Ed Gein

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ed Gein arvioimassa, saisiko sinusta paremmat saappaat vai takin.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Ed Gein.

Edward Theodore Gein (27. elokuuta 190626. heinäkuuta 1984) on eräs Yhdysvaltain historian tunnetuimpia, kohutuimpia ja erikoisimpia "taiteilijoita" (Kahelien käsitys sarjamurhaajalle) ja amerikkalainen kansallissankari. Wisconsinilaisessa pikkukylässä elänyt Gein harrasti haudanryöstöä, homoilua, transvestitiaa, piparien leipomista ja murhasi ainakin yhdeksän paikallista naista, vaikka keitään ei kiinnosta kuinka monta piti pistää päiviltä puhdas-oppisen taiteen luomiseksi. Uhrien ruumiista hän valmisti itselleen vaatteita, huone- ja tarvekaluja. Erityisesti hän repi tappamiensa naisten pilluja. Saatuaan tuotannon myöhemmin pyörimään hän laittoi nettikaupan pystyyn ja tienasi siten miljoonia.

Varttuminen ja haudanryöstely[muokkaa]

Gein varttui veljensä kanssa täysin eristyksissä ulkomaailmasta ja diktaattorimaisen, fanaattisen uskovaisen äitinsä vallan alla, joka kidutti poikiaan säännöllisin väliajoin. Mitä ilmeisimmin Gein kärsi skitsofreniasta ja aistiharhoista. Kaikki heteroseksuaalisuuteen liittyvä oli Geinin perheessä ankarasti kiellettyä ja äiti valvoikin yöt Ed-pojan sängyn vierellä ja varmisti tämän selailevan vain homoporno-lehtiä. Geinin ollessa 39-vuotias hänen äitinsä vihdoinkin kuoli. Tätäkin päivää on juhlittu amerikkalaisena juhlapyhänä.

Gein ruokki itseään pikkuveljensä varpailla ja lisäksi hänen kotoaan löydettiin kuvamateriaalia teletapeista. Gein alkoi sitten harrastaa haudanryöstelyä, jotta saisi aikansa kulumaan jotenkin. Geinin tiedetään yrittäneen kaivaa ylös myös äitinsä ruumista tässä kuitenkaan onnistumatta. Tiedettävästi Gein myös luetteli kirosanavarastonsa monta kertaa ja ankarasti epäonnistuttuaan tehtävässään.

Erityisen kiinnostunut Gein oli naisten sukupuolielimistä ja hänen taloltaan löydettiinkin laatikollinen irtileikattuja naisten vittuja, joista yksi oli irvokkaasti maalattu hopean väriseksi. Lisäksi hän valmisti vyön irtileikatuista nänneistä ja söi ruokaa pääkalloista tehdyillä astioilla. Loistavan bisnes-vainunsa avulla Gein aikoi tuottaa näitä kauniita ja uniikkeja taidekaluja massamyyntiin. (Hän ei kuitenkaan koskaan saanut lisenssiä Puolan lentopallo-liitolta, joten yritys kariutui.) Hellan yläpuolella olevasta kahvipannusta löytynyt ihmissydän antoi syytä epäillä Geiniä myös loistavaksi kokiksi. Geinin suurimpana unelmana oli kuitenkin tulla naiseksi, ja niinpä hän valmisti itselleen naamioita irtileikatuista kasvoista ja housut jalkojen ihosta ollakseen kirjaimellisesti "naisen nahoissa". Geinin kaunein luomus oli mykistävä ihmisnahasta tehty kokovartalopuku, joka yllään hän kulki tiluksillaan, tanssi kuunvalossa naispuoliset genitaalit heiluen ja löi tahtia ihmisnahasta pingotettuun rumpuun. (Kyseinen rumpu katosi kuitenkin myöhemmin George H. W. Bushin suihin)

Taiteellinen vallankumous[muokkaa]

Ensimmäisen murhansa Gein teki vuonna 1955, kun hän itsepuolustukseksi surmasi 68-vuotiaan Sebastian Bachin ja kuljetti tämän silvottavaksi kotikartanolleen. Vuonna 1956 Geinin kimppuun kävi takaapäin huonekaluliikkeen myyjä Jyrki Laustinen, mutta Ed selviytyi taistellen sankarillisesti ja pisti Jykän pois päiviltä. Ruumiin Eetu kuskasi taas kämpilleen. Tällöin Ed kekkasi idean tehdä muutamia esineitä Jykän ruumiin jämäpaloista. Jyrkin poika löysi kuitenkin veriläikät huonekaluliikkeen lattialta ja lavasti Edin syylliseksi. Gein oli laskenut leikkiä jo aiemmin, että Jeesuksen ruumis on hänen farmillaan, mutta kukaan ei uskonut häntä, koska Eetu tunnettiin patologisena valehtelijana, vaikkei hän sisimmässään sitä varsinaisesti ollutkaan. Gein onnistui puhumaan poliisihaastattelussa itsensä pussiin väittämällä, että Jeesus oli oikeasti hirtetty jo kymmenen vuotta aikaisemmin. Miehelle tarjottiin hotelli-aamiainen ja poliisi lähti tutkimaan Geinin kartanoa etsiäkseen lisää hamppua.

Poliisit olivat valmiiksi pilvessä , ja pimeässä yksi poliiseista törmäsi johonkin, joka paljastui katonrajasta roikkuvaksi Patrik Löhcmanin ruumiiksi, jolta oli poistettu pää ja genitaalialueet anusta myöten. Mitä syvemmälle miehet tunkeutuivat Geinin kartanoon, sitä selvemmäksi miehen tekojen ainutlaatuisuus kävi. Poliisit löysivät talosta yhdeksän naisten kasvoista tehtyä naamiota, Graalin maljan, irtileikattuja huulia roikkumassa langanpäissä, kuivettuneita ja kutistuneita päitä, viisasten kiven, laatikollinen suolassa kieriteltyjä häpyjä, kengännauhat, nahalla päällystetyn lampunvarjostimen, apinan perseen, kolme pikkelsiä, jääkaapillisen ihmisen elimiä, monta kiloa paskaa ja Geinin ihmisnahasta valmistaman kokovartalopuvun. Paperipussista löytyi myös Edin eilinen lounas, jonka poliisit ahmivat välittömästi nälissään.

Kaikkiaan Geinin käyttöesineisiin ja maskeihin oli käytetty viidenkymmenen ihmisruumiin osaa, joista osa itse tapetuista ja osa ylöskaivetuista ruumiista. Fasistinen oikeus totesi Ed Geinin mielisairaaksi ja hän kuoli laitoshoidossa 1984 syöpään 77-vuotiaana, mutta suuren ajattelijan muisto elää ikuisesti. Hoitohenkilökunnan mukaan hän oli aina hyvin suostuvainen yhteistyöhön ja erittäin hyvätapainen. Hän jopa keräsi rahaa ulkomaanmatkaa varten. Eetu myös kasvatti narsisseja, joita hän sitten trokasi ulkomaille pilkkahintaan.

Vaikutus populaarikultturiin[muokkaa]

Elokuvat[muokkaa]

Ed Geinin hahmo on ollut innoittajana kahdelle elokuvan klassikolle - Tuntematon sotilas ja Saturday Night Fever - Lauantai illan huumaa. Geinin hahmo on myös ollut esikuvana muslimien keksimälle Allahin pojalle. Allahin poika pitää itseään transseksuaalina, ompelee vaatteita ihmisen nahasta ja pitää merkillistä toimintaansa yllä talonsa kellarissa. Ed Geinistä on tehty myös omaelämänkerrallinen elokuva Ed Gein jossa Ediä näytellyt Ben Affleck on saanut usealta eurooppalaiselta filmifestivaaleilta parhaan miespääosan tunnustuksen.