Erakko

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Hikikomori)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alun perin erakot vetäytyivät autiomaahan elämään askeesissa pelkästään Jumalaa palvellen – kunnes yhteiskunta rakensi suojaksi niin laajan tukiverkoston, ettei edes Ossi, 57, lipsahda sen läpi syntejään sovittamaan.

Erakko on kyydistä unohtunut evakko, josta ei oikein kukaan eikä mikään kykene ottamaan tarkkaa selkoa, missä hän kulloinkin oleskelee. Erakko on sanana pois jäävä, sen tilalle uudiskieli tyrkyttää mieluummin sekä luetussa että puhutussa tekstissä käsitteen syrjäytynyt henkilö. Erakko on Suomessa hyvin yleinen ihmistyyppi, vaikka metsissä piileskelevät alkukantaiset erakot ovatkin nykyisin käyneet harvinaisiksi.

Mistä tunnistaa erakon?[muokkaa]

Yleensä erakko on rähjäinen, epäsiisti ja viinaan menevä häirikkö, jonka tajunnanrippeet ovat käskeneet hänen välttää ikävyyksiä pakenemalla pois ihmisten ilmoilta. Erakko hakeutuu oleskelemaan seuduille, joissa asutusta ei joko paikan epäviihtyisyyden tähden tai epäedullisen sijainnin vuoksi juuri muuten ole. Tässä yhteydessä on korostettava, että rinkka selässä vaeltavat eräretkeilijät eivät ole erakoita, vaan kuntoilijoita, jotka vetäytyvät syrjäseuduille vain hoitaakseen omaa kuntoaan. Toisaalta muusta seurueesta eksynyt kulkija, mikäli ei löydä ryhmäänsä, saattaa hyvinkin erakoitua – varsinkaan ellei satu löytämään ihmisten ilmoille.

Kaupunkierakko[muokkaa]

Kaupunkierakko[1] on tämän päivän erakon tyypillisen ilmenemismuoto. Kaupunkierakko asuu yksin kerrostalohuoneistossa. Hän ei puhu juuri kenenkään kanssa, hän ei tervehdi naapureitaan. Ainoat kontaktit hänellä ovat lähikaupan kassa, joka sekin saa osakseen korkeintaan pälyileviä katseita. Tosi erakko ei pidä illanistujaisia eikä ryyppyjuhlia. Mikäli hän juo, hän tekee sen yksin ja vaivihkaa kotonaan. Ehkä joskus sentään hätäisesti käy vaihtamassa rahaa lähipubin tiskillä ja juo kuin salavihkaa yhden oluen. Kaupunkierakot saavat valtakunnallista kuuluisuutta ja julkisuutta vasta siinä vaiheessa, kun ovat olleet useita vuosia asunnossaan kuolleena ja joku yleisavaimen haltija sattuu pistäytymään huoneistossa ja ilmoittaa näin löytämästään muumiosta viranomaisille. Tällöin järkyttyneet omaiset saavat usein välitöntä kriisiapua.

Moniongelmainen erakko[muokkaa]

Ryyppyseurat yleensä käsittävät joukon syrjäytyneitä henkilöitä, jotka ovat valinneet erakoitumistavakseen kuoleman ennenaikaisen tavoittelun. Siihen saakka he sinnittelevät osana remuista ja haisevaa porukkaa, joka aiheuttaa järjestyshäiriöitä ja ylimääräisiä kuluja veronmaksajille. Tämä sosiaalierakoituminen on taajaan asutuilla seuduilla erittäin yleistä ja lieneepä lähitulevaisuudessa ja pidemmälläkin tähtäimellä yhä yleistymään päin. Tämä ryhmä on erityisesti sosiaalityöntekijöiden erityistarkkailun alla, koska koulutettujen alan asiantuntijoiden näkemys on, että he olisivat vielä pelastettavissa normaaliin elämään. Moniongelmaisen erakon ongelmista tärkein onkin se, ettei hän kykene tiedostamaan ongelmaa ongelmaksi, vaan näkee sen olevan luonnollinen osa normaalia omaa itseään.

Paluuta erakoitumisesta takaisiin sosiaaliseen ja normaaliin elämään ei tapahdu kuin väkivalloin. Tällöin yleensä erakon sopeuttaminen yhteisöön tapahtuu kuritushuonetta tai suljettua mielisairaalaa keinona käyttäen.

Hikikomori[muokkaa]

Hikikomori on moniongelmainen, yleensä japanilainen, hikisessä komerossa Hikipedian muokkausta yms, harrastava erakko.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. myös japanin kielestä lainattu sana hikikomori on kasvattanut suosiotaan aihetta kuvailtaessa