Idealismi

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jonkin turhan henki–materia-erottelun hämymmälle puolelle kallistuvasta ontologisesta asenteesta katso idealismi (ontologia). Oho, eihän sellaista artikkelia olekaan. No voi voi.

Idealismi on termi, jolla kuvataan jonkinlaista toiveikkuutta, optimismia tai menemistä sen oletuksen mukaan, että se, mitä halutaan, saavutetaankin vielä joskus. Idealismi tai ei-idealismi on oikeastaan jonkin filosofian ominaisuus, joka voi sitten säteillä esimerkiksi jonkin poliitikon harjoittamassa politiikassa[1]. Idealismi on myös erittäin tyhmän kuuloinen sana.

Hyvälaatuinen idealismi[muokkaa]

Hyvänlaatuinen idealismi tai idealismi positiivisessa mielessä on erittäin harvinaista ja sitä esiintyykin normaaleissa olosuhteissa lähinnä hyvin pienessä osassa epäraationaalisesti asioihin noin vain luottavissa jääräpäistä, loppujen edustaessa itsekkäitä kiihkomielisiä käännyttäjiä tai pahanlaatuisia idealisteja. Hyvälaatuinen idealismi tarkoittaa uskoa selviytymiseen, luottamusta ja positiivisuutta. Optimismia, joka on realistisempaa kuin yleistyksiä todellisuuden luonnosta tekevä realismi, ja joka mahdollistaa sen, että jotain toivottavaa joskus myös tapahtuu. Kuten sanottua, vaikka onkin erittäin tärkeä asia, esiintyy hyvälaatuista idealismia niin harvassa, että sitä ei kannata edes ottaa huomioon idealismista puhuttaessa.

Pahalaatuinen idealismi[muokkaa]

Paras esimerkki pahalaatuisesta idealismista tai idealismista negatiivisessa mielessä on ihmisoikeuksien käsite periaatteessa[2]. Pahalaatuinen idealismi tarkoittaa teennäisen, ahtaan moraalin ylläpitoa, esimerkiksi jumalattoman suurta vimmaa sensuroida kirosanat ja pitää yllä perinteisten auktoriteettejen mielivaltaa. Tämä itsessään on kyllä vielä pelkkää moralismia, mutta pahanlaatuiseksi idealismiksi se muuttuu, kun siihen yhdistetään tietty optimismi ja ehdoton kyynisyyden vastustus. Itse asiassa idealismia negatiivisessa mielessä on niin helvetin paljon, että huumoritekstiin sellaisesta kirjoittamisessa tätä pitempään ei ole kerrassaan mitään mieltä.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Politiikassa yleensä tällä säteilyllä on hyvin negatiivinen luonne, sillä eihän idioottejen asenteiden levittämisestä idioottien vaikutusalueelle aivopesun keinoin voi normiolosuhteissa seurata mitään kovin positiivista.
  2. No mieti nyt: oletetaan, että jokaisella ihmisellä on sen takia, että hän on ihminen, universaali ja perustavanlaatuinen oikeus tiettyihin asioihin, ja jos jostain syystä joku tietämätön niitä oikeuksia rikkoo, huidotaan käsiä ja valitellaan, että nyt on oikeuksia rikottu, eihän se näin voi olla, tämä on universaali vääryys, kaik on mänt'!