Hayao Miyazaki

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan omakuva lukioaikojen mangauralta.

Hayao Miyazaki (s. 5. tammikuuta 1941 - e. 20. heinäkuuta 2013) on partasuinen ja lempeän näköinen japanilainen animefriikki. Miyazaki on Studio Ghiblin toinen isukki sekä lukuisten hullunkuristen animaatioiden tuottaja, käsikirjoittaja, piirtäjä, äänittäjä, tai joku muu tekijä. Hän on myös suosittu cosplay-hahmo[1] jokaisen luomansa piirroshahmon ohella. Miyazaki on ollut myös yksi tyylitietoisimmista miehistä kautta aikain ja käyttänyt nykynuorten keskuudessa suosittuja suurikokoisia hipsterilaseja jo vuosikaudet. Hän on eläköitynyt jo ainakin pari kertaa, joten voimme yhä odottaa hänen paluutaan ja uusia elokuvia.

Miyazaki syntyi Tokiossa toisen maailmansodan jalkoihin. Miyazakin perhe muutteli ympäri Japania, sillä heidän jokainen uusi kotinsa pommitettiin viimeistään kahden kuukauden sisällä. Miyazakin isä rakenteli siinä sivussa tehtaallaan sotalentokoneita. Miyazakin lapsuus oli siis varsin rauhallinen, mutta hänelle paremmista eväistä kateelliset lapset kuitenkin kiusasivat häntä koulussa, ja näistä kommelluksistahan pikkuinen Hayao Miyazaki saikin tulevaan työhönsä rutkasti inspiraatiota ja ideanpoikasia. Jo nuorena poikana hän innostui piirtämään mangaa, kuten kunnon japanilainen, mutta hänen tekeleensä nyt vaan sattuvat olemaan teillä tietämättömillä hänen käytettyään liikaa epämääräisiä pseudonyymejä, joita kukaan ei enää tiedä.

Joskus puoli vuosisataa sitten Miyazaki meni naimisiin ja sai pari poikaa, joista toinen on jatkanut isänsä jalanjäljissä epäonnistuen siinä karvaasti.

Miyazakin lempiasioita ovat aina olleet sota ja luonnon saastuttaminen. Lähes kaikki Miyazakin ohjaamat elokuvat käsittelevätkin jollakin tapaa edellämainittuja asioita. Elokuvien kaupungit näyttävätkin suoraan teollisen vallankumouksen ajan Euroopasta repäistyiltä Turun tuomiokirkkoineen ja Legolandineen päivineen, ennen kuin ne sitten pommitetaan maan tasalle. Miyazaki onkin saanut runsaasti kritiikkiä elokuvissaan esiintyvästä sodanihannoinnista. Jokaisessa elokuvassa tärkeässä osassa on myöskin lentäminen joko jollakin oudolla lentokoneella, luudalla, sateenvarjolla tai jättimäisellä puulla. Tämä kertoo jotakin Miyazakin patoutuneista tunteista isänsä ja setänsä omistamaa lentokonetehdasta sekä sitä epäonnistumisen tunnetta, kun hän ei päässytkään 50-luvulla opiskelemaan ilmailuinsinööriksi, kohtaan. Miyazakin elokuvissa huomattavaa on myös päähenkilöiden erehdyttävä samankaltaisuus; he ovat lähes poikkeuksetta nuoria, noin 3-13-vuotiaita tyttöjä, ruskea/mustahiuksisia, sekä jollakin tapaa jonkun yllättävän tahon kautta prinsessoja (välillä tietämättäänkin) tai muuten vaan erityislaatuisia.

Jok'ikisellä Miyazakin leffalla on jostain syystä vähintään kaksikymmentä Nippon akademī - tai Oscar-palkintoa. Miyazaki pitää hirmuisesti omenista. Että semmoinen setä.

Merkittävimmät ohjaukset/käsikirjoitukset[muokkaa]

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että alussa oli suo, kuokka ja Jussi.
 • Lupin III - Cagliostron linna - (Rupan sensei: Cagliostro no shiro), 1979
Lupin III -televisiosarjaan perustuva elokuva, jossa pervo varas Lupin III ryöstää valtion kasinon ja siinä sivussa random prinsessan, jonka mahtisormus aiheuttaa ongelmia. Sisältää paljon ammuskelua, takaa-ajoa sekä tietenkin sitä pervoilua.
Vain pervoilu puuttuu...
 • Tuulen laakson Nausicaä (No kaze no tani no Nausika no), 1984
Elokuva kertoo hassunnimisestä prinsessa Nausicaästa, joka lentelee kaikkialle yhden naisen pikkulentsikalla ja toimii hyönteistutkijana post-apokalyptisessä maailmassa. Loput ihmiset ovat niin typeriä, että maailmanlopun jälkeenkin aloittavat taas sodan hyönteisiä vastaan. Perustuu alle puolikkaaseen kirjaan seitsenosaisesta itsensä herra Miyazakin piirtämästä mangasarjasta.
Miyazaki on ohjannut tästä tv-sarjasta jopa kuusi jaksoa! Ne, joissa sen yhen rikollisen naama on harmaanvihertävä. Sarja kertoo koira-Sherlock Holmesin ja koira-Watsonin toilailuista antropomorfisten koirien kansoittamassa maailmassa. Youtubesta voit katsella ilmaiseksi Sherlock Koiran jaksoja jos kiinnostaa. [2]
 • Laputa: linna taivaalla - (Tenkū no shiro Laputa), 1986
Nuori jonne pelastaa ja piilottaa kotiinsa taivaalta tippuvan tytön, jota jahtaavat niin ilmarosvot kuin armeijakin, mafiasta puhumattakaan. Olikohan hyvä idea?
Naapurini Totoron virallinen elokuvajuliste
 • Naapurini Totoro - (Tonari no Tottoro to tooro), 1988
Pullea ja pörröinen otus, Totoro, saapuu trollaamaan uuteen kotiin muuttaneen perheen kahta pientä lasta. Paljon metsässä remuamista ja kuutamokävelyitä sekä muuta hippimeininkiä.
 • Kikin lähettipalvelu - (Majo no takkyūbin), 1989
Kikin vanhemmat häätävät 13-vuotiaan tyttärensä pois kotoaan. Onneksi Kikillä on luuta, jolla hän päättää sitten henkensä pitimiksi lennellä toimittaen jäähtyneitä ruokia jokaiselle uuden asuinkaupunkinsa asukkaalle.
 • Porco Rosso - (Kurenai no buta), 1992
Trenssitakkiin sonnustautunut aurinkolasipäinen, pedofiililtä vaikuttava lentäjä-ässä Punainen Sika, 1920-luvun lopun Italiassa, voi hemmetti nyt oikeesti.
 • Prinsessa Mononononoke - (Mononononoke hime), 1997
Prinssi Ashitaka lähtee etsimään apua villisian langettamaan kiroukseen, mutta törmääkin metsässä mukavaan tyttöön, Mononononokeen. Mononononoke käy yhden ihmisen ja tuhannen villisian sotaa luontoa saastuttavia ihmisiä vastaan samalla kun jättimäinen joulukuusta muistuttava hirvi sekä limainen jumaldemoni peeloilevat ympäri metsiä. Ota siitä nyt selvää. Tämä sopii myös perheen pienimmille.
 • Henkien kätkemä - (Sen to Chihiro no kamikakushi), 2001
Ahneella on paska loppu - sen tietää Chihiro, jonka ahneet vanhemmat muuttuvat porsaiksi. Hän itse joutuu orjaksi isopäisen mummon perustamaan kummajaisille tarkoitettuun kylpylään.
 • Liikkuva linna - (Hauru no ugoku shiro), 2004
Diana Wynne Jonesin kirjaan Liikkuva linna erittäin tarkasti perustuva raina, jossa eeppisesti animoitu linna lampsii halki maiden ja mantujen. Tylsä päähenkilö, mummoksi muutettu Sophie, palkkaa itse itsensä linnaan siivoojaksi. Linnassa jo ennestään asuva hiusväreistään erityisen tarkka velho Hauru tykkää asiasta tosi paljon, ja yrittää siinä sivussa harjoitella tulevaan taikatemppukilpailuun.
 • Ponyo rantakalliolla - (Gake no ue no Ponyo), 2008
Ponyo-niminen kala karkaa isältään (etäisesti willywonkamainen merenvelho) ja muuttuu tahdonvoimallaan ihmistytöksi. Ponyo hallitsee voimansa erittäin hyvin, ja aiheuttaa mm. raivokkaan hyökyaallon ja tulvan. Ja onpa hän ehtinyt joskus olla Jeesus Nasaretilaisen opissakin alituisesta veden päällä juoksentelemisesta päätellen.
 • Tuuli nousee (Kaze tachinu), 2013
Toisen maailmansodan aikaisen lentokonesuunnittelijan Jirō Horikoshin puuduttavan tylsä ja totinen elämänkerta. Kyseinen häiskä on todennäköisesti joku Miyazakin sukulainen.

Viitteet[muokkaa]