Hans Assmann

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naziflag.gif
Natsit rakastavat tätä artikkelia.
Jorma Palon mukaan Hans Assmann on syyllinen myös siihen, että Assmannista otettu kuva meni pilalle.

Hans Assmann (s. 9. joulukuuta 1923 – k. 19. kesäkuuta 1998) oli saksalainen miekkonen ja natsiveijari, jota otettiin 1950- ja 1960-luvuilla johdonmukaiseksi tavaksi epäillä kaikista Suomessa tuolloin sattuneista henkirikoksista. Tämän hän toki itse mitä korkeimmin aiheutti olemalla hitokseen epäilyttävä tyyppi. Assmannin päävihollinen oli Jorma Palo, joka otti Assmannin syyllistämisen elämäntehtäväkseen.

Nuoruus[muokkaa]

Hans Assmannin elämä ei ollut niinkään helppo. Asuessaan nuoruudessaan Kolmannessa valtakunnassa hänen työnsä oli juutalaisten eläinten teurastaminen. Sittemmin hän siirtyi Auschwitziin teloittamaan vankeja keittämään ruokaa vartijoille ja hieman myöhemmin hänet siirrettiin rangaistuspataljoonan Wehrmachtin sotilaana itärintamalle kaadettuaan hyppysellisen liikaa suolaa leirin komentajan keittoon. Assmann jäi Neuvostoliiton vangiksi 1944 ja istuikin koko loppusodan homeisessa hökkelissä.

Syyllinen kaikkeen[muokkaa]

Hans Assmann muutti Suomeen 1950-luvun alussa. Heti hänen tultuaan alkoi tapahtua kummia asioita, kuten se, että Assmannin naapuri tukehtui mystisesti kaulimeen ja vastapäätä asunut mummo sai niskasärkyjä. Myös epäilyttävää oli, että kolme sateenvarjoa, palanen juustoa ja kahdet tekohampaat hävisivät jäljettömiin. Sitten paikalle pomppasi Jorma Palo ja syytti Assmannia, joka puolustautui kertomalla, että se on taas se aika vuodesta. Kukaan ei tajunnut mitä Assmann tarkoitti ja niin kaikki pitivät häntä syyttömänä, paitsi eräs henkilö.

1950- ja 1960-luvulla tapahtui "pimeitä juttuja", kuten kahdeksan mystistä murhaa kuolintapausta. Assmann kiisti jälleen syyllisyytensä Jorma Palon vastalauseista huolimatta. Poliisi uskoi Assmannia, vaikka tämän dna:ta, sormenjälkiä, alushousut, ajokortti ja rekisteriote sekä Assmann itse löydettiin murhapaikoilta verisenä (eikä veri edes kuulunut Assmannille!). Assmann nimittäin uhkasi, että jos hänet vangitaan niin Adolf Hitler aloittaa comeback-kiertueensa Suomesta. No, Assmannia ei vangittu eikä Hitler tehnyt kohuttua comebackiaan.

Vuonna 1962 Palo oli pakahtua ilosta hengiltä, kun Assmann hakkasi vaimonsa ruusupuskalla. Assmannin virutessa sellissä Palo tuli viereen ilkkumaan. Vaikka koko tapauksesta Assmann olisikin saanut vain 3 kuukautta ehdollista, Palo onnistui vakuuttamaan tuomarin selittämällä jotain maapallon kiertokyvystä suhteessa Assmannin päähän. Niinpä Assmann saikin 9 kuukautta ehdotonta. Palo tutki sillä aikaa Assmannin päiväkirjaa, mutta ei saanut muuta irti, kuin huonoa runoutta.

Assmannin saama vastaanotto ja kohtelu Suomessa oli sikäli nihkeää, ettei hän missään vaiheessa tullut suomalaistaneeksi sukunimeään Persemieheksi. Tämä on pieni sääli suomalaisen henkilönnimistön kannalta.

Viimeiset vuodet[muokkaa]

Hans Assmann asui loppuelämänsä Ruotsissa leikkien piilosta Jorma Palon kanssa. Ennen sinnemuuttamistaan Assmann tapasi Palon leikkikentällä ja Assmann ehdotti piilosta. Palo jäi ensimmäisenä, mutta sillä välin Assmann muutti Ruotsiin, eikä Palo tainnut löytää häntä enää ollenkaan.

Elämänsä ehtoopuolella Assmann lopulta tunnusti olevansa syyllinen kaikkiin 50- ja 60-lukujen kuolemantapauksiin Suomessa, mutta poliisi ei uskonut tätä, vaan tyytyi toteamaan: "Eihän nyt meidän Hans sellaista tee".

Assmann asui syrjäisessä mökissä Etelä-Ruotsissa. Hänen ystävättärensä hoiti häntä ja syytä olikin: Assmann kärsi mm. sepelvaltimotaudista, keuhkoahtaumasta, sydämen vajaatoiminnasta, araknofobiasta, melankoliasta, klaustrofobiasta, AIDS:ista, kupasta ja ylipatriotismista. Assmann kuoli sairausten seurauksena 19. kesäkuuta 1998, mutta Palo ei uskonut Assmannia, vaan väitti, että oikeasti Assmann lavasti kuolemansa ja muutti muualle.

Assmannin rikokset professori Palon mukaan[muokkaa]