Aspergerin oireyhtymä

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Aspergerin syndrooma)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angry-monkey.jpg Me uskomme, että sinä tulet ottamaan pahasti nokkiisi tämän artikkelin sisällöstä. Älä kuitenkaan lähde tyhjentelemään artikkelia tai kirjoittamaan sinne omaa mielipidettäsi. Lue ensin Hikipedian vastuuvapauslauseke ja jos sinulla vielä senkin jälkeen on halu riehua, kirjoita mielipiteesi artikkelin keskustelusivulla asialliseen sävyyn, kiitos.
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.

”Sen jälkeen, kun kattiloiden keräily, sanaluokat ja kilpikonnat olivat tyrmistyttävästi antaneet minulle pakit ikuisiksi ajoiksi, löysin viimein sen oikean - autojen rekisterinumerot. Kuljetan nykyään kameraa kaikkialla, ja kuvaan joka ikisen rekisterikilven numerot. Kirjaimista en niinkään välitä - antoivathan sanaluokat minulle ikävästi pakit. Kokoelmassani ovat jo melkein kaikki luvut 001-134 väliltä. Ainoa puuttuva on 086.”

~Tuntemattoman assin kommentti
Tyypillinen suojatyöpaikka Asperger-henkilölle

Aspergerin oireyhtymä (AS, kts. Aspergerin syndrooma, jonneksi: Assburger) on laaja-alainen neurobiologinen häirintätila, jossa Asperger-viruksen aiheuttamat oireet yhtyvät ihmisen hermostossa. Toimintaansa ne tarvitsevat energiaa, joten oireyhtymätilassa oleva henkilö imee itseensä kaikenlaisia vaikutteita ympäristöstä. Virus kuitenkin hajoittaa eli analysoi ne kappaleiksi muuntaen ne tunnistamattomaan muotoon. Pahinta on, että keskushermoston haltuunottaja myös syytää hajoamistuotteet erilaisina kasautumina ulos, joita muiden ihmisten on varottava. Lisäksi Asperger-henkilö syyttää siitä muita. Yleiseksi tavaksi onkin muodostunut, että näille "asseille" ei syötetä mitään, eli varsinkin puhumista vältetään. Myös tästä johtuu tietynlainen sisäänpäinkääntyneisyys, kun henkilö luulee menevänsä itseensä ja saavansa tärkeääkin ravintoa. Kielien nielaisemisiin tukehtuukin n. 35% AS-henkilöistä. Nimi Asperger tulee sen pitkäaikaisen potilaan tutkijan Hans Aspergerin mukaan. Mainittakoon, että juutalaisista noin 30% on asperger-tapauksia. Lähde?

YK:lla on vuodesta 2010 ollut erityinen Asperger-järjestö, Ulicef.

VAARA! Jos epäilet sisäänpäinkääntymistä, esimerkiksi pää on jo näkymättömissä, muista, että tällaisen henkilön kuolaista poskea ei saa nuolaista tai koskea, vaan hänen kannattaa antaa kuolla, vaikka kuolemankourailuselityshourailut saattaisivatkin koskettaa sinua, tilanteeseen joutunutta viatonta sivullista. Limassa on aina magneettista verta ja tauti on erityisen tarttuva.

Asperger-virus

Aspergerin oireyhtymä johtuu veren välityksellä leviävästä Asperger-viruksesta, joka aiheuttaa pysyviä vaurioita hermostossa, erityisesti aivoissa. Virus saadaan yleensä jo sikiönä, koska silloin sikiön vastustuskyky on vielä heikko. Äiti voi epähuomiossa syödä ruokaa, joka on altistunut verelle. Äiti ei kuitenkaan sairastu kuten eivät äidit yleensäkään, tai hän syö television YH-kanavalla mainostettua vastustuskykyä parantavaa jogurttia. Jopa lapsen ollessa vanhempi äidin vastustuskyky voi olla niin hyvä, että hän pääsee eroon Aspergerin oireyhtymän aiheuttamista ongelmista ja lapsestaan.

Kiinnostava kuva

Yleiskatsaus

Asperger-henkilöt viihtyvät usein yksin, koska ruoan hajoittamiseen tarvitaan paljon aikaa. Henkilön, jolla on Aspergerin oireyhtymä, tunnistaa helpoiten siitä, että hän on noin 85 minuuttia hiljaa, jonka jälkeen seuraa 30:n minuutin puheripuli. Sen aikana verbaalisakka poistuu kyseisestä henkilöstä ja mahdollinen ylianalysointi saattaa jumituttaa koneen. Edellä mainitun ääntelyn ja hiljaisen toiminnan periaatteista ei olla aivan selvillä, mutta asianhaaroja tutkitaan ja tutkimuksen arvioidaan kestävän yhtä kauan kuin maailman pisimmän lauseen lukemisenymmärtäminen. Tätäkin artikkelia on lyhennetty jopa luvattoman lyhyeksi, koska muuten selitykset saattaisivat aiheuttaa vaarallista lavantautia. Tämä tieto ollaan kuitenkin saatu hyvin alhaisen luottamuksen lähteestä. Lukuisille Asperger-hikipedisteille tämä aiheuttaa turhautumista ja heistä kirjoitusvirheidenkorjaaja-Asperger-henkilöt siirtyvät muurahaismaisesti siivoamaan muita artikkeleita, ja sotkija-Asperger-henkilöt siirtyvät itse kirjoittamaan tasan niin monenlaisia artikkeleita kuin on Asperger-henkilöitäkin, eli yhdenlaisia per henkilö.

Diagnoosin historiaa

Tiettävästi hra. Hannes Asperger sai viruksen simpanssien välityksellä ollessaan syvällä Kongossa tieteellisellä ihmisvälitysretkellään. Se levisikin nopeasti nyrkkeilijöiden ja voodoozombien keskuudessa Afrikan kannalta vapaamielisen 60-luvun aikana, jolloin Afrikka voitti Nobelin rauhanpalkinnon suurelta osin Aspergerin toimien takia. Myöhemmin tätä diagnoosin historiaosiota on pidetty ehkä vääränä.

Asperger diagnosisoi hoitamillaan poikalapsilla oireita, ja hänestä tuli taudin äänitorvi muillakin tavoilla. Hänet saatiin hiljaiseksi ns. eliminointimenetelmällä jossa eliön elimiin tartutetaan erilaisia tauteja, jotka lopulta harventavat tietyt oireet, kuten elämöitsemisen ja elämisen, jopa olemattomiin.

Nykyään Aspergerin oireyhtymä on erityisen populääri, ei vain laajuudessaan vaan myös haluttavuudessaan. Nuorisosta useat haluttavuutta hakevat ihmiset sanovat saaneensa viruksen sukupuoliteitse, vaikka tuonkaltaisessa julkisuudessa on myös haittapuolensa. Yleensä he ovatkin niitä, joilla ei ole ollut mitään menetettävää alunperinkään. Aspergerin oireyhtymä liitetään kuitenkin esim. nerouteen, jolloin he saavat kuitenkin aiempaa enemmän kehuja, vaikka yleensä älykkyys on vain viruksen aiheuttamien harhahallusinaatioiden aikaansaamaa illuusiota.

Keho

Asperger-henkilöillä on suppeat mielenkiinnon kohteet, eivätkä he tämän takia välttämättä näe ympärilleen ja hallitse kehoaan onnistuneesti. Asperger-henkilö saattaakin saada kehuja silloin, kun kehonhallinta toimii niin, ettei muihin kohdistu vahinkoa. Myös itselle aiheutetut ruhjeet unohtuvat esimerkiksi vauhdin hurmassa helposti, vaikka yleensä pienetkin haavat ovat suurikin asia. Asperger-henkilöt ovat tykästyneet myös erilaisiin esineisiin, kuten tuoleihin, joissa on siteet. Myös erilaisten vaatekappaleiden, kuten sukkien ja alushousujen kanssa leikkiminen on yleistä. Monenlainen keräileminen on keholle tyypillistä, kuten lian lisääminen vaatteiden, ihon ja karvoituksen päälle - toisaalta myös pakonomainen puhdistusinto voi olla mahdollista ja liiallinen hankaaminen tappaakin arviolta 1500 Asperger-ihmistä vuodessa Suomessa. Lähde? Muita suosituimpia keräilykohteita ovat naisten ja raitiovaunujen kuvat, sekä putkinäkölasit.

Noin puolet Aspergerin oireyhtymää sairastavista on ylipainoisia vähäisen liikunnan takia ja puolet alipainoisia liiallisen tärinän vuoksi. Erilaisten jatkuvien pakkoliikeiden — esimerkiksi käden heiluttamisen — takia käden lihakset voivat toisaalta olla myös huippukunnossa, mikä taas vaikeuttaa huomattavasti AS-henkilöiden fyysistä kiusaamista.

Hoitorobotti Asperger-lapsille. Asperger-lapsi on sylityttänyt tutkijan rakastajarobotille, joka ei irroita otettaan

Hoito

Aspergerin oireyhtymää sairastavia ei voida hoitaa, mutta heitä voidaan käyttää. Moni assi on kuidenkin esimerkiksi äidinsä hoidokki, ja siitä pitäisi aina huomauttaa. Asperger-henkilöitä voidaan käyttää monenlaisissa vammaa vaativissa työtehtävissä, kuten assistentteina. Yleinen käytäntö on assien käyttäminen vaikeasti automatisoitavissa tehtävissä, kun ei esimerkiksi yleisen tavan mukaan olla löydetty tarpeeksi osaavaa ohjelmoija-assistenttia. Assius voidaan kuitenkin hoitaa pois - päiviltä - sisäänpäinkääntyneisyyden lopullisen vaiheen, assimilaation kautta, jossa henkilö sulautuu itseensä ja kuolee. Usean moni on hakenut nettikuntoutusta Wikipediasta. Nämä henkilöt kirjoittavat yleensä jotain neverheard-tyylisiä artikkeleita, ja sitten turhautuvat syvästi. Kun ei sitä papukaija-merkkiä tjsp. sitten siitä tullutkaan.

Asperger ja huumorintaju

Useat nentit seli arkitavikset ovat pitäneet Aspieita seli suom. Asseja täysin huumorintajuttomina. Tosin totuus on kuitenkin toisenlaista. Todistetusti eräskin tuntematon As-henkilö painiskeli Hikipediassa vandaalia vastaan, ja sai siitä hyvästä vuoden mittaisen käyttökiellon. Paras asperger-lääke on olantsapiini, millä assi saadaan tehokkaasti eristettyä ja ajettua takaisin omaan loukkoon, näpräämään omia erityismielenkiinnon kohteitaan: kuten vaikkapa muovisia tinasotilaita. Aspergerit tajuavat huumoria, jos: se on sarkasmia, ironiaa taikka itseironiaa. As-vertaistuen ryhmää kutsutaan leikitellen Pässiryhmänä.

Asperger ja skitsofrenia

Aspergerin oireyhtymällä on suuria yhtymäkohtia skitsofrenian kanssa, ja sairaudet diagnosoidaankin usein samanaikaisesti (mm. ajan ja rahan säästämiseksi). Asperger-henkilöiden kapea-alainen mieli johtaa siihen, etteivät he huomaa suurinta osaa ympärillään tapahtuvista asioista. Tästä johtuvat lukuisat hahmotushäiriöt. Asperger-nuorille tulee usein jakso, jolloin heidän taitonsa tilapäisesti taantuvat, he vetäytyvät sosiaalisista yhteyksistä, suhtautuvat välinpitämättömästi henkilökohtaiseen hygieniaan ja uppoutuvat intensiivisesti omiin kiinnostuksen kohteisiinsa (vrt. datanomi). Taantumisjakso edeltää skitsofrenian puhkeamista, jonka jälkeen progressio ei ole enää mahdollista.

Aspergerin oireyhtymä ja Aspergerin syndrooma

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Jos Aspergerin oireyhtymäinen pääsee treffeille ja kaikkia todennäköisyyksiä vastaan myös saatille, ja jos toinen kuiskuttaa hänen korvaansa pyynnön laskea housunsa, niin Aspergerin syndroomainen singahtaa tikkana vaatekaapille luetteloimaan.

Aspergerin oireyhtymä sekoitetaan usein Aspergerin syndroomaan, jolla tarkoitetaan Aspergerin oireyhtymään samaistumista. Aspergerin oireyhtymä lyhennetään kuitenkin yleisesti AS. Aspergerin syndroomasta kärsivä ainoastaan kuvittelee kärsivänsä Aspergerin oireyhtymästä löytääkseen selityksen omille alikehittyneille sosiaalisille taidoilleen. Aspergerin syndrooma havaitaankin yleensä ns. "itsediagnoosina", jossa kehnotaitoinen, ystävätön ja vuorovaikutuskyvytön henkilö yhtäkkiä havaitsee omien pitkäaikaisten henkilökohtaisten valintojensa johtuvan takautuvasti syntymästä asti läsnäolleesta Asperger-viruksesta. Aspergerin oireyhtymän ja syndrooman oireet ovat siis samat, mutta syndrooman tapauksessa oireet ovat puhtaasti henkisiä.

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Tätäkin artikkelia ja sekä lisäksi lukuisia muita ovat mukana muokkaamassa myöskin AS-henkilöt?

Leimautuminen

Muista ihmisistä poiketen Aspergerta sairastavat leimautuvat jossain vaiheessa elämäänsä johonkin asiaan. Leimautuminen tapahtuu yleensä ensisilmäyksellä kuin rakastuminenkin, mutta sitä seuraa pitkä prosessi, johon liittyy yleensä intensiivinen syventyminen kirjojen ja Internetin parissa. Leimautumista ei ole tutkittu paljoa, mutta nykytiedon mukaan prosessi on nelijakoinen. Ensisilmäyksellä tapahtunutta "esileimautumista" seuraa "hankintaleimautuminen", jonka aikana Aspergerin oireyhtymästä kärsivä henkilö hankkii käsiinsä kaiken tiedon kyseisestä aiheesta. Tätä jatkaa "keskileimautuminen", jolloin henkilö siirtyy hankinnasta tiedonkäsittelyyn ja saattaa tehdä esimerkiksi kattavat muistiinpanot aiheesta. Prosessi päättyy "syväleimautumiseen", jolloin leimautumisen kohde joko käännyttää aspergerin vihaisesti pois tai suostuu ikuisesti kumppaniksi. Erään kuuluisan aspergerin sanoja lainaten: "Sen jälkeen, kun kattiloiden keräily, sanaluokat ja kilpikonnat olivat tyrmistyttävästi antaneet minulle pakit ikuisiksi ajoiksi, löysin viimein sen oikean - autojen rekisterinumerot. Kuljetan nykyään kameraa kaikkialla, ja kuvaan joka ikisen rekisterikilven numerot. Kirjaimista en niinkään välitä - antoivathan sanaluokat minulle ikävästi pakit. Kokoelmassani ovat jo melkein kaikki luvut 001-134 väliltä. Ainoa puuttuva on 086."

Kuuluisia asseja

Katso myös

Aiheesta muualla

  • Aspergerilaisten mielipiteitä tästä artikkelista. Otoksia:
    • Ehkä olen hitusen huumorintajuton tai jotain, mutta minua tuo ei kyllä pahemmin naurattanut. Erityisesti kuva [ei tuo nykyinen, vaan] oli tosi huono... Jos tuon tekstin laittaisi johonkin paremmin tunnettuun yhteyteen, niin kirjoittaja voisi löytää itsensä oikeudesta... (nimim. Meppu 12. marraskuuta 2008)
    • Luin vaan pari riviä, koska otti päähn se [neuro?]tyypillinen kakara joka siinä heilui. Eli on niin huono etten viitsi kokonaan lukea. (nimim. maanvaiva 13. marraskuuta 2008)
    • Hikipediahan on niin huono, että alkaa naurattaa väkisinkin. (nimim. Laiturille jäänyt 21. helmikuuta 2010)
    • Mutta nyt iski identiteetti kriisi, miten on mahdollista että minä, joka loukkaantuu niin usein ja on niin vihainen aina ja alvariinsa ei suutu tästä yhtään? Ei voi olla mahdollista. Minä saanut miltei jokaiselta menestyneeltä As-intellektuellilta kuulla että olen se syy , minkä takia sanotaan "Syöpä kehittyy"-juttu eikä Väyrynen. Mitä on oikein tapahtunut? (nimim. Ruosteinen ritari 20. huhtikuuta 2010)
  • Casey Ryback & Katkotut Kädet: Assburger - YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=xkrTUGI8V9Y