Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli joka erottaa sinut Buddha-luonnostasi.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli joka lähentää sinua siihen.

”En käske sinua sulkemaan silmiäsi, mutta et sinä mitään näe.”

~禅

”En käske sinun peittämään korviasi, mutta et sinä mitään kuule.”

~禅

”En käske sinua katkaisemaan ajatustesi virtaa, mutta ei sinulla ole mitään käsitystä.”

~禅

ZENin (禅) juuret, tai tarkemmin lehdet, ovat Kiinassa. Sekä juurilla ja lehdillä on Buddhaluonne, mutta sinä olet hukannut omasi. Et ole tehnyt sitä vain siksi, että olet idiootti. Teet sen siksi, koska ihminen on luonnostaan erossa Buddha-luonteestaan, joka taas on ihmisen luonnollisin tapa olla. Mutta ei hätää, koska ZEN-tie avaa sinulle polun, jossa loppujen lopuksi muutut ZEN-mestariksi. ZEN-mestari on sellainen ihan tavallinen ihminen, joka haluaa lakaista pihaansa, mutta tätä tärkeää toimintoa häiritsevät satojenkin kilometrien päästä vaeltavat näsäviisaat tyypit. Ne vain kyselevät eivätkä auta lakaisemisessa. Ja häiritsevät. Ihan kutsumatta ja ilman sen järkevämpää syytä tulevat kaukaa, vain löytääkseen sisältään itsensä joka heillä on mukana koko ajan. Eivätkä mene pois. Vaikka niitä lyödään haravalla päähän. Toistuvasti.

ZEN-oppitunnit[muokkaa]

Tämä ei ole ZEN
Mutta tämä on.

Koska haluat päästä luonnollisimpaan tilaasi tekemällä pirusti töitä, voit saavuttaa sen vain seuraamalla ZENiä. Sitä ei voi sanoin selittää, se täytyy kokea. Oikeasti ZEN-oppitunnit voivat kukin olla päiviä, viikkoja tai vuosiakin pitkiä ajanjaksoja. Riippuu täysin ZEN-mestarin ja hänen oppilaansa kärsivällisyydestä.

Oppitunti 1[muokkaa]

ZEN-mestari lakaisee pihaa ja käy välissä syömässä ja nukkumassa. Häntä häiritsee jokin näsäviisas tyyppi, joka kertoo ensimmäisenä, mikä hänen nimensä on, ja lesoilee sillä, kuinka pitkältä hän on tullut löytääkseen perille. ZEN-mestari lyö häntä haravalla päähän ja läimii oven tämän nenän edestä kiinni, huutaa: "Mene pois."

Oppitunti 2[muokkaa]

ZEN-mestarin harava menee poikki eikä näsäviisas tyyppi ole poistunut. Poliisia mestari ei voi kutsua, koska saisi pahoinpitelysyytteen. Näiltä tapauksilta mestari saa rauhan ainoastaan pistämällä häiriköt töihin. Ensimmäinen työ on mitä luultavimmin uuden haravan valmistaminen. ZEN-mestari joko palaa oppitunnin 1 sisältöön tai alkaa kutsua näsäviisasta tulokasta oppilaaksi ja antaa tämän tehdä työt. No, totta kai oppilasta aina välillä lyödään haravalla päähän.

Oppitunti 3[muokkaa]

ZEN-mestarin talo ja puutarha alkavat olla kunnossa, joten ZEN-mestari haluaa päästä sinnikkäästä oppipojasta eroon. Näinpä ZEN-mestari antaa oppipojalle typeriä tehtäviä kuten tiilen kiillotusta peiliksi, käskyn olla miettimättä apinaa ja pakottaa tämän vastailemaan kummallisiin kysymyksiin eli Koaneihin. Kummallisia kysymyksiä ovat esimerkiksi:

 • Miksi kaikki näyttävät joltain?
 • Sinulla on aarre sisälläsi, miksi etsit sitä ulkopuolelta?
 • Miksi ensimmäinen Boddhidharma tuli lännestä?
 • Minkälaiset olivat kasvosi ennen vanhempiesi syntymää?
 • Miksi kana meni tien yli?
 • Mitä sinä minuudella tekisit?
 • Jos teeskentelet nukkuvaa, voiko sinut herättää yllättäen?
 • Jos kaikki on yhtä, miksi kissa juoksi pois, mutta ei pöytä?
 • Onko runkkaaminen Buddhaluonnon ilmentymä?
 • Olipa kerran ja sen pituinen ZEN?

Se, vastaako oppilas Koaniin oikein, riippuu ZEN-mestarin mielentilasta. Joskus oppilas saa iskun haravasta ja joskus mestari antaa hänelle uuden – tai joskus peräti saman Koanin pohdittavaksi.

Joskus oppipojat kuitenkin heittelevät kysymyksiä takaisin, jolloin ZEN-mestari voi vastata aivan mitä tahansa tai lyödä haravalla. Yleensä ZEN-mestari lyö haravalla. Se on ZEN-mestarin ZEN-luonto. Jos näsäviisas oppipoika esimerkiksi kysyy mestarilta jonkin suuren kysymyksen kuten:

 • Kaikki asiat palautuvat Yhteen; mihin Yksi voidaan palauttaa?
 • Miksi ihmeessä minä aina haravoin pihaa ja sinä lyöt minua haravalla päähän?

...voi ZEN-mestari vastata esimerkiksi, että Muhahahahhahhahhah.

Jos näsäviisas kysely jatkuu, ZEN-mestari voi selittää mitä vain, esimerkiksi että:

 • Saavuttaakseen satorin on hylättävä valikoiva mieli ja muututtava henkisesti turskaaksi. Kaikki, jotka eivät ole ZEN, eivät voi ymmärtää, että heidän on heittäydyttävä yhdeksi ihmetteleväksi kysymykseksi, joka tajuaa, että koko Koan on vain jorinaa, jolla halutaan äimistyttää oppipoika yhdeksi kysymykseksi ja tätä kautta poistaa kysely ja jotta lopulta voitaisiin tajuta, että kysymys on merkityksetöntä puuta heinää, ja että on järjetöntä vain olla kiusattavana ja lopettaa häirintä ja lähteä kotiin. Mahdollisesti elää omaa elämää, ilman että nuolee toisen kenkiä tai ainakin että nuolee jonkun muun kenkiä, sellaisen joka pitää sellaisesta. Ollakseen valmis elämään on osattava kuolla, ja jotta voisi kuolla, on osattava elää. Työskentele keskittyneesti päivin ja öin, haravoi piha, älä väistä haravaa. Älä yritä kieltäviä äläkä päätteleviä tulkintoja. Tuohan minulle teetä, nappula.

Oppitunti 4[muokkaa]

Lopulta joko ZEN-mestari tajuaa, että oppilas ei suostu lähtemään, ennen kuin hän sanoo (vielä yhden mojovan haravaniskun jälkeen): "olet valmis ZEN-mestari, olet Neo, olet Valittu" tai sitten oppilas tajuaa, että vanha mies vain vedättää ja orjuuttaa tätä ja lyö haravalla päähän palkaksi. Tämän jälkeen oppilas muuttaa taloonsa, jonne alkaa kävellä tyyppejä kyselemään kummallisia kysymyksiä. Nämä tyypit tulevat kaukaa. Joskus epäillään, että vanha ZEN-mestari ajaa omia häiriköitään tai peräti usuttaa kiusallaan näitä "oppipoikansa" kimppuun. Vaikka toinen haluaisi vain lakaista pihansa siistiksi, kerrankin.

Katso myös[muokkaa]