paljastusjournalismia valtuuston kokousten julkisista tiedoista voitaisi lehdessä vastaisuudessakaan suvaita.[3] Julkisen sanan neuvosto arvioi, että uutinen valtuutettu Timo Tuurin (kesk.) välinpitämättömyydestä oli yleisön tiedonsaannin (ja kunnan asukkaiden turvallisuuden) kannalta poikkeuksellisen merkittävä.[4] Kunnanjohtaja Pirttikosken mielestä asia ei ole merkittävä, valtuutettu Tuuri ei ole pohjalaisselkärankaisena uskaltanut antaa lausuntoja lainkaan, ja Ilmajoki-lehti Oy:n hallituksen puheenjohtaja Liisa Äärynen sanoo olevansa huonossa paikassa. (Ilmajoella.)[5]

Kulttuuri

Ilmajoen pitäjäruoka on klimppisoppa.

Nähtävyyksiä

Ilmajoen ABC

Ilmajoen ABC on amisten yleinen parveilupaikka. Jos eksyt joskus Ilmajoen ABC:lle, niin saatat nähdä kovaa toimintaa sekä amisten hurjaa kuminpolttoa, ja jos katsot tarkasti, huomaat myös ne 9-12-vuotiaat teinit tupakilla jonkun Bemarin takapenkillä. Huonot naurut saat myös Ilmajoen hurjista mopopojista. Näet taitavaa keulimista jota taitavat ilmajokiset harrastavat koko ajan. Ilmajoen ABC on myös traktorikuskeille yleinen kokoontumispaikka, ja siltä tietyltä alueelta saattaa kuulua rajua pilkkaa esimerkiksi kaikista jotka eivät ole ilmajokelaisia tai joilla ei ole Sinisalo-takkia. Useissa medioissa nämä henkilöt saavat tunnustusta valtavasta uskottavuudestaan sekä uskomattomista yliluonnollisista kyvyistään. Myös henkirikoksesta istuneet kavahtavat näitä kulmia.

Kaikkien nuorten on pysyttävä ulkona klo 17.00 alkaen. Näin on määrännyt Ilmajoen ABC:n suuri johtaja ja diktaattori. Myös kaikki yli 18 vuotiaat ihmiset saavat syytteen rasismista jos eivät käytä ABC:n palveluja, sillä ABC huolehtii sinusta.

Jos liikut Ilmajoen ABC:n nurkissa kannattaa myös pitää mielessä että joku kaupungin tai koko Pohjanmaan ulkona asuva voi olla hyvin vihainen ja mahdollisesti tulla räjäyttämään ylimielisten Ilmajoen urpojen kantapaikan.

Ilmajoen ABC:lla kokoontuu myös keskustapuolueen eturauhaskerho, siis keski-iältään kuoleman ohittaneet kaikkitietävät jotka juoruavat ja puhuvat toisista ihmisistä pahaa ja paskaa. Bonuskortilla lunastat jäsenyytesi tähänkin kerhoon, joka vaarallisuudessaan lyö vertoja mafialle ja MC Cannonballille.

Jaakko Ilkan patsas Ilmajoella

Jaakko Ilkan patsas

Jaakko Ilkan patsas on kivikasa keskellä kylää. Jaakko Ilkka on muuten sen omin käsin sen koonnut. Aika äijä.

Altian tehtaat

Kyllä! Olet oikeassa paikassa. Juuri täällä valmistetaan maailmankuulua Koskenkorvaa. Tosin tehdasalueelle ei pääse vierailulle, eikä tehtaan yhteydessä ikävä kyllä ole tehtaanmyymälää, josta yrityksen tuotteita saisi edullisesti. Satunnainen vierailija voi ihastella jotain ihme patsasta, joka on tehtaan porttien ulkopuolella. Asiasta perillä olevat tahot pitävät monumenttia raastavana juoppuhulluuden kuvauksena. Kiivaimpien väyrysläisten arkeologien mukaan monumentti on ulkoavaruudesta vaaleanpunaisilla elefanttitähtialuksilla saapuneiden pikku-ukkojen pystyttämä signaalikeskus ja tähtikalenteri.

Kylät

 • Koskenkorva on oikeasti Ilmajoen kylä ja myös alkoholipitoinen juoma. Koskenkorvalla pelataan pesäpalloa, keskinkertaisella menestyksellä. Koskenkorvalla asukkaiden ravintohuollosta huolen pitää M-market. Jos olet joskus matkailemassa Korvalla kannattaa erityisesti varoa seitsemän meren seiloria, Merikarhua!
 • Nopankylässä asuu muutama pingviini ja pari jääkarhua, siellä voi myös törmätä pariin vammaiseen. Mitään muuta siellä ei sitten olekkaan.
 • Harjunmäki sijaitsee lähellä Munakkaa. Sieltä voit bongata ne kovaakin kovemmat äijän köriläät rassaamassa moottorillisia menopelejään. Voit tutustua siellä moniin maatilan ihmeisiin, tarjolla mm. tonneittain lantakasoja ym. eläväistä. Harjunmäessä asuu myöskin monia pirullisia mummoja, jotka saattavat yllättäen käydä käsiksi keppi kourassa.

Varashälyttimiä näillä talonpojilla ei tietenkään ole, koska Harjunmäestä löytyy maailman laajin valikoima haulikkoja, kivääreitä ja tussareita.

 • Munakka on kylä Saarihalon ja Könnin lähellä. Vuonna 2011 munakkalainen Munamies voitti presidentin vaalit. Jos ajat Munakassa yöaikaan saatat kuulla valtavan subbarin tärinää jossain metsän takana.
 • Samooja oli yhtyeensä (The Rasmus) kanssa Huissin urheilutalolla keikalla 4.6. 1987.
 • Ahonkylä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Seinäjoesta. Kylässä asuu legendan mukaan n.1000 ihmistä mutta myyttiin uskojat ovat harvassa. Ahonkylässä asuvat tunnetusti kovimmat räppärit,jotka pitävät kaulassa paalinarussa naapurin Ladasta varastettua keulamerkkiä. Ahonkyläläiset tunnetusti vihaavat pesäpalloa, ja pitävät sen harrastamista jopa hyvin outona seksuaalisena suuntautumisena. Ahonkyläläiset sanovat puolitutuille mieluusti asuvansa Seinäjoella, koska Ahonkyläisyyttään häpeävät. Tuo on ihan ymmärrettävää.
 • Jumoo, Jäppi, Noppa ja Mietaa ovat Ilmajoen siirtomaita joihin traktorikuskit vievät ilosanomaa sahatuista .ampiaisista
 • Metallimahkivan kartano sijaitsee Jumoon välimaastossa. Kartanossa harjoitetaan huhun mukaan vähemmistöpornoa.
 • Ilmajoen nuoriso inhoaa Ahonkylän nuorisoa koska tietävät että ahonkyläiset on kovia tappeliota
 • Havuskylä sijaitsee Koskenkorvan "pimeällä puolella", mutta vaikka tätä onkin ikävä tunnustaa niin se on silti koko Ilmajoen keskus. Havuskylässä on myös valaistu pururata.
 • Havuskylässä on myös mahdollista harrastaa nyrkkeilyä sekä painon nostoa (Huomioikaa kuitenkin että pitää olla varmistajat kun nostellaan painoja). Nyrkkeily onkin erittäin suosittu laji Havuskyläläisten keskuudessa ja paikallisella nakkikioskilla järjestetyt ottelut ovat keränneet jopa legendaarisen maineen niin lähi- kuin kaukotienoillakin.
 • Kaikkien tavallisten pulliaisten yleissivistykseen kuuluu tietää missä Havuskylä on.
 • Havuskylästä ovat lähtöisin monet suuret urheilijat, laulajat, ballerinat, juopot ja puusepät, jotka ovat menestyneet niin maalla kuin Havuskylässäkin.
 • Tuomikylä on rauhallinen n.300 asukkaan kylä Kyrkkärin ja kaatopaikan välimaastossa. Tuomikylä sai alkunsa viimeisen jääkauden aikana n. vuonna 9100eKr kun kaksi isoa kivenlohkaretta siirtyi jäiden mukana keskelle mettää Kivenmaahan. Kivien mukana siirtyneet alkuihmiset perustivat laavun Kivenmaahan ja ovat levittäytyneet sieltä aikojen saatossa Tuomiluoman varrelle kun kahvin myynti ei enää kannattanut. Tuomikyläläisten pääelinkeinona onkin nykyään pernanvilijely mutta suurin osa asukkaista joutuu käymään töissä Itikalla. Tuomikylässä sijaitsee myös lisääntymisklinikka Sonniasema , jonka possut ovat tunnettuja tekemisen meiningistä.Tuomikylässä majailee myös pelätty moottoripyöräkerho Village Road MC. Eräs kuuluisimmista Tuomikylässä kehitetyistä harrastuksista on luutapallopeli mutta suositumpaa lienee naapurien kyylääminen. Tuomikylä on myös tunnettu maailman isoimmasta pääsiäisvalakiasta. Isoon pääsiääsvalakian salaisuutena taitaa olla se että uuden kasaaminen aloitetaan heti kun vanha on saatu poltettua ja ehkä myöskin siitä, että tuomikyläläisillä on tapana käydä salaa polttamassa naapurikylien kokot jo ennen pääsiäistä. Aivan kivenheiton päässä Tuomikylästä sijaitsee mm. paljon kiviä.

Ruokailumahdollisuudet Ilmajoella

 • Özlemi (puhekielessä ählämi) on pieni Pizzeria R-kioskin vieressä. Tällaistä mössöä Özlem sitten tarjoaa niille pahaa aavistamattomille nuorille jotka siellä nyt yleensä käyvätkään syömässä. Joskus nuo keittäjä tädit jotka huvan pizzan valmistavat lisäävät pizzoihin hieman omia ruumiinnesteitään. Tätä kutsutaan ählämien salaiseksi mausteeksi. Lisäksi pizzat ovat isoja ja täyttäviä, että pizzasta harvoin jaksaa syödä yli puolta. – PS.hidasta palvelua...... Arvosana: 5/10
 • Korvan Grilli on kuiva paikka mistä saa myrkytettyjä ransakalaisia ja kasvishampurilaisia ylihintaan hiuksien kera. Ja sitten se grilli jeppe vielä kysyy et: Mihinkäs salaatti???No oliskohan lautaselle sellanen sopiva paikka? Ei varmaan. Ainoa hyvä asia koko paikassa on se, että sieltä saa alaikäiset tupakkia. – Arvosana: 7/10
 • Sarin Grilli sinisalotakkisten pv-rällästäjien ym. sadnoobien suosiossa oleva ruokapaikka kesportin vieressä, joka tarjoaa fiiniä ruokaa yön pikkutunneille asti. viikonloppu iltoisin täältä voi bongata näyttäviä välienselvittelyitä, kun itseään täynnä olevat lippispäät kiistelevät kumpi on parempi, Case vai Massey Fergusson? Massasta poikkeavia ei pidetä täällä juuri minnään, sinisalotakki ja auto/kaljalippis kuuluvatkin ruokailijoiden perusvarustukseen. – Arvosana: 11/10
 • Koti Pizza on se toinen pizzeria Ilmajoen keskustassa. Ruoka on huomattavasti huonompitasoista ja myrkyllisempää kuin Özlemissä, mutta onneksi Koti Pizza on edes halvempi. Täällä nuo turkista muuttaneet kokit sitten vääntävät sellaasia pizzoja joita ei muualta saakkaan. Pizzan täytteenä on kyllä usein noiden Turkkilaisten tätien omia mössöjä jotka näyttävät hieman epäilyttäviltä. Saahan Koti Pizzasta (onneksi) myös kebappia. Lihan alkuperästä ei kyllä ole tietoa, turkkilaiset tädit varmaan tuoneet naapurin kakarat mukana sieltä Irakista ja panneet lihoiksi. – Arvosana:6/10
 • Koskenkorvan Noutopizza sijaitsee Korvan grilliä vastapäätä ja siksi näiden välillä havaitaan pientä kilpailua. Noutopizzan pizzoja on kommentoitu rasvaisiksi, ehkä tämä johtuu herra pizzantekijän otsalta noruvista rasvakarpaloista. Hän käyttää valkoista kaapua, mikä näyttää hieman epäilyttävältä (Ku Klux Klan?)... Pizzat ovat muuten maukkaita, paitsi ne eivät maistu miltään ja pohja on tuskin kypsä sekä kinkut läntätty yhteen läjään. – Arvosana:2/10
 • Unioni(Burger Time) Ilmajoen ainoa pikaruokaravintola. Sijainti n. 1km Siltalanristiltä Seinäjoelle päin. Koska kyseessä on ilmajokinen "pika"ruokaravintola joudut odottamaan ateriaasi vähintään 30 min. Ruoka on kuitenkin hyvää mutta nautinnon pilaa yleensä eräs lähinurkilta kotoisin oleva kanta-asiakas, joka änkee väkisin seuraasi ja vouhkaa siitä kuinka kova mettämies se on. –Arvosana:1/10(ilman sitä mettäpöyröötä 7/10)
 • Myötähäpeä Myös mahansa voi saada täyteen myötähäpeästä. Tätä harvinaista herkkua tarjoavat juntit mopoautoissaan. Kylällä useasti näkee Lompardiinin, Roksyn, Aiksammin, Pellierin tai muun paskaisen romun "kaahaamassa". Näiden kuljettajat, juntit, eivät tunnu ymmärtävän että ovat tiellä, ja pilaavat maiseman.

PS. Teille kaikille kermaperseille, invalideille ja äidin pikku söpöläisille, jos ei vielä tullut selväksi, niin EI, mopoautoilla kaahaaminen EI ole coolia, ei edes Ilmajoella.

Kuuluisuuksia

Viitteet

 1. Wikipedian mukaan nuijasota päättyi Ilmajoella vasta vuonna 2005:
  Nuijasota
  Vuosina 1596–1597 käydyn nuijasodan talonpoikien johtaja Jaakko Ilkka oli ilmajokelainen ja paikkakunnalla käytiin sotaan liittyvä Santavuoren taistelu helmikuussa 1597.
  Ilmajoesta liitettiin vuoden 2005 alussa noin 200 asukkaan alue Seinäjokeen samalla kun Seinäjoen kaupunki ja Peräseinäjoen kunta liittyivät yhteen. Liitos tehtiin, jottei Peräseinäjoesta olisi tullut eksklaavi, sillä kunnilla ei muuten ollut yhteistä rajaa."
 2. Julkisen sanan neuvosto Ilmajoki-lehden päätoimittajan irtisanoutumisesta: "Päätösvaltaa ei saa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille". Iltalehti 12.6.2020.
 3. Ilmajokelaisen valtuutetun karanteenirike aloitti tapahtumasarjan, joka sai paikallislehden päätoimittajan irtisanoutumaan. Helsingin Sanomat 13.6.2020.
 4. JSN: Ilmajoki-lehden irtisanoutuneen päätoimittajan julkaisema uutinen oli poikkeuksellisen merkittävä. Yle 16.6.2020.
 5. Ilmajoki-lehden päätoimittajan ero on herättänyt keskustelua sananvapaudesta – onko paikallislehtien painostaminen maan tapa? Yle 15.6.2020.