Aku Ankka (lehti)

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Aku Ankka -lehteä. Jos etsit samannimistä ankkaeläintä, voit siirtyä sivulle Aku Ankka.
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

”Kumpi on oikeampi muoto tervetuloa vai terve tuloa?”

~Omaan nurkkaan
On sanottu, että Aku Ankkoja ei vain käännetä suomen kielelle, vaan ne kirjoitetaan uudestaan suomeksi.

Aku Ankka -lehti on vuosien ajan ollut osa suomalaisten ihannoimaa elämänkuvaa. Moni pitää lehden nimikkohahmoa todellisena riemastumisen kohteena, koska

 • Aku on niiin tavis
 • Aku opettaa kultamussukoilleni puhdasta ja ilmeikästä suomen kieltä.

Molemmat syyt sekä kymmeniä muita ovat pitäneet huolen siitä, että Aku Ankasta on tullut suuri nimi niin Suomessa kuin maailmallakin.

Kulttuuripersoona

Ankkalinnassa kaikki ovat sukua keskenään[1].

Aku Ankka asuu Ankkalinna-nimisessä kaupungissa, jonne hänen nimikkolehtensä tapahtumat tuntuvat usein sijoittuvan. Suomalaiset eivät voi saada näistä tarinoista tarpeekseen, koska Aku Ankassa on kaikki kulttuuripersoonan kaipaamat elementit:

 • Aku on valkoinen ja keskimääräinen persoona, joten tätä on helppo markkinoida
 • Aku on lättajalkainen
 • Aku ei koskaan onnistu missään, mutta tämä ei silti lakkaa yrittämästä ajoissa
 • Aku menettää hermonsa nopeammin kuin viiden lapsen äiti piknikillä
 • Aku on pohjamudissa rypevä masentelija aina, kun maailma vähänkin näyttää tälle keskisormea
 • Aku ei osaa lentää, kuten suurin osa suomalaisistakaan ei osaa
 • Aku kävelee ilman housuja ihan minne v***u haluaa

Jo vuosikymmenten ajan lehti on siis pitänyt huolta siitä, että monet suomalaiset itsemurhan partaalta nousevat vielä kerran pettymään uudelleen, ennen kuin he tosissaan ottavat itseään niskasta kiinni ja katkaisevat sen.

Uurastaja

Akun lehti on myös aikakauden näkokulma, sillä lehdessä Aku esittelee usein toistuvaa ongelmaansa, työn puutetta. Hän etsii lehtien sivuilla milloin mimmoistakin huuhaa-tehtävää, jonka tämä tee-se-itse-elämänsä-vonkamies toteuttaa vaikka sitten täydellisen tuhon hinnalla.

Silloin, kun Aku ei uurasta jonkin siviilityön puitteiden tuhoamiseksi, tämä on paossa muukalaislegioonassa. Siitä syystä suomalaiset voivat tukeutua siihen, miten Aku aina löytää itselleen jonkin sotilaallisen velvollisuuden kaiken muun tuntuessa kaatuvan käsille.

Vaikuttaja

Aku Ankka kunnian päivänään lehden ollessa tekijöissään
Aku Ankan myöhempää tuotantoa. Rahavaikeuksien sekä tositelevision vuoksi Aku Ankka-lehtikin on viime vuosina joutunut turvautumaan yhä heikompiin piirtäjiin[2]

Aku Ankan lehti todistaa hyvin, miksi Suomen kansa yrittää joka vuosi lahjonnasta huolimatta äänestää sankaraan eduskuntaan. Aku Ankka on lehtitilauksiensa avulla yhdistänyt kaikenlaisia kansankerroksia yhteen, esimerkiksi tekemällä kaikista vähänkin vieraamman oloisista hahmoista ulkomaalaisia rikollisia sekä tämän ja Hannun välillä loikkivasta, melkein kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivästä Iineksestä naisten roolimallin.

Aku Ankka on ollut paikalla paperisessa muodossaan, kun sadat, kenties tuhannet maan suurmiehet ja -naiset ovat istuneet pas... hoitamassa asioita. Niiltä sivuilta on saavutettu loistavan selviä esimerkkejä siitä, miten tasapainoista yhteiskuntaa ei kannata rakentaa (vaikkakin Suomen hallitus onkin erehtynyt ottamaan nämä varoittavat esimerkit mallioppilas-Suomen lähtökohdiksi).

Poliittinen merkitys

Aku Ankka on lehtenä ollut yksi koskettavimmista suomalaiseen politiikkaan tunkeutuneista julkaisuista, sillä se on vuosien ajan tuonut rakastetun Disneyn vallanneen ankkadiktaattorin hullun houreet suomalaisten ulottuville ja ajanut heidät vaaliuurnille. Kansalaiset ovatkin vaatineet kiivaasti perustuslakiin muutosta, jonka avulla sallittaisiin sarjakuvahahmojen mahdollisuus osallistua Suomen hallitukseen. Tähän asti tämän itkujen kuoron on vaientanut vain se esimerkki, jolla Kepakkomies on Akun ja muiden kolleegoidensa asemaa pilannut.

Cameo-pelleilyä

Akkari on saannut suosiota myös takia sen nerokkaiden nimiväännösten kuten Göörz Däpeljuu Butz ja Taarza Talonen sekä erillaisten synonyymien, esim. limuautomaatista: machina joca rahasta juomia itsep väänteleebi. Suomalaisen Aku Ankan julkaisussa käytetäänkin aina kaavaa, jossa suomalainen työntekijä ensin huolehtii lehden ulkoasusta, ja sitten ennen painoon menemistä lehti viettää viisitoista minuuttia humalaisen tanskalaisen taittajan käsissä.

Ankan piirtäjiä

Nykyään lehteä piirtävät vain totaaliset nolife-nörtit, joiden koneista on Vista jumittunut. Suosituin piirtäjä on jo ikäloppu Carl Barks, jonka työtä luuserit kunnioittavat ja järjestävät Barksin tarinoihin pohjautuvia pelejä metsissä Venäjän Karjalassa. Uusia kykyjä ovat muun muassa Don "the D.U.C.K-man" Rosa, William "Van" Horn ja Kari "Hissu" Korhonen.


Viitteet

 1. Tuo kuulosti sairaammalta kuin oli tarkoitus
 2. Taiteilijoiksi heitä ei kutsuisi enää kukaan itseään kunnioittava ihminen.

Katso myös

Hikiaineisto2.png Hikiaineistossa on Aku Ankka -lehden nettikeskustelufoorumilta poimittua materiaalia.

Aiheesta muaalla

Wiki letter w.png Tämä artikkeli on syvältä, koska se on tynkä.
Laajentamalla artikkelia voit nostaa Hikipedian lähemmäs pintaa.