Holokaustin aloittamisen juhlapäivä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vatikaani juhlistaa holokaustin aloittamisen juhlapäivää polttamalla perinteistä juhlakokkoa. Perinteen mukaan valkoinen savu (fumata bianca) merkitsee menestystä seuraavana vuonna. Musta savu (fumata nera) kertoo siitä, että talvi alkaa viimeistään 6 viikon päästä.

Holokaustin aloittamisen juhlapäivä on 2. syyskuuta pidettävä perinnejuhla. Juhlapäivän etymologia viittaa kokonaan (holos) poltettuun (kaustos) uhriin Jumalalle. Juhlan henkenä on yhteiselo, jossa jokaisella on elintilaa (alkujaan Lebensraum). Näin voimme mahtua yhdessä maahan elämään toisten samanmielisten kesken sovussa.

Tämä hengellinen juhlapyhä pitää sisällään monta leppoisaa, yhteisöllistävää ja sievää rituaalia. Juhlalla toivotaan menestystä tulevalle vuodelle. Juhlan pluralistisena suvaitsevaisena yhteishenkenä on koota perheet ja kansakunta puhaltamaan yhteen hiileen leikkimielisen juhlimisen ääressä. Juhlalla valmistaudutaan talven tuloon, ja se valaa optimismia siitä, että talven vaikeudet voitetaan ja sen jälkeen asiat ovat hyvin. Talvea vastaan varustautuminen ja taistelu on perinteisesti sitonut kansalaiset tekemään yhteistyötä, jota raskaissa olosuhteissa tarvittiin erityisesti talvisaikaan.

Päivä huipentuu kokkojuhlaan. Juhlakokon ylle rakennetaan yleensä kokoava piippu, joka kohdistaa savun patsaaksi taivaalle. Savun muodosta ennustetaan tulevan vuoden menestys. Kokkojuhlissa voidaan vain katsoa liekkejä, mutta epävirallinen käytäntö on, että kokkojuhlat täydentyvät grillaamisella. Perinteen mukaan on kohteliasta, että kokon palaessa mies antaa naiselle palan saippuaa, kun taas nainen antaa miehelle omin käsin kutomansa lampunvarjostimen.

Katso myös[muokkaa]