Aki Palsanmäki

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Review.png Tätä artikkelia pitäisi hikifoida yleisesti.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Aki Palsanmäki.

Aki Palsanmäki (s. 1969) on kotitekoinen suomalainen huutaja ja meuhkaaja. Hänen keskeinen elämäntehtävänsä on ollut saattaa paikkakunta Uurainen yleiseen kansalliseen tietoisuuteen. Tässä häntä auttavat julkisuus, kansalaisten yleinen tirkistelynvietti ja ilmeinen kyky löytää joskus ennen runsain määrin esillä ollutta, nyttemmin harvinaiseksi käynyttä materiaa. Kaikki tämä vaatii runsaasti pakettiautomatkailua sekä kotimaassa, Ruotsissa että Virossa. Pääsylipputuloja huutokauppakonsertteihin on hankittu myös Espanjasta ja samalla täytettä jouluaattoillan televisio-ohjelmatarjontaan. Akin toilailut ja suunsoitot kustantaa ja niihin varat kerää hillityn säyseää roolia esittävä Heli-vaimo. Suomen Huutokauppakeisari-ohjelma on suora henkinen jatkumo aikaisemmin televisiossa esitetylle Antiikkia antiikkia-ohjelmalle, jossa pääosaa esittivät suomenruotsalaiset huijarit ja vapaaehtoisesti petetyiksi tulleet tavan kansalaiset.

Hirvaskankaan huutokauppias ja Helsingin tirppi

Sanan voimattomuudella[muokkaa]

Palsanmäen suosio ja menestyminen perustuvat miehen yleiseen sanavalmiuteen. Suomen kansa on aina palvonut julkisuuteen nousseita helppoheikkejä. Tässä suhteessa Aki Palsanmäki on suoraa jatkumoa viihdetaiteilija Esa Pakariselle. Televisiossa esitettävä saippuasarja Suomen huutokauppakasari toimii myös eräänlaisena henkisenä perintönä ja jatkumona aikoinaan suosittuun vastaavaan sarjaan Kauniit ja rohkeat, joka jatkuu edelleen loputtomiin mutta ei oikeasti tarjoa katsojalleen ja kokijalleen yhtään mitään. Joukkoviestimet, paskasanalla ilmaistuna media, tekevät kuitenkin Palsanmäestä ja kaltaisistaan julkisuuteen kiivenneistä tapauksista (Janne Kataja, Jethro Rostedt) pääsylipputuloja, joten ilmiö työllistää Hirvasen kylätoimikuntaa, Hirvaskankaan huoltoasemia sekä maan ääristä paikalle linja-autoilla rahdattuja tirkistelynhaluisia töllistelijöitä.

Käsikirjoituksen mukaan[muokkaa]

Palsanmäkien viikko alkaa autoilumatkalla milloin minnekin. Alkuaikoina vierailtiin persaukisten räpeltäjien asumuksissa ja aitoissa tinkien heiltä edelleen huutokaupattavaksi rikkoontuneita vessanpönttöjä ja muuta arabialaista rihkamaa. Pian kuitenkin havaittiin ettei suomalaisen rahvaan varastoissa todellakaan ole mitään mikä pitäisi televisionkatsojien tirkistelyviettiä riittävästi yllä, joten hankintamatkoiksi käsikirjoitetut esiintymiset muutettiin tehtäviksi julkisuudessa olevien ihmisten koteihin. Akin tiiviinä seuralaisena Heli-vaimon lisäksi esiintyy stetsonhattuinen Markku, jonka tehtävänä on jokaisessa jaksossa kasata särkyneet palikat yhteen ja esittää Markkua kun Aki ei ole paikalla. Helsingin tirpiksi mainittu punapää otettiin jossakin vaiheessa asiamieheksi Helsinkiin hankkimaan kohtuuhintaisia puolalaisia emalimukeja, joille tiedettiin olevan Uuraisilla kovan kysynnän. Aki arvioi kuitenkin Helsingin tirpin saavutukset sikäli oikein, että hahmo poistui Palsanmäen sarjakuvista yhden esiintymiskauden jälkeen. Automatkojen aikana Aki hauskuuttaa katsojia puolituhmilla tai kokotuhmilla sutkauksillaan aina silloin kun puoliso Heli keksii painaa nappulaa. Kerran pariskunta erehtyi Aira Samulinin muumilaaksoon evakuoimaan Hyrsylän putkaa. Jokaisessa jaksossa vieraillaan ainakin yhden julkimon luona, koska formaatti niin määrää ja näin varmistetaan Akin egon tanakoitumisen päivittyminen. Katsojien arvostelukyvyn aliarviointi on silmiinpistävää, sillä useimmiten julkkiksilla ei oikeasti ole mitään myytävää, vaan esille raahataan Palsanmäen omista romuista varmuuden vuoksi hankintamatkalle mukaan haalittuja kahvimyllyjä, peltipurkkeja ja pyykkilautoja, joita muka ostetaan illisteleviltä julkkiksilta kiskurihintaan. Paluumatkalla peräkontti on täynnä siten sitä samaa jonninjoutavaa turhaa roinaa, jota suomalaiset kyläturistit tulevat töllistelemään maan ääristä ja huutamaan niitä kiskurihintaan itselleen - vain siksi - että on makeeta esiintyä telkkarissa.

Huutokauppa[muokkaa]

Aina perjantaisin pidetään huutokauppa Uuraisten Hirvaskankaalla. Aki aloittaa kaupanteon kuparipannulla, jota seuraa yleensä ulos jätetty sivustavedettävä puusänky. Huomattava osa huutokaupan asiakkaista istuu hiljaa tuppisuina, koska heistä on hauskaa nähdä telkkarissa jälkeenpäin oma kyltymättömän uteliasta esittävä pärstänsä. Huutokauppa päättyy tavanmukaisesti Akin sadatteluihin huonoksi jääneestä tuotosta ja varsinkin Markulle osoitetuilla hirmuisilla uhkauksilla edessä olevista yt-neuvotteluista ellei tuotto parane. Jottei katsoja pahoittaisi aivan lopullisesti mieltään Markun puolesta, loppukevennyksenä Aki Palsanmäki kaivelee vitsikirjastaan jonkin nokkelan sutkauksen ja puhkisoitettu lopputunnari voi alkaa soimaan.