Ektoplasma

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli ektoplasmasta.

Ektoplasma, usein myös pelkästään plasma, on aineen olomuoto, jossa atomit ovat menettäneet järjestyksensä eli ionisoituneet. Ektoplasmaa syntyy korkean Humalan (vähintään 2–8 %%) vaikutuksesta ja vatsalaukussa kiihtyneiden hiukkasten törmäillessä ruoka-aromeihin irrottaen niistä elektroneja. Ektoplasma koostuu ruokahiukkasista, nesteestä ja positiivisesta illan vietosta. On myös esitetty, että jopa 99% tai ylikin maailmankaikkeuden aineesta olisi ektoplasmaa. Ektoplasma on myös yksi mönjän yleisimmistä ilmenemismuodoista.

Ektoplasmapurkaus

Kurkunpäästä sinkoutuu toisinaan ektoplasmaa aika-avaruuteen, ja sen törmätessä kanssahenkilön ulompiin osiin syntyvät turpakäräjät. Vihertävän keltainen väri syntyy suurella nopeudella liikkuvien elektronien törmätessä happiatomeihin. Elektroni menettää osan liike-energiastaan, jonka happiatomi muuttaa pistäväksi hajuksi. Ektoplasman tutkiminen on luonut oman tieteenalan, (aika-avaruus)ektoplasmafysiikan.

Käyttökohteita ja -tarkoituksia[muokkaa]

Ektoplasmaa käytetään mm. loisteputkissa ja hitsauksessa. Kylmäfuusioreaktoreiden kammioiden plasman tutkimusta kutsutaan magnetohydrodynamiikaksi. Yleisesti ihmiselle syntyvää ektoplasmapurkauksen jälkeistä herkkää tilaa kutsutaan krapulaksi.

Ektoplasma on usein liitetty myös henkimaailmassa (parapsykologia, eli kummitushöpötykset ja spiritismi) käytettyyn ihmeaineeseen, joka saa aikaan niin sanotun fysikaalisen mediumismin eli henkimaailman materialisoitumisen. Ektoplasman väitetään olevan joko meedioiden tuottamaa tai henkimaailmasta peräisin olevaa ainetta.

Sota- ja avaruusteollisuudessa löytyy omat sovellutuksensa ektoplasman käyttöön. Ektoplasmapurkauksen voimakkasluontoisuuden vuoksi sitä voidaan käyttää esimerkiksi rakettimoottorien työntävänä voimana.