Iiro Viinanen

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kysymys: Tämä mieskö uudelleenaloitti vastakkainasettelun Suomessa?
Vastaus: Tämä mies.

Talousreformisti Iiro Viinanen (s. 1944, Riihimäki) oli valtiovarainministerinä toimiessaan Esko Ahon ja Paavo Lipposen aktiivinen tahdonvoima, joka koki huolta yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden mukanaan tuomasta kansankoti-yhteiskunnasta. Iiro Viinasen mielestä sellaiseen ei ollut paitsi tarvetta, ei myöskään varaa. Koska kansankoti-yhteiskunnan luomiseen varaa oli kuitenkin ollut jo likipitäen 1950-luvulta lähtien, Viinasen täytyi tehdä kovasti töitä, jotta saisi uinuvan oppositiossa laiskistuneen väkensä (kokoomuslaiset) herätettyä sorron yössä. Tässä Iiro Viinanen onnistui erittäin hyvin, josta kunnia kuuluu erityisesti sekä Lions- että Rotary-järjestöjen pyyteettömille kansanpalvelijoille. Tämä täysimittainen ja runsaan taloudellisen arvovallan turvin toteutettu kusetus on osa thatcherismin riemuvoittokulkua Euroopassa.

Vastakkainasettelun aloittaja[muokkaa]

Iiro Viinanen käynnisti Korpilammen hengen vastaiset toimenpiteet välittömästi valtionvarainministeriksi tultuaan. Hänen kuuluisat sanansa "Ei ole varaa", toistuivat siitä pitäen seuraavat seitsemän vuotta aina, kun puheeksi tulivat julkiset menot. Iiro Viinanen halusi paluuta luokkayhteiskuntaan, ja siinä hän myös onnistui. Iiro Viinasen politiikka kohotti kansallista vastakkainasettelua likipitäen kansalaissodan aikojen tasolle. Iiro Viinanen syöksi kuntatalouden kuralle, pyrki kansanterveyden kustannuksella järjestelemään terveyspalvelut vain sellaisia ansaitseville ja sai tähän toimintaansa mitä suurinta avunantoa pääministeri Esko Aholta. Iiro Viinanen oli suuryritysten johtajien sekä elinkeinoelämän parrasvaloissa pyörivien nilkkien nöyrä ja innokas kätyri sekä näiden asianajaja.

Muut lieveilmiöt[muokkaa]

Iiro Viinasen talousreformi käynnisti välittömästi useitakin löyhkäpäisiä yritelmiä ja viritelmiä, joista eräs näkyvimmistä oli Risto E. J. Penttilä ja tämän Nuorsuomalainen puolue rp. Penttilän sydämenasiana oli sananmukaisesti suurisuisesti julistaa viinastelun ilosanomaa ja toden totta – alkoholiongelmat näyttävät viiveellä olevan ryöstäytymässä käsistä tämän politiikan seurauksena. Viinasen politiikka käynnisti ja uudelleenherätti myös paikallistason öykkäröinnin työpaikoilla.

Iiro Tahvo Juhani sai aikaan myös suositun 90-luvun Pulttibois-komediahahmon, jonka nimi oli Iivana "Iippo" Vinetto. Hahmoa eli I.T.J. Viinasen alter egoa näytteli Aake "Arnes" Kalliala. Ilmeisen rendez-vousin eli comebackin pelossa: ei kukaan taitavakaan Putous-näyttelijä ole uskaltanut lähteä, kyseistä hahmoa edes osaksikaan, uudelleen lanseeraamaan taikka imitoimaan.

Viinanen yrityselämässä[muokkaa]

Kun tärkeä työ valtiovarainministerinä oli tehty, sysäsi Iiro Viinanen tehtävän kiiluvasilmäiselle Sauli Niinistölle, joka ottikin tehtävän oppi-isältään riemumielin vastaan. Iiro Viinanen itse siirtyi vakuutusyhtiö Pohjolan palvelukseen pääjohtajana aloittaen saman politiikan harjoittamisen kuin valtiovarainministeriössä. Tuloksena ennenaikainen ero tehtävästä, mutta myönteisenä kokoomuspolitiikan nimissä toki se, että työttömiä syntyi paljon lisää.

Viinanen nyt[muokkaa]

Iiro Viinanen on kadonnut julkisuudesta Lähde?, mutta hänen henkensä elää väkevästi. Viinanen voi epäilemättä kokea onnistumisen iloa harjoittamastaan politiikasta. Erityisesti Iiro Viinasta kiittävät:

Kuuntele myös[muokkaa]

edeltäjä:
Matti Louekoski
Parkinsonin herra
1991-1996
seuraaja:
Sauli Niinistö