Wales

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 5. marraskuuta 2018 kello 20.31 käyttäjän Fouché (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wales (Cymru)
Welshflag.png
(lippu)
Motto: ”No, ainakaan emme ole irlantilaisia
Abermap.gif
Valtiomuoto monarkia
Hallitsija kuningatar Elisabet II
Pääkaupunki Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrn-
drobwllllantysiliogogogoch
Viralliset kielet englanti, kymri
Pääuskonnot Englannin kirkko, pakanuus
Itsenäisyys menetetty
Valuutta punta (£)
Kansallislaulu Tom Jonesin "Delilah"

Wales on surkea niemennökäre, joka kurottelee Englannin länsirannikolta kohti Irlanninmerta. Sen väestö ovat walesilaiset, Iso-Britannian kansoista kyykytetyin.

Historia

Virallisesti Wales on osa Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyttä kuningaskuntaa. Todellisuus on walesilaisten kannalta kuitenkin vähemmän kunniakas. Jumala oli ilmeisesti suuttunut kansan esi-isille, sillä hän asutti heidät röyhkeydestään ja huonosta ruoasta tunnettujen englantilaisten naapureiksi. Maan alkuperäinen kelttiläinen väestö joutuikin tämän geopoliittisesti vittumaisen (vrt. esim.Karjala) sijainnin takia jo keskiajalla englantilaisten pikku apureiksi. Siitä lähtien walesilaiset ovat olleet vähän niin kuin osa Englantia - paitsi että oikeat englantilaiset pitävät heitä hieman yksinkertaisina lampaannussijoina. Parhaana esimerkkinä Walesin kansallisesta rappiosta on maan lippu. Se "unohdettiin" liimata suuressa lippusympoosiumissa viralliseen Union Jackiin, kun taas muut englantilaisten mulkuttamat kansat saivat säälistä lippunsa yhteiseen viiriin. Walesilaiset tosin saivat hyvin takakireän koston Ruusujen sodassa, jossa Englannin kuningassuvun eri haarat tappoivat toisensa sukupuuttoon ja muuan walesilainen nousukas Henry ap Tudur kaappasi vallan nimellä Henrik VII. Hänen poikansa, Henrik VIII onkin sitten jäänyt Englannin historiaan sattuneesta syystä.

Walesilaisten itsenäistymispyrkimykset ovat kautta historian olleet tuhoon tuomittuja. Tämä pitää erityisesti paikkansa 1200-luvun walesilaisjohtajan, Llywelyn Viimeisen kohdalla, mikä paikallisten olisi pitänyt tajuta jo tyypin nimestä. Silti walesilaiset yrittävät edelleen surkean epätoivoisesti todistella olevansa kansakunta kansakuntien joukossa. Heitä ei pidä kuitenkaan uskoa, sillä kuorolaulu ja vaikeat paikannimet eivät oikeuta pääsyä tähän kategoriaan. Walesilaiset ovat englantilaisia. Piste. Ainoa omintakeinen paikallinen tapa heillä on asettaa lampaan takajalat lantsareiden sisään ja antaa mennä. Mutta tämä on kauhistus jumalalle, eikä siitä sen enempää.

Talous

Walesissa toimii useita hiili- ja kuparikaivoksia, jotka kilpailevat keskenään, kuka onnistuu porautumaan yhtä syvälle kuin alueen talous. Koko sotkua johtaa Cardiffin kaupungissa sijaitseva Walesin parlamentti. Lähinnä linja-autovarikon näköinen rakennut on pistetty brittien toimesta pystyyn hämäämään walesialaisia siitä, että heillä muka olisi jotakin äänivaltaa.

Kulttuuri

Walesilaiset rakastavat – brittien vihaamisen ohella – laulamista ja urheilua. Urheiluun on hyvät puitteet, sillä Cardiffin nykyaikainen Millennium-stadion kelpaisi ties minkälaisten spektaakkelien järjestämiseen. Tiedostavatpa walesilaiset tämän itse tai eivät, he raiskaavat silti aluetta käyttämällä sitä niinkin masentavaan lajiin kuin rugby. Rugby puolestaan tarjoaa mahdollisuuden walesilaisten toiselle lempilajille, riitelylle. (Ai tarjoaa vai!?) Ainoa hetki, jolloin keskinäinen riitely voidaan lopettaa, on englantilaisen saapuessa paikalle.

Kieli

Kymrin kieli on yksi niistä monista kielistä brittein saarilla, joiden viimeinen puhuja haudattiin jo 100 vuotta sitten. Kieli koostuu 29 konsonantista ja kahdesta vokaalista. Kukaan ei tosin tiedä, mihin kahta vokaalia oikein tarvitaan, sillä yhdenkään walesilaisen ei tiedetä koskaan käyttäneen niitä. Kielitieteilijöiden arvioiden mukaan vokaalit olisi varattu salaiseen viestintään kiinalaisten kanssa. Kymrin puhujia ei virallisesti ole hengissä ainuttakaan, joten turistin saapuessa pubiin walesilaiset keskeyttävät englannin puhumisen ja alkavat keksiä sanoja. Toisaalta tämäkin on turistin kannalta parempi kuin se, että he puhkeaisivat laulamaan.

Tunnettuja walesilaisia

  • Tom Jones – Walesin tiikeri; siemenlinko vailla vertaa
  • Muita ei ole.

Katso myös