Don Rosa

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keno Don Hugo Rosa (s. 29. kesäkuuta 1951 Louisville, Kentucky) on yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija ja karismaton Larry David -imitaattori, jolle on ominaista insinöörimäinen piirrosjälki, insinöörimäinen huumori, insinöörimäiset silmälasit, insinöörimäinen kauluspaita ja insinöörimäinen kalju sekä ennen kaikkea obsessiivis-kompulsiivinen tarrautuminen Carl Barksin kehittelemään Aku Ankka -universumiin. Don Rosa on Aku Ankka -piirtäjien Peter Jackson, sillä Rosa on kutakuinkin yhtä megalomaaninen ja suhtautuu lähdemateriaaleihinsa erittäin intensiivisellä pieteetillä ilman että kuitenkaan tavoittaisi niille ominaista henkeä. Kumpainenkin myös peittää oman osaamattomuutensa loputtomaan yksityiskohtien parissa nysväämiseen. Don Rosa ei kuitenkaan ole niin tyhmä, että olisi ruvennut vääntämään missään vaiheessa mitään Hobitti-trilogian veroista kaoottista lohikäärmeensontaa.

Don Rosan tarinat vetoavat monenikäisiin, mutta sentimentaalisuuteen vajoava kimmeltäväsilmäinen Roope-setä valokuva-albuminsa äärellä lienee kuva, joka puhuttelee Rosan lisäksi lähinnä Aku Ankan tyypillistä lukijakuntaa. Vähän on kiusallisia piirteitä näissä välillä.

Don Rosa ei ole enää vuosiin piirtänyt sarjakuvia, mutta hän käy silti kerran vuodessa Suomessa kirjoittamassa omistuskirjoituksia milloin milläkin verukkeella ilmestyneeseen sarjakuvauusintajulkaisuunsa, jossa on laiska kliininen tietokoneväritys ja -tekstitys.

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.