Amerikkalainen jalkapallo

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amerikkalainen jalkapallo (toiselta nimeltään amerikkalainen käsipallo) on USA:lainen versio tuosta eurooppalaisten niin suosimasta urheilulajista. Kyseisessä lajissa ei kuitenkaan ole enää paljoakaan yhteistä alkuperäisen kantamuotonsa kanssa, mutta siitä on kuitenkin ajan mittaan kehittynyt yksi Yhdysvaltain suosituimmista urheilulajeista.

Historia[muokkaa]

Murskavoitto! on itse asiassa virallinen pelitermi amerikkalaisessa jalkapallossa.

Jalkapallo tuli Yhdysvaltoihin jo pian sen itsenäistymisen jälkeen, ja alkoi välittömästi kasvattaa suosiotaan kansan keskuudessa. Useimmat kuitenkin pitivät sitä liian epäisänmaallisena lajina, olihan se sentään peräisin Euroopasta. Niinpä sääntöjä muokattiin hieman.

Koska Yhdysvaltojen tuli olla vapaa ja demokraattinen maa, poistettiin pelistä kokonaan erotuomarit, jotta pelaajat saisivat itse jakaa oikeutta toisilleen. Tämän huomattiin pian tuottavan pieniä hankaluuksia jatkuvien sääntörikkomusten takia. Niinpä keksittiin uusi sääntö, joka antoi joukkueelle mahdollisuus lynkata se vastapuolen pelaaja, jonka epäillään syyllistyneen sääntörikkomukseen. Joidenkin mielestä tämä oli tärkeä virstanpylväs pelin Amerikkalaistumisen kannalta, toisten mielestä se oli vain järjetöntä teurastusta. Nämä toiset useimmiten lynkattiin.

Pikkuhiljaa ainainen lynkkaaminen alkoi riistäytyä käsistä, niinpä erotuomarit otettiin takaisin peliin mukaan. Jotta sääntörikkomuksia ei varmastikaan tulisi, annettiin heille myös kuudestilaukeavat revolverit ja kivääri. Tämä oli hiukan ongelmallista, sillä tuomareiden luodit osuivat usein palloon, ja peli jouduttiin keskeyttämään. Joskus ammuttiin myös pelaajia, mutta sillä ei ollut niinkään väliä, heitä kuitenkin sai aina lisää mutta nahka oli tuohon aikaan kallista. Myöhemmin revolverit vaihdettiin pieniin palloihin, joilla tuomarit heittelivät pelaajia sen merkiksi, että he ovat rikkoneet sääntöjä. Pallot ovat nykyään keltaisten liinojen sisällä, jotta sivullisten olisi helpompi havaita ne.

Nyt meni vähän jo yli[muokkaa]

1860-luvulla jalkapallohuliganismi rantautui myös Yhdysvaltoihin ja amerikkalaisen jalkapallon kannattajien keskuuteen. Levottomuudet kärjistyivät erääseen mestaruusotteluun, jossa vastakkain olivat Etelävaltioiden Palloseura ja Pohjoisen Palloilijat. Etelävaltioiden Palloseura olisi halunnut käyttää mustia palloja, kun taas Pohjoisen Palloilijat valkoisia. Myös puuvillalla taisi olla jokin osa tässä jupakassa, ilmeisesti se ei soveltunut pohjoisvaltojen pelaajien ruokavalioon. Tästä syntyi mellakka, joka kesti neljä vuotta, ja sen päätteeksi Pohjoisen Palloilijoiden päävalmentaja Abraham Lincoln joutui eroamaan virastaan.

1930-luvulle tultaessa Yhdysvalloista oli kehittynyt maailman mahtivaltio suurine pilvenpiirtäjineen. Kun kaikki oli niin suurta, päätettiin amerikkalaista jalkapalloakin hieman nykyaikaistaa. Pelivälineeksi tuli siis halkaisijaltaan kaksimetrinen teräskuula, maalitolpat vaihtuivat pilvenpiirtäjiksi ja pelaajilla tuli olla maansiirtokoneet pallon liikuttelua varten. Toki se oli epäkäytännöllistä, mutta ainakin isompaa kuin neukkuryssillä! Vuosituhanteen vaihteeseen mennessä pienet jutut olivat taas muotia, joten jalkapallo muutettiin takaisin entisiin mittoihinsa.

Säännöt[muokkaa]

Amerikkalaisen jalkapallon säännöt elävät aina jonkin verran ajan kuluessa, mutta nykyisellään ne menevät jotakuinkin seuraavasti:

  1. Pelissä on kaksi viidenkymmenen hengen joukkuetta, jotka pelaavat Texasin osavaltion muotoisella kentällä. Pelaajien on pyrittävä kuljettamaan pallo gheton kautta vastustajien puolelle välttäen samalla mahdollisia terrorismiepäilyjä erotuomareilta, ja onnistuttuaan myydä kyseinen pallo voitolla eBayssa.
  1. Sen kyseenalaistaminen, että urheilulajia, jossa soikeaa esinettä kuljetetaan käsissä kantaen, voidaan kutsua jalkapalloksi eikä käsisoikioksi, on ehdottaman kielletyä.

Katso myös[muokkaa]