Etkö sinä tiedä kuka minä olen?

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Etkö sinä tiedä kuka minä olen? (slang. Et(kö) sä ti(ed)ä kuka mä oon?‎) on yleinen portsareille esitettävä kysymys. Kun tavallinen ihminen kysyy sen, hän olettaa että hänen identiteettinsä on niin yleisesti tunnettu, että portsarinkin pitäisi se tietää. Tämä on tietysti omituinen tilanne, koska jos identiteetti olisi selvä, ei koko kysymystä tarvitsisi esittää, koska portsari tietäisi sen.

Krapulahakuiselle juojalle Tämä kysymys heijasteleekin modernin ihmisen eksistentiaalista epävarmuutta.

  • Karkeimmassa egoistisessa narsismipuuskassakin kysymys kumpuaa kysyjän ällistyksestä. Hän ei olekaan maailman napa.
  • Lisäksi se näyttää vallan ja vaikutusvallan illusorisuuden ja sosiaalisen perustan;
    • Monille ihmisille ihmisyydessä ei ole kysymys siitä mitä ihminen on vaan siitä miksi hänet tunnetaan julkisuudessa. Näin ollen se, että ei tunne vaikkapa joka ikistä pikkujulkkista koetaan loukkaavana, jonkinlaisena olemassaolon kiistämisenä.
    • Ja jos portsaria onnistuu huijaamaan, pääsee kuitenkin sisälle ja sinua kohdellaan juuri kuin sinulla todella olisi julkisuutta. Tämä ei tietysti ole sinällään ongelmallista koska usein julkisuus onkin julkisuutta julkisuuden vuoksi. Ei tarvita meriittejä ja ansioituneisuutta ollakseen julkkis ja tunnettu.

Lisäksi kysymyksessä voidaan nähdä syvällisempiä ulottuvuuksia:

  • Kysymys muistuttaa Zen -koania jossa kysytään "Mikä oli nimesi ennen äitisi syntymää?". Kun ihminen kysyy portsarilta tietoa itsestään, hän ymmärtää että nimi on vain sosiaalinen konstruktio. Vaikka Ruusu -sukunimisenä ravintolaan tunkija haisisi aivan yhtä paskalta kuin nytkin.
  • Voidaan nähdä että kysymys esitetään itselle ja portsari on vain paikalla. Tällöin kysymys viittaa syvään itsetuntemukseen. Oma identiteetti rakennetaan usein keinotekoisesti. Ihmiselle syntyy rooleja joihin kukaan ei häntä pakota. Ihminen roolittaa itsesä ja päätyy siksi johonkin mikä ei ole hänen luontonsa mukaista.
  • Portsari voidaan nähdä Pyhään Pietariin verrattavana portinvartijana. Portsari tarjoaa pääsyn kumaraan humalaan joka opettaa ihmiselle henkisyyttä. Pietarin tapaan Portsari päästää ihmisen pyhyyden lähteelle tai ei. Tämän vuoksi kysymyksen kohdekin on oleellinen.

Näin ollen sivistynyt portsari voi jopa tiedostaa, että jos joku ihminen kysyy häneltä tämän kysymyksen, hän itse asiassa kertoo olevansa ihminen, joku joka ei ole "ei kukaan" vaan aina "joku". Kenestäkään ihmisestä ei voi kysyä "mikä tämä on"?, vaan on aina kysymys persoonallisemmasta "kuka minä" -luonteisesta kysymyksestä. Ovella sisälle hamuava ihminen on siksi hieman kuten syntinen joka pyrkii Taivaaseen ; Syntiä olen tehnyt, mutta jos nyt armosta sisään päästäisit. Kyllä minä humalassa olen, mutta en mielestäni riittävän humalassa. Päästä sisään, sillä etkö sinä tiedä kuka minä olen : Ihminen.