Muokataan sivua Mazda

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anonimo.jpg Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa.
Voit muokata Hikipediaa ilman käyttäjätunnusta, mutta huomaa, että vandalismin torjuntaa varten ylläpitäjät tuntevat keskeisiä henkilöitä keskusrikospoliisista sekä Viron mafiasta. Harkitse käyttäjätunnuksen luomista, niin sinua kohdellaan lähes ihmisenä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 5: Rivi 5:
 
=== Perustaminen ja ensimmäiset mallit ===
 
=== Perustaminen ja ensimmäiset mallit ===
   
Mazdan on perustanut ahne bisnesmies nimeltä Mazdahito Yokohama vuonna 1913 yhdessä [[skitsofrenia]]a sairastavan ystävänsä Hohohito Paruyaman kanssa. Työnjaon mukaisesti Yokohama loi strategian, jonka Paruyama toteutti käytännössä. Ensimmäinen malli oli Mazda 1000, jossa oli 1-litrainen aikanaan ekologinen moottori takana, ja siipiovet. Mazda 1000:een mahtui neljä laihaa japsia tavaroineen. Legendaarisen tonnimazdan muotoilu oli kulmikasta ja japanilaiset pitivät siitä. Mazdan kori oli lasia, muovia ja terästä. Mazdan kehitys alkoi tästä. Seuraava malli oli legendaarinen 1500, joka oli suunniteltu varakkaammalle japsille. Malli sai nimen ''matukka'' johtuen sen matomaisesta korista. Korin kaksi osaa joustivat tuulta, joten ratkaisu oli varsin aerodynaaminen ja ekologinen. Malli sai ulkomailla kritiikkiä turvallisuuden puutteesta, mutta japsit nyrpistivät nenäänsä niille. Mallista tuli suosittu myös Neuvostoliitossa.
+
Mazdan eli maksalaatikon on perustanut ahne sekä kiero bisnesmies nimeltä Mazdahito Yokohama vuonna 1913 yhdessä [[skitsofrenia]]a sairastavan ystävänsä Hohohito Paruyaman kanssa. Työnjaon mukaisesti Yokohama loi strategian, jonka Paruyama toteutti käytännössä. Ensimmäinen malli oli Mazda 1000, jossa oli 1-litrainen aikanaan ekologinen moottori takana, ja siipiovet. Mazda 1000:een mahtui neljä laihaa japsia tavaroineen. Legendaarisen tonnimazdan muotoilu oli kulmikasta maksalaatikko tyyppistä ja japsit pitivät siitä. Mazdan kori oli lasia, muovia ja umpiterästä. Mazdan kehitys alkoi tästä. Seuraava malli oli legendaarinen 1500, joka oli suunniteltu varakkaammalle japsille. Malli sai nimen ''matukka'' johtuen sen matomaisesta korista. Korin kaksi osaa joustivat tuulta, joten ratkaisu oli varsin aerodynaaminen ja ekologinen. Malli sai ulkomailla kritiikkiä turvallisuuden ylimäärästä, mutta japsit nyrpistivät ulokettansa niille. Mallista tuli suosittu myös Neuvostoliitossa sekä natsi-saksassa.
   
 
=== Kolmen numeron aika, Mazda saapuu Suomeen ===
 
=== Kolmen numeron aika, Mazda saapuu Suomeen ===
 
[[Tiedosto:Mazda626.jpg|thumb|200px|left|Mazda 626, aikansa nopein. Tämän yksilön keulassa on ilmanvastuksen aiheuttama painauma.]]
 
[[Tiedosto:Mazda626.jpg|thumb|200px|left|Mazda 626, aikansa nopein. Tämän yksilön keulassa on ilmanvastuksen aiheuttama painauma.]]
1970-luvun alussa vasta kahden hittimallin jälkeen Mazda rupesi kehittämään uusia innovatiivisia ratkaisuja. Vuonna 1972 syntyi [[Mazda 323]], perusauto perheelle. Mallissa sovellettiin vanhaa luotettavaa 1000-mallin tekniikkaa uuden muotoilun siivittämänä. Autosta tuli varsin suosittu halvan hinnansa takia etenkin Suomessa. 323:sessa moottori oli kuitenkin edessä, joka mahdollisti aikansa huipputehot. Tästähän amikset pitivät. Pian 323:sta seurasi [[Mazda 626]], joka oli kookas perhemalli. Tämän mallin innovaatio oli auton sammakkomainen rakenne. Auto oli pituussunnassa täysin soikea. Keskellä oli sammakon tapaan suuosa, jossa oli iso matkustusosa, jonka perässä suuri tavaratila. Ylhäällä oli "aivot", jossa oli erikoista huipputeknologiaa. Se sisälsi turvarajoittimen, joka esti auton käynnistymisen 10 asteen pakkasessa, joka taas oli turvallisuuskriteeri Japanissa. Yläosassa olivat myös ilmastointina toimiva kattoluukku, radiomankka ja muu normaalisti kojelaudassa oleva tekniikka. Ainoastaan ratti oli normaalisti matkustusosassa. Auton alla kuten sammakossa on peräaukko eli saasteosa, pakoputki ja renkaat tietysti. 626:sen perusrakenne on säilynyt näiden päivien 6-malliin asti. 626:sen jälkeen kehitettiin kulmikas ja pikkuinen [[Mazda 121]]. 121:sessa käytettyjä innovaatioita olivat korkea maavara ja kulmikas kori. Kori varmisti turvallisen perusrakenteen. Auton moottori oli 323:sen tapaan edessä. 121:sen idea syntyi kun muuan japanilainen ajoi kolarin 323-mallilla ja auto meni lyttyyn. Autosta tuli korkeussuunnassa iso, mutta muuten kompakti. Valmistustapana käytettiinkin juuri tätä "lyttäämistä". Auton tavaratilana toimivat penkkien alla olevat lokerot, joiden vieressä on auton ilmastointina toimivat alaluukut. Kätevää, eikö? Mallit eivät kuitenkaan lopu tähän, keksittiin vielä iso 929 japsipohatoille. Auton pohjalevynä käytetään suurta sushipurkkia, jonka päälle ovat rakentuneet muut osat. Edessä ja takana ovat metallilaatikot. Edessä olevassa laatikossa on moottoriteknologia ja takana suuri tavaratila. Näiden välissä on iso matkustamo. Elegantti muotoilu houkuttaa ostamaan perustekniikaltaan yksinkertaisen 929:n, jonka hinta perustasoisena oli 50 000 dollaria. Mazda tienasi tällä mallilla aikanaan huikeat voitot, kunnes karu totuus paljastui. 929:ä seurasi urheilullinen 323F, jonka muotoilu ja tekniset innovaatiot muistuttavat [[Saab]]ia.
+
1970-luvun alussa vasta kahden hittimallin jälkeen Mazda rupesi kehittämään uusia innovatiivisia ratkaisuja. Vuonna 1972 syntyi [[Mazda 323]], perusauto perheelle. Mallissa sovellettiin vanhaa luotettavaa 1000-mallin tekniikkaa uuden muotoilun siivittämänä. Autosta tuli varsin suosittu halvan hinnansa takia etenkin Suomessa. 323:sessa moottori oli kuitenkin edessä, joka mahdollisti aikansa huipputehot. Tästähän amikset pitivät. Pian 323:sta seurasi [[Mazda 626]], joka oli kookas perhemalli. Tämän mallin innovaatio oli auton sammakkomainen rakenne, se saikin lempinimekseen "Stich" Auto oli pituussunnassa täysin soikea. Keskellä oli sammakon tapaan suuosa, jossa oli iso matkustusosa, jonka perässä suuri tavaratila. Ylhäällä oli "aivot", jossa oli erikoista huipputeknologiaa. Se sisälsi turvarajoittimen, joka esti auton käynnistymisen 10 asteen pakkasessa, joka taas oli turvallisuuskriteeri Japanissa. Yläosassa olivat myös ilmastointina toimiva kattoluukku, radiomankka ja muu normaalisti kojelaudassa oleva tekniikka. Ainoastaan ratti oli normaalisti matkustusosassa. Auton alla kuten sammakossa on peräaukko eli saasteosa, pakoputki ja renkaat tietysti. 626:sen perusrakenne on säilynyt näiden päivien 6-malliin asti. 626:sen jälkeen kehitettiin kulmikas ja pikkuinen [[Mazda 121]]. 121:sessa käytettyjä innovaatioita olivat korkea maavara ja kulmikas kori. Kori varmisti turvallisen perusrakenteen. Auton moottori oli 323:sen tapaan edessä. 121:sen idea syntyi kun muuan japanilainen ajoi kolarin 323-mallilla ja auto meni lyttyyn. Autosta tuli korkeussuunnassa iso, mutta muuten kompakti. Valmistustapana käytettiinkin juuri tätä "lyttäämistä". Auton tavaratilana toimivat penkkien alla olevat lokerot, joiden vieressä on auton ilmastointina toimivat alaluukut. Kätevää, eikö? Mallit eivät kuitenkaan lopu tähän, keksittiin vielä iso 929 japsipohatoille. Auton pohjalevynä käytetään suurta sushipurkkia, jonka päälle ovat rakentuneet muut osat. Edessä ja takana ovat metallilaatikot. Edessä olevassa laatikossa on moottoriteknologia ja takana suuri tavaratila. Näiden välissä on iso matkustamo. Elegantti muotoilu houkuttaa ostamaan perustekniikaltaan yksinkertaisen 929:n, jonka hinta perustasoisena oli 50 000 dollaria. Mazda tienasi tällä mallilla aikanaan huikeat voitot, kunnes karu totuus paljastui. 929:ä seurasi urheilullinen 323F, jonka muotoilu ja tekniset innovaatiot muistuttavat [[Saab]]ia.
 
[[Tiedosto:MazdaRX8.jpg|thumb|200px|right|Mazda RX-8, mallin tyyppivikana takapuskurilla on tapana putoilla]]
 
[[Tiedosto:MazdaRX8.jpg|thumb|200px|right|Mazda RX-8, mallin tyyppivikana takapuskurilla on tapana putoilla]]
  +
 
=== Nykyaika ===
 
=== Nykyaika ===
   
Rivi 29: Rivi 30:
 
* CX-7: Pyöreä maastoauto, jossa korkea maavara. Korin materiaalina on käytetty jopa hain luustoa.
 
* CX-7: Pyöreä maastoauto, jossa korkea maavara. Korin materiaalina on käytetty jopa hain luustoa.
 
* BT-50: Teknisesti sama auto kuin [[Ford Ranger]], mutta auto on halvempi alemman mukavuustason ansiosta.
 
* BT-50: Teknisesti sama auto kuin [[Ford Ranger]], mutta auto on halvempi alemman mukavuustason ansiosta.
  +
*313 malli: Lähes sama auto kuin Mazda 6 mutta varustettu mm. Heittoistuimella ja öljyä pudottavasta pöntöstä (ei virallinen varuste, vika) 313 mallit tunnetaan myös Aku Ankasta ja Taikaviitasta
 
 
{{kulkuneuvot}}
 
{{kulkuneuvot}}
   

Ole hyvä ja lue aloittelijan ohje ja koeta olla hauska pelkän hölmöilyn sijaan.

Lisäämäsi sisältö ei saa rikkoa tekijänoikeuksia. Tekemäsi muutos lisensoidaan Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike -lisenssillä ja jää pysyvästi artikkelin muokkaushistoriaan.
Muutoksesi astuvat voimaan välittömästi. Kokeile muokkaamista hiekkalaatikolla. Kun teet muokkauksen ilman käyttäjätunnusta, IP-osoitteesi tallentuu julkisesti nähtäväksi.

Keskeytä muokkaaminen Ohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt UnData-kohteet

Tällä sivulla käytetyt mallineet:

Noudettu kohteesta ”https://hikipedia.info/wiki/Mazda