M. Night Shyamalan

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 7. marraskuuta 2015 kello 20.12 käyttäjän Teppo tulppa (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png M. Night Shyamalan on julistettu idiootiksi, sillä hän on todistetusti tyhmempi kuin vasemman jalan saapas.
Viimeksi mainittu valmistelee tutkimuksen johdosta kunnianloukkauskannetta.

”What a twist!”

~Shyamalan antaessaan kritiikkiä At The Movies -ohjelmassa Roger Ebertin kanssa.

”What a list!”

~Shyamalan antaessaan kritiikkiä Roger Ebertin kanssa Schindlerin listasta.

”Adam Sandler... What a twit!”

~Shyamalan Adam Sandlerin tähdittämästä elokuvasta Happy Madison.
What a ---!

M. Night Shyamalan (synt. 1970, Intia) on Amerikkalainen intialaissyntyinen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja sekä elokuvakriitikko. Shyamalan tuli tunnetuksi maailmalla läpimurtoelokuvallaan Kuudes Paisti. Elokuvasta tuli ilmi Shyamalan keskinkertainen täydellinen kyky käyttää typeriä yliluonnollisia ja luonnonläheisiä piirteitä elokuvien juonien ympäri kääntämisessä. Shyamalan on elokuvaohjaajan lajiltaan twisteri.

Filmografia[muokkaa]

Kuudes Paisti (1999) lokuva kertoo Malcolm X:stä (Bruce Willis), joka on arvostettu grillimaisteri. Malcolmia on jo vuosia vaivannut hänen kykynsä puhua kuolleille eläimille, joka onkin vienyt usein ruokahalun. Nälkäkuoleman partaalla Malcolmin täytyy tehdä elämänsä raskain päätös; kuolla sänkyynsä tai kääntyä vegaaniksi. Jättäen miehekkään elämänsä vegaaniksi käännyttyään Malcolm herää vesisänkystään ja huomaa muuttuneensa parsakaaliksi. What a twist!

Merkilliset Merkit (2002) Elokuva kertoo entisestä papista Graham Hessustä, joka menetti uskonsa Jumalaan vaimonsa kuoltua auto-onnettomuudessa. Papin virka on vaihtunut maanviljelijäksi ja hän asustelee kahden lapsensa, Bonin ja Morganin sekä veljensä Merrillin kanssa Philadelfiinissa. Hessun maatilan rauha rikkoontuu eräänä päivänä kun vieraan planeetan avaruusolennot valloittavat Hessun maatilkun. Pian Hessu tajuaa tämän olevan Jumalan tekosia, ja pian kääntyykin uudelleen uskoonsa. Morgan tuhoaa avaruusolennot pesäpallomailallaan huutaen Halleluja! Voiton jälkeisenä yönä Hessu tappaa kaikki talossa olevat ja suuntaa sitten autotallissaan piilossa olleella UFO:lla kohti Star Wars-galaksia. Hessu olikin valepukuinen avaruusolento. What a twist!

Kyylä (2004) Elokuva kertoo pittoreskistä nostalgisesta ja ihastuttavasta maalaiskylästä jota asuttavat vastenmieliset ihmiset ja jota vainoavat piinaavat pirut ja muut kauhumörököllit joita kiinnostaa kyylätä kyläläisiä. Elokuvan yllätyskäänteenä on se, että kylän ulkopuolellakin on elämää ja tosiasiassa hirviöitä ei ole olemassakaan. Tämä oikeuttaa ihmisen pudottamisen hengiltä. What a twist!

Tapahtuma (2008) Elokuva kertoo puista ja kasveista jotka heiluvat tuulessa. Lehdistä jotka heiluvat tuulessa. Ruohonkorsista jotka heiluvat tuulessa. Kaikki puhuvat tapahtumista. Josta ei saada tietoa kuin pienissä pisaroissa ja lopulta ei enää sinäkään. Jotka ensin tapahtuvat suurissa mittakaavoissa ja sitten tapahtuvat yhä pienemmissä ja pienemmissä mittakaavoissa. Ja sitten eivät enää tapahdu. Kaikki luultavasti tekivät itsemurhan nähdessään missä elokuvassa ovat mukana. Itsemurhan tekeminen onkin suurin uhka koko elokuvassa. Niiden pitäisi olla pelottavia, mutta ne ovat kuitenkin jokseenkin huvittavia. Elokuvassa ei ole käännettä vaikka kaikki odottavat sitä koska kyseessä on sentään Shyamalanin elokuva. What a twist!

Palaute ja kritisoinnit[muokkaa]

Shyamalanilla on myös takanaan menestyisä ura elokuvakriitikkona. Shyamalan on tehnyt paljon yhteistyötä muiden elokuvakriitikkojen kuten Roger Ebertin kanssa. Työ on hyvin raskasta Shyalamanin mielestä, mutta yleinen positiivisuus ja muiden haukkuminen on antanut voimaa arjen tehtäviin. Työtehtäviin kuuluu muunmuassa sohvalla löhöily, veden juonti, päättömien lausahduksien päästö, löhöily sekä tietysti elokuvien katselu. Shyamalanin omaan Top 10 -elokuviin kuuluu pääosin hänen omaa tuotantoaan, mutta monet muutkin elokuvat ovat saaneet positiivista palautetta häneltä kuten;

Rambo 1 - What a twist!

Rambo 2 - What a twist!

Rambo 3 - It was okay.

Merkilliset Merkit - Great work on that one! What a twist!

Schindlers list 2: Schindler's twist Pissed - Very agressive and beautiful nazi slaughter movie. Alternative way to state it; What a list!

Transporter 3 - Lots of aerial twists!