Anttila

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anttila-konsernin tunnus

Anttila oli Suomessa vuodesta 1954 vuoteen 2004 toiminut tavarataloketju, jota ylläpiti pahamaineinen K-linja. Osuustoiminnallisten attentaattien ja sissihyökkäysten vuoksi useimmat Anttila-tavaratalot olivat suojatut vesivallihaudoin ja sähköaidoin. Sisäänpääsy Anttila-tavarataloihin tapahtui K-Plussa -korttiin liitetyllä siruominaisuudella ja kortin väärinkäyttö oli rangaistava teko. Suomalaiset pitävät Anttilaa monessakin mielessä uranuurtajana ja sen vaikutus maamme historiaan onkin kiistaton: se oli ensimmäisiä yrityksiä maailmassa, jotka julkaisivat työntekijöistään alastonkalenterin. Saman idean ovat jälkeenpäin apinoineet esimerkiksi Hyvinkään palolaitos ja yhdysvaltalainen Playboy, tosin hyväntekeväisyysmielessä. (niin varmaan!)

Historia[muokkaa]

Anttila-tavaratalon perusti savolaislähtöinen Carl-Gustav Emil Anttila, joka 1950-luvun alussa keksi etteivät suomalaiset ole vielä sisäistäneet patjan merkitystä. Valtavalla mainoskampanjalla ja mediasirkuksella kauppaneuvos Anttila rummutti uutta postimyynti-ideaa suomalaisille kuluttajille, jolloin ajatus posti -ja pakkomyynnistä löi itsensä kerralla läpi. Ennen pitkää suomalaisiin kotitalouksiin jaettiin Posti -ja telelaitoksen toimesta massiivisia Helsingin puhelinluetteloa muistuttavia katalookeja, joissa kaikki hinnat päättyivät yhdeksään. Käsite 'Anttilan hinta' alkoi sekin elämään hiljalleen omaa elämäänsä.

Anttilan asema suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa vakiintui melko nopeasti harhaanjohtavan markkinoinnin ja sisäpiirikauppojen ansiosta. Tästä hyvänä esimerkkinä Turun Sanomien vuonna 85 teettämä tutkimus, jonka mukaan 1960-luvulle tultaessa Suomessa ei asunut enää yhtäkään ihmistä, joka ei olisi tunnistanut Anttilan oikeistolaissävytteistä a-symbolia. Konserni oli näin ollen onnistunut luomaan ensimmäistä kertaa maamme historiassa yleiskansallisen mielleyhtymän omasta liiketoiminnastaan. Tähän ovat myöhemmin pystyneet ainoastaan urheilukenkien valmistaja Nokia sekä telemarkkinointiratkaisuja kauppaava kanadalainen Apple.

Tavarataloketjun synty[muokkaa]

Vuorineuvos Anttila oli kaiketi liikeideaansa tyytyväinen. Hän ei elämänsä aikana tullut tietäneeksi niistä mullistuksista, joita suomalainen kauppa joutui 1990-luvun myllerryksissä kokemaan. Hengeltään tukolaisena miehenä hän karsasti eli katsoi kieroon keskolaisia maa- ja metsäkauppiaita ja koki rakentaa tälle ilmiölle terveen vastavoiman. Me tiedämme, ettei Anttila tässä lopulta onnistunut. Anttilat tekivät rynnäkön kaupunkien keskustoihin kuin varkain 1970-luvulla. Taistelun hävisivät Heps-tavaratalot, jotka yhdessä yössä muuttuivat Anttiloiksi.

Anttilan hinta ja ostokortit[muokkaa]

Anttilassa tiedostettiin, että kansa kaipasi vielä yleisostokortteja. Niinpä Anttila julkaisi useita kymmeniä kertoja vuodessa tarjouskuvaston, jossa olevat tarjoukset kohtasivat asiakkaan vain mikäli tämä ottaisi sakset käteensä ja leikkaisi tarjouskupongin irti sekä esittäisi sen ostosten yhteydessä tavaratalon kassalla.

Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.