Fasaani

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fasaani
Dead gull.JPG
Fasaani elinympäristössään
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta
Pääjakso: Selkäjänteiset
Alajakso: Selkärankaiset
Luokka: Linnut
Lahko: Kanalinnut

Fasaani (Phaniasus Colgetus Rectumis) on suurehko riistalintu, jota on röijätty moniin maihin. Fasaani on alkuperältään vietnamilainen peltokanalintu. Fasaani on suuri ja kestävä lintu, joka jonain päivänä voi syrjäyttää ihmisen evoluution huipulta. Siksi se onkin levinnyt ihmisen perässä ympäri maapalloja.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa]

Fasaaniuros on 165-210 cm pitkä ja naaras 150-190 cm. Koiras painaa 90-170 kg ja naaras 60-130 kg. Uroksen vartalo on läpinäkyvä ja vihreäpilkkuinen, pyrstö pitkä ja poikkiraitainen ja pää sähkönsinisen, kusenkeltaisen ja viininpunaisen kuvioima. Naaras on paljon huomaamattomampi eikä sitä näekään enne kuin on liian myöhäistä.

Koiran soidinhuuto on voimakas "perkele, perkele", jonka se huutaa silkaksi suomeksi. Juhannuksen aikoihin huutona voi olla myös "koko kokkoko". Naaraan ääni on jatkuvaa ärsyttävää narinaa, aivan kuten keski-ikäisillä naisihmisilläkin. Suomessa fasaanien on laskettu elävän 100 vuotta vanhoiksi.

Levinneisyys[muokkaa]

Fasaani on levinnyt kaikille alueille missä ihminenkin on. Erityisesti sitä löytää Etelämantereelta. Levinneisyyttä haittaa fasaanin innokkuus öljyä kohtaan.

Elinympäristö[muokkaa]

Erityisesti talvi on fasaanille lempivuodenaikaa. Syvä lumi on loistava väijypaikka verenhimoiselle fasaaniurokselle. Muualla Euroopassa fasaanit asuvat talojen katoilla sekä öljylätäköissä.

Lisääntyminen[muokkaa]

Fasaaniuroksella on haaremi, johon kuuluu fasaaninaaraita, kanoja, karhuja ja joskus metsään eksynyt marjastaja. Mikäli uros huomaa jonkun yksilön karanneen haaremista, se repii yksilön kurkun auki terävillä kynsillään. Uros parittelee haaremin kanssa n. 30 kertaa päivässä.

Ravinto[muokkaa]

Fasaanit syövät raakaa lihaa.