Ethelred Neuvoton

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png Ethelred Neuvoton on julistettu idiootiksi, sillä hän ei ole osallistunut julkiseen elämään,
kuten vapaan kansalaisen velvollisuuksiin kuuluu.
Ethelred Neuvoton
Æþelræd Unræd
Ethelred the Unready.jpg
Ethelred istua pönöttää naurettavan jättimäinen miekka kourassa tietämättä, mitä tehdä, kuten tavallista. Huomaa päättäväistä auktoriteettia uhkuva ilme.
Englannin kuningas
vallassa 18. maaliskuuta 978–1013
1014–1016
edeltäjä Edvard Marttyyri (978)
Sven Haaraparta (1014)
seuraaja Sven Haaraparta(1013)
Edmund Rautakylki (1016)
syntyi n. 967
Wessex
kuoli 23. huhtikuuta 1016
Lontoo
puolue Vessaseksiläiset

Ethelred Neuvoton (Æþelræd Unræd, n. 967 – 23. huhtikuuta 1016) oli tyystin avuton pösilö, joka yritti vaihtelevalla menestyksellä istua Englannin valtaistuimella kahteen otteeseen, kerran per kankku. Mökeltävä höynä rikkoi astioita, esitti linnoituksia rakennettaviksi Thamesin pohjaan ja suunnitteli torjuvansa hyökkäilevät viikingit käsienvispauksen ja poskenpäristelyn yhdistelmällä. Hän yritti pilkkoa porkkanaa valtavalla kahden käden lyömämiekalla eikä siltikään huomannut pureskella ruokaansa, ellei joku hovimies ollut jatkuvasti muistuttamassa. Aivan toivoton tapaus.

Kun Viking Linen alukset tulivat useammalla laivalla interaktiiviselle risteilylle vuonna 991, tönötti Ethelred rannalla kuin ääliö (mikä hän toki olikin) suu auki tajuamatta, mitä tehdä. Hän olisi saanut kirveestä kalloonsa tai hukkunut nousuveden aikana, elleivät hovimiehet olisi raahanneet häntä turvaan. Vuonna 994 päästiin Viking Linen kanssa sopimukseen: Englanti maksaisi laivayhtiölle vuosittain veroa siitä hyvästä, että viinaristeilyt eivät suuntautuisi Englannin rantojen luostari- ja kirkonkyläkohteisiin. Tätä veroa kutsutaan Danegeldiksi, ja sen turvin Viking Line pystyi polkemaan taxfree-tuotteiden hintoja. Tämä aiheutti epäterveen kilpailutilanteen, josta Euroopan kilpailuviranomainen antoi huomautuksen. Asia raukesi, kun Viking Linen toimitusjohtaja Olav Tryggvason poltti kilpailuviraston maan tasalle ja otti sen työntekijät perheineen orjiksi silliplantaaseilleen Lofooteille.

Tällä välin Ethelred sai ties mistä sellaisen idean, että Englantiin asettuneet tanskalaiset olivat niin huonoja miekkamiehiä, ettei heistä olisi puolustamaan valtakuntaa ilman kunnon harjoitusohjelmaa. Neuvottomuuttaan kuningas lähti itse ilman ennakkovaroitusta opettamaan miekankäyttöä Englannin tanskalaiset ry:n Pyhän Briktiuksen päivän juhlaan, missä tuli varomattomalla teräaseenkäytöllään tappaneeksi kaikki osallistujat sännätessään paikalle sekavia ohjeita mölisten. Uhrien joukossa oli myös Tanskan kuninkaan Sven Haaraparran sisar Gunhild Haaraparraton. Sven päätti tulla hieman selvittelemään asiaa Englantiin, ja neuvottomana räpeltävä Ethelred seurasi Normandiaan pakenevaa hoviaan refleksinomaisesti kuin heikkolahjainen koira. Kruunukin putosi päästä ruohokumpareelle, jolta Sven sen poimi. (Hän, toisin kuin eräät, älysi katsoa eteensä.) Ethelredin loistavan johtajuuden ansiosta koko hänen valtakuntansa oli jäänyt tanskalaisten haltuun, ja Sven Haaraparta lisäsi virallisesti Englannin Hallitsemani maat -kokoelmaansa.

Ethelred olisi voinut tyytyväisen avuttomana viettää loppuelämänsä maanpaossa Normandian herttuan hoteissa, mutta helmikuussa 1014 Sven Haaraparta, hallittuaan Englantia viisi viikkoa, yllättäen kuoli ratsastusonnettomuudessa. (Hänen ratsunsa, toisin kuin eräät, ei älynnyt katsoa eteensä.) Englannista saapui karvalakkilähetystö Normandiaan anomaan Ethelredia takaisin valtaistuimelle. Ex-kuningas vain tapitti anojia harittavalla mollokatseellaan sormi suussa, kunnes Normandian herttua älysi käskeä mokomaa häipymään takaisin valtakuntaansa, kun sitä kerran erikseen tultiin tarjoamaan.

Ethelredin paluu Englantiin keväällä 1014 oli menestys asia, joka tapahtui sinä vuonna siihen aikaan. Kuningas hallitsi yhdessä epähuomiossa siitetyksi tulleen poikansa Edmund Rautakyljen kanssa, kunnes tämä kyllästyi isänsä jahkailuun ja toistuvaan varpaidenlaskeskeluun häipyen kaikista maailman paikoista juuri Northumbriaan, missä häntä erehdyttiin luulemaan varsinaiseksi kuninkaaksi. Samaan aikaan Sven Haaraparran poika Knuut Suuri hyökkäsi Wessexiin, eikä kukaan englantilaisista halunnut taistella sen paremmin Edmundin kuin varsinkaan katastrofaalisen tumpelon Ethelredin komennossa. Valinta helpottui 23.4.1016, kun Ethelred kuoli. Hän ei ollut tajunnut mennä lääkäriin, vaikka vaivoja oli tolkuttomasti. Kukaan ei tiennyt, mitä Ethelredin ruumiille olisi pitänyt tehdä, joten siitä yritettiin rakentaa tuomiokirkko. Tämä epäonnistui.

Ethelredin pojista Edmund Rautakylki ja Edvard Tunnustaja, luoja ties miten heidät oikein saatiin aikaiseksi, hallitsivat sittemmin Englantia kuninkaina.

Ethelred Neuvotonta on aikakirjoissa yleensä verrattu Kataisen hallitukseen. Häntä pidetään vanha-avuttomana (vrt. uusavuttomuus).