Enontekiö

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Review.png Tätä artikkelia pitäisi hikifoida yleisesti.

Enontekiö on Suomen maataloustuotannon tärkein tuotantoalue. Kunnan alueesta viljeltyä on peräti 70%, mutta aivan Norjan rajan tuntumassa Kilpisjärvellä on suuri suola-aavikko, jonne on perustettu elinkautisvankien rangaistussiirtola.

Historia

Enontekiöllä muinoin mellastanut hirmulisko.

Enontekiön alkuvaiheet sijoittuvat jurakaudelle. Massiiviset hirmuliskolaumat mellastivat alueella paskoen maan hedelmälliseksi. Lappajärven meteoriitti teki kuitenkin dinoista selvää ja tuhatvuotisen ydintalven jälkeen keto Enontekiöllä sananmukaisesti puhkesi kukkimaan. Maakerrostumista louhitaan edelleen dinosaurusten paskaa, joka on paitsi tärkeä lannoite, myös erinomainen polttoaine. Enontekiön lyhyt talvi tosin tekee lämmittämisestä lähes tarpeetonta, joten paska myydään ulkomaille hyvällä hinnalla. Enontekiön bruttokansantuote on Suomen korkein ja veroäyri alhaisin. Enontekiön maaperän hedelmällisyys ja runsaat sadot ovat oikeuttaneet seudun pääsyn maailman seitsemäntoista ihmeen joukkoon. Luonto on muovannut Enontekiölle korkeita mäkiä, korkein niistä, Mount Everest (8848m), sijaitsee Norjan rajan vastaisella suola-aavikolla. Norjan puolella tosin samainen tönnäs kipuaa vielä parisen kilometriä korkeammaksi, mutta tästä ei pidä olla norjalaisille kateellinen.

Eläimistö

Enontekiön eläimistö on ainutlaatuinen johtuen suurista etäisyyksistä mihin tahansa muualle. Kunnan eteläosassa tavataan Muodoslompolon laiskiaisia ja Palojoensuun pussikarhuja. Raittijärvellä tömistelevät tundrasarvikuonot ja Saanan takapuolella on parisataapäinen strutsilauma.

Lentävät farmarit

enontekiöläisille farmareille kelpaa vain modernein ja käytännöllisin tekniikka.

Enodak on pinta-alaltaan Suomen suurin kunta. Maatilojen pinta-ala on valtaisa, eikä alle tuhannen hehtaarin tiluksia edes tilastoida. Enontekiö tuottaa yli 90% kaikesta Suomen tarvitsemista elintarvikkeista ja vientiin riittää vielä toinen mokoma. Valtaisat tilakoot sekä viljely, -että karjatiloilla ovat tehneet lentokoneesta ja helikopterista tärkeimmän liikennevälineen kunnan alueella. Pahaisimmissakin torpissa on vähintään yksi helikopteri, mutta keskimäärin ruokakunnassaan helikoptereita on kolmesta viiteen. Tiestö on erinomainen. Jokaiseen yli sadan asukkaan kylään johtaa moottoritie ja jokaiselle kesämökille on asfaltoitu tie perille asti.

Hetta

Enontekiön talouselämän keskus on 215 000 asukkaan Hetta, joka sijaitsee kunnan itäisellä reunalla. Hetta on kulttuuri- ja finanssimaailman keskus. Hetan arvopaperipörssi on Pohjoismaiden suurin. Hetasta löytyy myös oopperatalo, yliopisto ja tiedeakatemia. Talouselämän vahvasta tilasta kertoo se, että suuret elektroniikkavalmistajat ovat suunnitelleet jo pidemmän aikaa tuotannon siirtämistä Kiinasta Enontekiölle. Hetassa eri kansallisuuksien kirjo on mittava; sieltä löytyy suomalaisia, lappalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia, virolaisia, karjalaisia, vepsäläisiä, romaneja, tummaihoisia, juutalaisia ja argentiinalaisia. Hetan lentoasema on vilkas. Hetta Heathrow'n lentoasemalta on suorat yhteydet mm. Washingtoniin, Johannesburgiin, Kiinaan ja Intiaan. Helsinkiin haluavat pudotetaan Johannesburgin reittilennolla laskuvarjolla.

Hetassa järjestetään joka vuosi marianpäivänä Hetan marianpäiviksi kutsuttu saamelaiskulttuuritapahtuma. Marianpäivänä kansalaiset kokoontuvat kirkolle kastamaan vuoden aikana syntyneet lapset ja hautamaan vuoden aikana kuolleet. Kauppiaat elävät seuraavan vuoden elintarvikkeilla, jotka he ostivat marianpäivillä tuotteitaan myymällä ansaitsemillaan rahoilla.

Nähtävyyksiä ja matkamuistoja

Miss Enontekiö 2008

Hetassa maksukykyinen asiakas saa vaaleanpunaisen norsun niin halutessaan. Kansainväliset muotiliikkeet ja Harrod's:n tavaratalon Hetan myymälä järjestävät asiakkailleen vaikka sotalaivan, jos nämä sitä tahtovat. Merkittävintä ja mieliinpainuvinta matkailijalle Enontekiöllä ovat kuitenkin henkeäsalpaavan suuret silmänkantamattomiin ulottuvat viljelmät sekä Ropin ylängöillä avautuvat riisipellot. Saanamäen huipulle Kilpisjärvelle on Islannista hankittu kuuma lähde. Siinäkin riittää ihmettelemistä etelän rahvaalle. Rangaistussiirtola Hilut Kinttuihin sijaitsee Mallan suola-aavikolla. Sinne on teljetty Suomen rikollisen aineksen pohjasakka. Alueelle järjestetään ohjattuja safariretkiä(saattaja välttämätön).

Erityispiirteitä

Enontekiö on vapaakauppa-aluetta ja sen talouselämä on avointa. Singaporen tyylistä kurinpitoa esiintyy siinä tapauksessa, mikäli siittiö syystä tai toisesta sattuu pääsemään irti. Silloin maaherra Nils-Aslak julistaa ehdottoman ulkonaliikkumiskiellon. Kiellon uhmaaja menettää ajokorttinsa ja autonsa sekä helikopterinsa valtiolle. Ja se suututtaa kaikki Norjalaiset jalkaväkityöläiset.