Hikinews:Mitä heille kuuluu nyt? Katso lista kotimaisista lapsitähdistä, joista tuli myöhemmällä iällään historiantutkija Matti Klinge

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

19. joulukuuta 2017

Star.svg
Tämä on laatu-uutinen, jonka kirjoittaja todennäköisesti parhaillaan kiillottelee Pulitzeriaan.


Klinge yläkuva.jpegUutismaailman jäädessä joulutauolle on Hikinewsin viihdetoimituksen aika iskeä! Lapsinäyttelijöitä ja -laulajia on esiintynyt suomalaisessa televisiossa kautta aikain, ja moni herttainen esiintyminen on jäänyt kansakuntamme muistiin. Moni ei kuitenkaan tiedä, miten näille pikku tähtösille on käynyt sen jälkeen, kun heidän hetkensä parrasvaloissa on nähty. Hikinews päätti esitellä viiden lapsitähtösen myöhempiä vaiheita palkittuna ja arvostettuna historiantutkijana sekä professorina Matti Klingenä.

1. Kyösti Väntänen televisiosarjassa Aikapoika ja mono
[muokkaa]

Kyöstiväntänen.jpgYleisradion vuonna 1976 valmistunut televisionäytelmä Aikapoika ja mono voitti parhaan lastentelevisiosarjakäsikirjoituksen palkinnon Tšekkoslovakiassa. Sarjassa perheeseen tulee uusi vauva, ja aiemmin vanhempiensa jakamattomasta huomiosta nauttinut Petri tuntee jäävänsä syrjään. Petri löytää kuitenkin taikamonot, joiden kanssa hän hulluttelee. Petriä näytteli 8-vuotias pojankossi Kyösti "Kössi" Väntänen. Lupaavasta näyttelijänuran alusta huolimatta Kössi ei ole sen koommin pahemmin vilahdellut televisioruudussa. Nykyisin hän näyttää tältä:

Klinge1.jpgSeitsemänkymmentäluvun kultaisten päivien jälkeen taikamonoa hallussaanpitänyt poikanen jätti television taakseen ja alkoi luoda uraa professori Matti Klingenä. Monipuolinen humanisti Klinge tunnetaan muun muassa Helsingin yliopiston ja sen ylioppilaskunnan historiankirjoittajana, ja hänen maineensa on kiirinyt aina maamme rajojen ulkopuolellekin.

2. Tiina Karakorpi Toivotaan, toivotaan -ohjelmassa
[muokkaa]

Tiinakarakorpi.jpgVuonna 1981 vain kolmevuotiaana televisioon päässyt Tiina Karakorpi lumosi katsojat sydämetsulattavalla tulkinnallaan kappaleista "Mörkö se lähti piiriin" sekä "Bonzo". Karakorpi vieraili ohjelmassa uudestaan vielä vuonna 1987, mutta sen koommin hänen suloista ääntään ei ole saatu kuulla vastaanottimista. Hikinewsin toimitus tapasi Karakorven nyt, 36 vuotta myöhemmin.

Klinge2.jpgNykyään tämä 80-luvun televisiota kaunistanut kultakurkku laatii kattavia historiateoksia sekä julkaisee kulttuurihistoriaa arvokkaasti taltioivia päiväkirjojaan uuden ajan yleisneroksikin tituleerattuna professori Matti Klingenä. "Ihme ja kumma" -kappaletta hellyttävästi laulaneena sydämensulattajana uransa aloittanut Klinge tunnetaan myös huomattavan vanhakantaisesta pukeutumistyylistään, jota seurataan tarkasti klassiseen miestenpukeutumiseen keskittyvillä foorumeilla.

3. Ida Järvinen ja Nina Nyberg joulukalenterisarjassa Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä
[muokkaa]

Järvinennyberg.jpgJoulun kunniaksi halusimme selvittää myös tämän Yleisradion joulukalenterisarjassa esiintyneen viehättävän kaksikon myöhempiä vaiheita. Sinikka ja Tiina Nopolan ilkikuriseen lastenkirjaan perustuvassa joulukalenterissa Heinähattua ja Vilttitossua unohtumattomasti esittäneet Ida Järvinen ja Nina Nyberg eivät ole sen koommin esitelleet näyttelijänlahjojaan. Useiden ysärilasten joulunodotusta sulostuttanut kaksikko vaikuttaa nykyään täysin erilaisilla areenoilla.

Klinge3.jpgArmon vuonna 2017 Järvinen ja Nyberg ovat monissa merkittävissä luottamustoimissa vaikuttanut Helsingin herra ja akateemikko Matti Klinge. Elegantin suurhumanistin silmäkulmassa näkyy toisinaan humoristinen pilkahdus muistona lapsuusajan hauskuuttavista televisioesiintymisistä.

4. Matias Sassali Tenavatähdessä
[muokkaa]

Matiassassali2.jpgViisivuotias Juha-Matias Sassali jäi lukuisten Tenavatähtien tiiraajien mieleen vuonna 1995 erikoisella lauluvalinnallaan. Sota-ajan melankolisuutta huokuva "Elämää juoksuhaudoissa" kajahti komeasti pojan suusta, vaikka äiti oli yrittänyt kieltää laulamasta kyseistä kappaletta. Matias oli kuitenkin pitänyt päänsä, ja niin jäi tämäkin omaperäinen esitys suomalaiseen televisiohistoriaan. Sen koommin emme ole saaneet kuulla tästä nuoresta korsuelämän sympatiseeraajasta. Missä hän on?

Klinge4.jpgNyt Matias Sassali kahmii palkintoja ja arvonimiä professori Matti Klingenä. Nykyisin Klinge tuhahtelee hyväntuulisen itseironisesti yhdeksänkymmentäluvulla hämmentäneelle lauluvalinnalleen. Tietty eksentrisyys on aina ollut osa tämän urbaanin elämäntavan suosijan repertuaaria, onhan hän aikoinaan ollut hyvää pataa Helsingin modernistien kanssa. Tämän entisen tenavatähden esimerkki on joka tapauksessa päinvastainen moniin surullisiin lapsitähtikohtaloihin nähden. Varhainen tähteys ei tarkoita, etteikö myöhemminkin urallaan voisi tehdä mahtavia juttuja!

5. Konsta Hietanen elokuvassa Poika ja ilves
[muokkaa]

Konstahietanen.jpgRaimo O. Niemen vuonna 1998 valmistuneen, ihmisen ja luonnon suhdetta filosofisesti peilaavan lastenelokuvan Poika ja ilves päätähti Konsta Hietanen on tuskin jäänyt monellekaan tuntemattomaksi. Lupaavasta alusta huolimatta Hietanen on jäänyt sivuun näyttävistä elokuvarooleista. Mikä kumma voi johdattaa nuoren lupauksen pois näin upealta uralta?

Klinge5.jpgVastaus on tietysti vuosikymmenien kuluessa paikkansa maamme intellektuellien kermassa lunastaneeksi professoriksi päätyminen Matti Klingen ominaisuudessa. Tämä jo lapsuudenaikaisissa esiintymisissään hyvätapaisuudellaan vakuuttanut kolli on sittemmin vain syventänyt herrasmiesmäisyyttään tuomalla siihen huolella omaksutun kirjaviisauden suoman valistuksen liekin. Poika ja ilves -elokuvan jylhät maisemat ovat jääneet taakse, eikä Klinge ole myöhemmällä iällään uskaltautunut juuri Vantaata pohjoisemmaksi. Villipetojen sijaan tämä historioitsijaheeros on sittemmin keskittynyt mittelemään hengen areenoilla.