Augustinus

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Syntinen ihminen ei joudu Helvettiin koska hän tekee syntiä, vaan syntinen ihminen tekee syntiä koska Jumala on tuominnut hänet jo etukäteen Helvettiin ennen hänen syntymäänsä”

~Bertrand Russell Augustinuksen filosofiasta
Augustinus yrittää muistella Tunnustuksia kirjoittaessaan, ryyppäsikö hän ensin ja rällästi vasta sitten. Vai oliko se sittenkin toisin päin?

Aurelius Augustinus (354–430) oli roomalainen filosofi, teologi, kirkkoisä ja etenkin vanhemmiten väsymätön moralisti. Katolinen kirkko ja protestantit ovat sittemmin kinastelleet raivokkaasti siitä, kumman kaa Augustinus olisi mieluummin ollut. Augustinukselta itseltään asiaa ei ole kysytty, eikä se kai kannattaisikaan, sillä kysyjä saisi päälleen hillittömän moraalisaarnan.

Augustinuksen merkittävimpiä teoksia on suurteos Tunnustuksia (Confessiones), omaelämäkerrallinen ja kohuttu paljastusteos, jossa kirkkoisä kirjaa tunnollisesti nuoruutensa irstaat seksikokeilut, juopottelun ja muut paheet päätyen sitten kieltämään ne kaikilta muilta. Koska hän on jo kokeillut niitä ja vakuuttunut niiden vahingollisuudesta, ei muillakaan ole tähän tarvetta.

Lisäksi Augustinuksen mukaan vapaata tahtoa ei ole olemassa. Kirkko tulkitsi asiaa vähemmän filosofiselta ja enemmän käytännölliseltä kannalta kieltämällä jäseniltään totaalisesti vapaan tahdon kaikkine ilmentymineen. Paavi muistutti myöhemmin, että päätöstä tehdessään kirkon johto ei voinut valita vapaasti. Myöhemmin etenkin Jean Calvin kehitti Augustinuksen ja omien luonnevikojensa pohjalta opin kaksinkertaisesta predestinaatiosta, jonka mukaan Jumala on määrännyt etukäteen osan ihmisistä Wikipediaan ja osan Hikipediaan.

Filosofia ja teologia[muokkaa]

Koska kaikki antiikin filosofit pyrkivät kehittämään oman kaikenkattavan teoriansa hyvästä elämästä, Augustinuksen oli uskottavuutensa takia yritettävä samaa. Hänen mukaansa hyvä elämä on Jumalalle pyhitetty ja muodostuu ruumiillisen kieltäymyksen (so. kaikesta kivasta luopuminen) kautta. Asia sinänsä onkin, onko kieltäymyksissä järjen hiventä, jos vapaata tahtoa ei ole. Augustinus teki kritiikkiä kohdatessaan ovelan intellektuaalisen väistöliikkeen ja totesi ykskantaan siirtyneensä filosofiasta teologiaan, jossa tunnetusti jokainen voi pelata omilla säännöillään.[1] Toinen ongelma on se, että vapaan tahdon puuttuminen johtaa predestinaatioon, jossa Jumala on etukäteen valinnut, ketkä viettävät hyveellistä elämää, ottavat kirkon sakramentit ja pelastuvat. Koska tämän näkemyksen valossa voisi olla turhaa lukea (ja ostaa) itseoppineiden teologien raskassoutuisia teoksia, Augustinus keksi kätevän selityksen, jonka mukaan systeemi on niin hieno, ettei vajavainen ihmismieli (paitsi hänen omansa) voinut sitä ymmärtää.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Paitsi väärässä olevat, jotka eivät saa pelata ollenkaan.
THINKER.jpg Filosofisia haihattelijoita

Sokrates - Platon - Aristoteles - Goa Tze - Augustinus - Tuomas Akvinolainen - René Descartes - Arnold Geulincx - Gottfried Leibniz - John Locke - George Berkeley - David Hume - Voltaire - Jean-Jacques Rousseau - Immanuel Kant - G. W. F. Hegel - Arthur Schopenhauer - Karl Marx - Søren Kierkegaard - John Stuart Mill - Friedrich Nietzsche - Ludwig Wittgenstein - Martin Heidegger - Theodor Adorno - Louis Althusser - Jacques Derrida - Michel Foucault - Paul Feyerabend

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.