Hikinews:Diocletianuksen kolumni: Marginaalin tulisi kunnioittaa enemmistön arvoja

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

17. heinäkuuta 2010

Star.svg
Tämä on laatu-uutinen, jonka kirjoittaja todennäköisesti parhaillaan kiillottelee Pulitzeriaan.

Hikiuutisten kolumnisarja jatkuu.


Diocletian bust.png

"Marginaalin tulisi kunnioittaa enemmistön arvoja"

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus
Kristityiksi kutsutun juutalaislahkon itselleen vaatimat erioikeudet tuntuvat olevan jatkuvasti yleisenä puheenaiheena, ja eräät poliitikot ovat jo kiiruhtaneet tuomitsemaan ”vainoiksi” kutsumansa tapahtumat eri puolilla valtakuntaamme. Eräät ovat jo huolestuneet Rooman valtakunnan sivistysmaa-asemasta, imagosta ja brändistä. Reaktioiden tuomitsemista oleellisempaa olisi kuitenkin kysyä, mistä väkivalta kumpuaa ja mitkä syyt johtavat väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

Keskustelussa unohdetaan helposti, että kristinusko on myös provokaatio perinteisiä arvoja vastaan. Provosoimalla yleensä halutaan sitä, että eri näkemystä edustavat provosoituvat.

Usein kristittyjen menoissa rienataan isiemme uskonnollisia näkemyksiä ja symboleja, pappejamme, auguurejamme, temppeleitä ja Homeroksen, Hesiodoksen sekä Vergiliuksen eepoksia. Lisäksi kristityt toivovat avoimesti maailman tuhoa ja suhtautuvat vihamielisesti yhteiskuntaan vaatimalla erityisvapautusta valtiollisesta keisariuhrista, mikä on suora osoitus heidän halustaan asettua valtiollista järjestystä ja oikeutta vastaan. Kysymyksen ytimessä on valtaväestön kokemus siitä, sopeutuuko vähemmistö yhteiskunnan arvoihin tai niiden kunnioittamiseen.

Jos vähemmistö sopeutuu, niin tällöin valtaväestön edustajan ei tarvitse hyväksyä vieraan uskonnon arvoja, mutta ei niitä silloin tarvitse vihamielisesti vastustaakaan. Ne eivät silloin uhkaa ketään.

Rauhallinen rinnakkaiselo on mahdollista saavuttaa vain siten, että marginaali ei vaadi omia arvojaan koko yhteisön arvojen perustaksi. Kristityt kuitenkin aktiivisesti pyrkivät taivuttamaan perinteistä roomalaista yhteiskuntajärjestystä omien outojen tapojensa mukaiseksi.

Saman ajatuksen tulisi päteä orjien ”oikeuksia” koskeviin vaatimuksiin tai erityisvapauteen rankaisemattomasta maanpetoksellisuudesta. Provokaatioiden sijasta marginaalin tulisi kunnioittaa enemmistön arvoja ja pitäisi ymmärtää jättää roomalainen valtakulttuuri rauhaan. Marginaali ei saa tuhota perinteistä roomalaista avioliittoa, uskontoa, seremonioita, hymnejä tai jumalillemme omistettuja juhlia, vaan meillä on tehtävänä säilyttää uskonnollisperusteinen perinne sekä instituutiot elinvoimaisena tuleville sukupolville.

Marginaalin pyrkimys pakottaa omat arvonsa enemmistön arvojen tilalle hajauttaa perinteitämme ja koko valtiollisen olemassaolomme perustaa. Kristinuskon ja muiden vieraiden ja outojen tapojen päästäminen määräämään yhteiskuntamme traditionaalisista perusarvoista olisi katastrofaalinen Rooman senaatin ja kansan yhtenäiselle olemassaololle.


Kirjoittaja toimi Rooman keisarina vuosina 284—305. Hän käynnisti suuroperaation kristittyjä vastaan. Nykyisin hän kasvattaa kaaleja Salonassa Dalmatiassa.

Lähteet[muokkaa]