Dyyni

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva dyynistä, joka on noin viisi kertaa juonellisesti syvempi kuin kirjasarja.

Dyyni on J.R.R. Tolkienin vanhuudenpäivillään vääntämä antologia, joka kertoo maapallosta 75 miljoonaa vuotta tulevaisuudessa. Vaikka kirjasarja on melko pitkä (22 osaa, yhteensä 56 sivua ja laajennetussa laitoksessa 58), se on viiden italialaisen ja kahden julkisessa wc:ssä sattumalta tavatun helsinkiläisen mielestä maailmankaikkeuden mestarillisin scifi-teos. Olkoonkin, että Tolkien kirjoitti ylipitkän teoksen ainoastaan pitääkseen scifiin höynähtäneen sisäkkönsä poissa jaloista.

Kirjasarja[muokkaa]

Tarina kertoo isäntä Nato Atreidesista ja hänen pojastaan Paulista, jotka viettävät leppoisaa rantaelämää Caladanin planeetalla ja ajelevat sähköautoillaan ympäriinsä. Rauha järkkyy, kun universumin keisari Saddam VI (Tolkienilla todella oli ennustajan lahjoja) käskee heidät poraamaan öljyä maailmankaikkeuden kuivimmalta ja käymättömimmältä korpimaalta, Irrakikselta. Öljyä, tuota maailmankaikkeuden arvokkainta asiaa, löytyy ainoastaan aavikoituneelta maapallolta. Kukaan romaanin henkilö ei tiedä, mistä öljyä ilmestyy, ja onneksi he eivät saakaan tietää. Joka tapauksessa ilman öljyä ihmiskunta ei saa mitään, edes piparkakkuja tai tähtialuksia valmiiksi. Ja niinpä öljy hallitsee maailmankaikkeutta, ja se, joka kontrolloi Irrakista, kontrolloi öljyä. Ajatus ainakin vaikuttaa mukavalta, mutta kukaan ei muistanut kertoa Natolle 400 metriä pitkistä, nälkäisistä pokémoneista, jotka ovat tarkkoja hiekkalaatikostaan. Kukaan ei myöskään muistanut kertoa, että koko juttu on ansa ja että päähenkilöt ajautuvat näin mukavasta lähtöasetelmasta maailman pitkäveteisimpään ja pseudofilosofisimpaan kirjasarjaan. Tolkien paljastaa tämän lukijoille ensimmäisen kirjan puolivälissä.

Herttua Naton tappaa kirjasarjan 37. petturiksi paljastuva lääkäri, ja Paul joutuu valtaamaan koko maailmankaikkeuden yksin. Paulista tulee Muad'Dude, universumin kovin poraaja, joka levittää Irrakiksen kulttuurin maailman joka kolkkaan. Tämän jälkeen Paulin jälkikasvu valtaa universumin aina parillisissa jatko-osissa ja menettää parittomissa. Nämä ovat kuitenkin tylsiä asioita. Keskittykäämme ensimmäisen osan alkupuoleen, jota ei vielä leimaa Tolkienin vittuuntuneisuus sisäkköönsä.

Fremenit[muokkaa]

Fremenit ovat Irrakiksen natiivikansa, joka rääsyjensä ja verenimennän takia polveutuu kai arabeista. He elävät koloissaan ja pelkäävät hiekkamatoja. Fremeneillä on useita höpöjä puhuvia profeettoja, jotka juovat tuuliansoilla kerättyä outoa "vettä". Vedestä löytyy myöhemmin arsenikkia, mikä selittää sen, miksi niin moni profetoi omalla maallaan ja kuoli yrittäessään. Yksi fremenien vieraanvaraisin piirre on kaulavaltimon avaaminen vieraalta, jonka jälkeen he juovat tulijan kuiviin. Fremenit ovat, luonteensa puolesta, esiintyneet edukseen Yllytyshullut -televisio-ohjelmassa ja perustaneet monia menestyviä hiekoitusalan yrityksiä.

Kuuluisia Fremenejä ovat mm. Rainer Fremen ja Ahmed Ahne.

Osa I, alkupuoli[muokkaa]

Dyynin alkuosa kertoo kiehtovasta energiapolitiikasta, joka lepää kolmen pilarin varassa. Ensinnäkin maailmaa hallitsee öljykeisari Saddam, ja hänen vastapainonaan toimii lukuisten länsimaisten mahtisukujen neuvosto. Kolmantena osapuolena häärii salaperäinen maailmanjärjestö Avarruskilta KY, lainvoimaisten juoppokuskien salaseura, jota pyörittävät mystiset navigaattorit joita kukaan ei ole nähnyt. Eli siis vorlonit tai Elvis. Taustalla häärii naisasialiike Bene-Gesserit, joka koettaa salaa jalostaa polttoainetta omien tarpeidensa mukaan. Naiset, nuo osaamattomat öljynvaihtajat, eivät osaa kuitenkaan lukea ikivanhaa jalostusopastaan ja heidät pelastamaan saapuu Paul, joka kääntää sen oikein päin ja tuo saman tien tasapainon Voimaan. Näissä "sinä ole valittu" -kohdissa alkaa monen suurteoksen alamäki ja niin alkaa Dyynissäkin.

Osa II, keskiväli[muokkaa]

Päättymättömän trilogian toinen osa kertoo enimmäkseen Pauli Atreidesin matkustamisesta pitkin poikin aavikkoa ja suunnitelmista paljastaa Keisari Saddam VI:n ja Härkösen rivitalon juonittelut Lande-paraatin silmäätekeville. Matkaan tulee kuitenkin mutkia - Pauli huomaa äitinsä ratkenneen kipottelemaan Fremenien tietäjien kanssa, ja esineellistetty sekä jokseenkin uhkea Chani ui Paulin liiveihin. Myös Fremenit alkavat käydä levottomiksi ja päätyä teoista sanoihin. Keisari Saddam VI:n suurimpana huolenaiheena ovat Avarruskillan kärkkäät sivuhuomiot sekä pilaantunut cordon bleu -kanapäivällinen, joka alkaa kostautua iltasnapsin aikaan.

Hiekkamadot[muokkaa]

Fremenien villiintynyt lemmikki, 500 metriä pitkä hiekkamato (lat. shai jihad) on kastemadon (lat. shai mini jihad) ja 75 miljoonan vuoden evoluution taidonnäyte. Tai siis olisi, jos niitä joskus näkyisi. Yleensä hiekkamadot tyytyvät nielaisemaan öljynjalostamon alhaalta kitaansa ja hiipivät paikalta niin vaivihkaa kuin 600 metriä pitkä jättiläismato ylipäätään voi hiipiä. Hiekkamatoon viitataan usein termeillä Luoja tai Allah, jotka kuvaavat hyvin myyttejä, jotka aavikon suojelushenkeen liitetään. Koko kirjan suurin jännite tulee siitä, että mikä oikein on matojen suhde Irrakikseen ja öljyyn. Tolkien panttaa tietoa ensimmäisen kirjan loppuun asti, jossa sitten autoilusta pitäneelle sisäköllekin paljastetaan, että polttoaine on itse asiassa hiekkamadon kakkaa. Tolkienin kerrotaan hihitelleen itsensä uneen, kun raivostunut sisäkkö otti lopputilin luettuaan teoksen.


Stop hand.png VAROITUS!
Edellä oleva tekstiosuus sisälsi juonipaljastuksia. Et toivottavasti ehtinyt spoilautua lukemalla, että lopulta sikoja ei enää voi erottaa ihmisistä. Ai et? No hyvä. Voit nyt sulkea tietokoneen.

Katso myös[muokkaa]