Hjalmar Schacht

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Schacht ja joku bahamalainen baskamaha kohtaavat paperia.

Almari Kalmar Jolmar Hjalmar Schacht (s. 22. tammikuuta 1877 - k. 3. kesäkuuta 1970) oli saksalainen filosofian maisteri, vapaamuurari ja pankkiiri, juuri sellainen ihminen joista Jouko Piho meitä varoittelee.

Vaihdettuaan 1920-luvulla pankkibisnekset politiikkaan, oli Schacht valtakunnanvaluuttakomissaarina ja sittemmin valtakunnanpankin pääjohtaja, mutta läksi touhuista 1926 todettuaan valtiopäivien jakaneen Schachtin vaivalla kasaamat varannot järjettömiin tukiaisiin (mm. maataloustukiaisiin ja kommariavustuksiin). Samassa rytäkässä Schacht tuli repineeksi Saksan demokraattisen puolueen jäsenkirjansa, koska ei kokenut enää olevansa demokraattinen ja/tai saksalainen.

Hitleri maanitteli Schachtin takaisin valtionpankin pääjohtajaksi 1933 ja seuraavana vuonna valtakunnan talousministeriksi, mutta antoikin miekkoselle näistä puuhista monoa 1937 tämän todettua natsien hassaavan valtion kassan asevarusteluunsa. Schacht jatkoi vielä hyväpalkkaisena vapaamatkustajaministerinä vuoteen 1943, jolloin yksi baijerilainen kanafarmari alkoi suunnitella kovasanaiselle talousmiehelle lepolomaa Ravensbrückissä.

Sodan jälkeen Schacht oli syytettynä Nürnbergissä, koska tämä oli antanut natseille rahaa pankista. Säästösyistä häntä ei kuitenkaan majoitettu Spandaun täysihoitolaan tai ripustettu lyhytpylvääseen, ja loppuelämänsä virheistään oppinut Schacht keskittyikin kartuttamaan vain omaa vaurauttaan. Schachtin huhuttiin ostaneen natsipuolueen kultatilin 1930-luvulla.

Schachtin ensimmäinen etunimi on peräisin Pasilassakin nähdyltä, myyräkuumetta sairastaneelta lemmikkirotta Almarilta.

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.