Abckiria

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Abckiria ombi Mikael Agricolan kirioittama kiria, ioca on mös ensimeinen Somen kielinen aapinen ia kiria. Abckiriassa on aapisen lisexi mös Gatecismus. Ensimeisesse paynoxessa on cusitoista sivua, möhemesse caxikymentenelie sivua.

Terceite tietoia[muokkaa]

Kiriassa on aagoset väresse ierjestyxesse ia puutteelliset tauausharioituxet, ioiden jelcen alca vskonnollinen osuus. Kirian alussa on mös erittein secaua alcuruno:

 Oppe nyt wanha / ia noori /
 joilla ombi Sydhen toori.
 Jumalan keskyt / ia mielen /
 iotca taidhat Somen kielen.
 Laki / se Sielun hirmutta /
 mutt Cristus sen tas lodhutta.
 Lue sijs hyue Lapsi teste /
 Alcu oppi ilman este.
 Nijte muista Elemes aina /
 nin Jesus sinun Armons laina.

 

Alun perin Agricola kirioitti Abckirian papeille, iotta taidhasivat he Somen kielen, mutt se muuttui picuhiliaa canssalaisten kescudes surexi vitzixi. Ioca tapauxessa kiria on cunnioitettu Somen kielen tutkioiden ceskudes ia vskonnollisissa pijreissä viele tenepeiuenkin.

Muuta hyuä muistettaua[muokkaa]

Agricolan muut Somen kieliset teoxet (iopa wielekin epeseluemet ia töciuemet) ouat Rucouskiria Bibliasta ia Se Wsi Testamenti, seke osija Wanhasta Testamentista. Agricolan muiden kirioituxien pohijalta on mös muunneltu terceite teinixxin racennemalleia.

Catzo mös[muokkaa]

Questionmark.jpg
ONKO SIWISTYXESÄSI AUKKO?
Temen siwn wizi perustwpi sihen, että se on iulci-kirioitettu käsitelemänsä hencilön, se on: aihen tywlilä huwitus-tawoitteiden cera. Ios et taida taiwta tätä siwa, iohtu se caiceti siitä, että olet yxi siwistymätön barbari, ioca ei mistän mitän tiedä. Echkä paranisi sinun enembi Wikipedian siwia lucea.