Ero sivun ”Lääkäri” versioiden välillä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(13 välissä olevaa versiota 10 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
  +
{{jos etsit|Lääkäri harjoittaa ammattiaan [[Wikipedian käyttäjät F-L#Lääkäri|myös Wikipediassa]]!}}
  +
{{wikipediaan|Lääkäri|lääkäreistä}}
  +
[[kuva:Doctors.gif|thumb|[[Helsinki|Helsingin]] yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan vuonna [[2006]] valitut.]] '''Lääkäri''' on laillistettu [[Huumeet|huume]]kauppias, jonka erottaa tavallisesta huumekauppiaasta lääketieteen lisensiaatin ([[SinäTuubaPaska|LäL]]) tutkinto. Lääkärin ammatti on perinteisesti ollut hyvin arvostettu [[Suomi|Suomessa]]. Lääkäri toimii hoitotiimin johtajana ja vastaa, että hänen itsensä ja tiimin tuottama kipu hoidetaan pois ja maksatetaan myöhemmin kalliisti potilaalla.
   
 
== Koulutus ==
   
  +
Lääkäreitä koulutetaan [[yliopisto]]issa noin viisi kappaletta vuodessa. Lääkärit ovat järjestäytyneet Lääkäriliitto-nimiseksi [[mafia]]perheeksi, jonka <s>ainoita</s> keskeisimpiä tehtäviä on varmistaa, ettei Suomessa koskaan, kuunaan, milloinkaan kouluteta tämän enempää lääkäreitä. Muuten [[Vapaamuurarit|Vapaamuurarien]] kerhotilat kävisivät nimittäin liian ahtaiksi. Lääkärikoulutukseen pääseminen ei onnistu keneltä tahansa, vaan pääsykokelaiden parhaimmisto valikoidaan hyvin pitkän ja kuormittavan käsialatestin perusteella.
Lääkäri
 
   
  +
=== Suomen lääketieteelliset tiedekunnat ===
Yhdysvaltalainen lääkäri rokottaa lasta lavantautia vastaan vuonna 1943
 
   
  +
;[[Tampere]]: Tampereella koulutetaan PBL-lääkäreitä ('Problems Based on Learning'), jotka osaavat jutella. Koulutuksen perustan muodostavat viikoittaiset kahvilakeskustelut, joiden aiheina ovat vertaisarviota käyttävien julkaisusarjojen uusimmat tuotokset - esimerkiksi suomi24:n lääketiede-palstan uusi sisältö.
Tyyppi
 
   
  +
;[[Kuopio|Kuopijo]]: Kuopijon lääketieteellisessä tiedekunnassa koulutetaan kieroista savolaisista sisaruksista poiketen parturien jälkeläisiä kisailemaan kylän taitavimman ruumiinavaajan tittelistä.
Ammatti
 
   
  +
;[[Oulu]]: Oulussa koulutetaan probioottilääkärit. Oululaisen lääkärin tunnistaa valelääkäriksi vastaanottohuoneen seinällä roikkuvasta diplomista "Ookkonä Oulusta, juokkonä piimää." Jos diplomiin on kirjoitettu vastaus, on henkilö todennäköisesti valelääkäri.
Toimiala
 
   
  +
;[[Helsinki]]: Helsinki kouluttaa suomenruotsalaiset, koska he eivät uskalla matkustaa junalla kehä 3:n takana sijaitsevaan ikimetsikköön susien syötäväksi. Helsinki kouluttaa myös taitavia televisiolääkäreitä useisiin sarjoihin, kuten Grayn anatomia, Salatut elämät ja lontoonkielinen Lääkärit.
Terveydenhuolto, Lääketiede
 
   
  +
;[[Turku|Turkku]]: Turkkussa koulutetaan kaikki Suomen eläinlääkärit. Vuonna 1780 Suomen tasavallan presidentti julisti ensimmäisen kerran joulurauhan ja avasi uuden koulun eläinlääkäreille, jotta [[Turun Murre]]t saisivat jatkossakin laadukasta hoitoa.
   
  +
==Työnkuva==
Koulutus
 
  +
[[kuva:Drugs.jpg|thumb|left|”Välineitä” vastaanottohuoneen pöydällä.]]
  +
Lääkärien keskeisin homma on pelata [[golf]]ia ja ajella Mersulla ylinopeutta esikaupungeissa. Tämän lisäksi heidän toimenkuvaansa kuuluu pistellä potilaita terävillä esineillä, juottaa näille kamalanmakuisia litkuja ja nukuttaa. Tavoitteena on ylipäätään se, että aikaisemmin terveet ja hyvävointiset ihmiset näyttävät palsternakalta ja käyttäytyvät kuin villiintyneet [[viisumi]]t. Tämän vuoksi lääkäriin ei kannata mennä muuten kuin silloin, kun tarvitset huumeita.
   
  +
=== Erikoistumisalat ===
Yliopisto
 
  +
Lääkäri voi erikoistua esimerkiksi yleislääketieteeseen<ref>Juuri heiltä kannattaa tiedustella yleisimpiä huumeita</ref>, [[Psykiatri|psykiatriaan]], neuro[[kirurgi]]aan, [[Lapsi|lasten]]tauteihin tai [[käsi]]kirurgiaan. Erikoistumisaloja on yhteensä [[666]] kappaletta. Aatelissuvusta lähtöisin olevista lääkäreistä osa saattaa lopulta päästä televisiolääkäriksi, joka on kaikkein korkein arvo, mitä lääketieteen alalla voi saavuttaa. Näiden palkka on tosin peruslääkäriä hieman pienempi, sillä huumekaupan harjoittaminen televisiossa on suuressa osassa [[maailma]]n maita hieman arveluttavaa. Ainakin, jos sitä tapahtuu joka jaksossa.
   
  +
==Miksi lääkäriys on niin hienoa?==
Työpaikka
 
  +
{{Tiesitkö|Jos tämä artikkeli motivoi sinua aloittamaan lääkäriopinnot, muistutamme että lääkäriä voi leikkiä ilman koulutustakin.}}
  +
Lääkäriksi valmistuminen on monista hienoa. Äiti itkee onnesta, jos valmistut tohtoriksi. Kaikki arvostavat, ainakin aluksi. Tohtorin on kuitenkin päästäkseen historiaan tehtävä löytö, yleensä jokin uusi tauti. Tämäkään ei vielä riitä, vaan saadakseen suuren maineen on tauti vieläpä nimettävä löytäjän mukaan. Näin nimensä historiaan ovat saaneet esimerkiksi veikot Down, Asperger, Alzheimer, Parkinson...
   
  +
Kukaan ei halua näitä nimiä itseensä liittää. Jos on astronomi voi löytää uuden tähden ja nimetä sen tyttöystävänsä mukaan, mutta lääkärin on inhaa tehdä sama, jos löytää uuden sukupuolitaudin. Ja muutenkin, kuka tahansa on mieluummin vaikka Ronald McDonald kuin kukaan Down koska on miellyttävämpää että persoona liitetään pelleen ja hampurilaisiin, kuin kehityshäiriöön.
Sairaala, Terveyskeskus
 
   
  +
Tuskin kukaan siksi haluaa olla suuri lääkäri: Jos haluaa olla oikeasti tunnettu lääkärinä, kannattaa mennä sairaalasarjoihin näyttelijöiksi - lääkäriä näyttelevät kun saavat vielä suurempaa palkkaakin kuin aidot lääkärit. Halpa kopio, imitaatio, varjo on siis kannattavampaa kuin aito asia – ainakin kun lääkäreistä puhutaan. Tämän vuoksi monet suosivatkin [[vaihtoehtohoidot|vaihtoehtohoitajia]]. He sentään ymmärtävät valita sen mikä on tärkeää, kun vaihtoehtoina on priorisoida (1) kouluttautumiseen tai (2) mukavaan persoonallisuuteen.
Lähinimikkeitä
 
   
  +
{{Oppiarvot}}
Kirurgi
 
   
  +
==Kuuluisia lääkäreitä==
  +
*[[Charles Darwin]]
  +
*[[Jeesus]]
  +
*[[Josef Mengele]]
  +
*[[Tapani Kiminkinen]]
   
  +
==Viitteet==
Kreikkalainen ruukku (470–460 eaa.), jossa kuva lääkäristä, joka hoitaa potilasta.
 
  +
<references/>
Lääkäri (lyhenne lääk.[1]) on lääketiedettä harjoittava terveydenhuollon ammattilainen. Lääkärin työn tarkoituksena on potilaiden terveyden palauttaminen tai ylläpitäminen ja sairauksien ehkäiseminen tutkimuksen, diagnosoinnin ja hoidon avulla. Teollisuusmaissa lääkärin tutkinto saavutetaan yliopistotasoisella koulutuksella, joka kestää tyypillisesti 4–7 vuotta. Länsimaissa lääkärin ammattia saavat yleensä harjoittaa vain lisensoidut, määritetyn koulutuksen suorittaneet ammattihenkilöt.
 
  +
== Katso myös ==
  +
*[[Eutanasia]]
  +
*[[hammaslääkäri]]
  +
*[[valelääkäri]]
  +
*[[Hikikirjasto:Kysy lääkäriltäsi]]
   
  +
[[Luokka:Lääketiede]]
Lääkäri Suomessa
 
Pääartikkeli: Lääkärit Suomessa
+
[[Luokka:Lääkärit|*]]
  +
[[Luokka:mukavat ihmiset]]
Lääkäri on Suomessa lääketieteen lisensiaatin (LL tai lääket. lis.[1]) tai ulkomailla vastaavan koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattilainen, joka on saanut oikeuden harjoittaa lääkärinammattia laillistettuna ammattihenkilönä. Suomessa terveydenhuoltoa valvoo ja lääkärinoikeudet antaa sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira). Lääkärikoulutus kestää kuusi vuotta, ja sitä annetaan Suomessa Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun yliopistojen lääketieteellisissä tiedekunnissa sekä Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa Kuopiossa.
 
  +
[[Luokka:Passiivis-aggressiiviset henkilöt]]
  +
[[Luokka:Välitön kuolema]]
   
  +
[[cs:Lékař]]
Peruskoulutuksen jälkeen lääkäri voi erikoistua jollekin lääketieteen erikoisalalle 5–6 vuotta kestävässä erikoistumiskoulutuksessa, jolloin hänestä tulee kyseisen alan erikoislääkäri. Lääkäri voi myös suorittaa tieteellisen jatkotutkinnon, jolloin hänestä tulee lääketieteen tohtori (LT tai lääket. toht.[1], aikaisemmin LKT tai lääket. ja kir. toht.[2]). Lääkärikoulutuksen saaneiden yleisimpiä ammattinimikkeitä ovat erikoistuva lääkäri, terveyskeskuslääkäri ja työterveyslääkäri[3].
 
  +
[[de:Arzt]]
 
  +
[[el:Γιατρός]]
Hyvä lääkäri
 
  +
[[en:Doctor]]
Rinnen testin kehittäjän H. A. Rinnen kuva.
 
  +
[[eo:Kuracisto]]
[4] Yhdysvaltalaistutkijat tarjoavat lääkärin aikapulan avuksi vuorovaikutustaitojen parantamista. Systemoidussa katsauksessa tutkijat löysivät aiheesta 9 alkuperäistutkimusta. Vaikka tutkimukset olivat heterogeenisia ja pääosin havainnoivia, niiden avulla voitiin luoda malli ajankäytön tehokkuuden parantamiseen. Viisi tässä esiteltyä ratkaisua rakennettiin vastaanoton peruselementtien ympärille.
 
  +
[[es:Médico]]
 
  +
[[he:רופא]]
1. Hyvän vuorovaikutussuhteen luominen ja ylläpitäminen. Tässä epäonnistuminen voi johtaa luottamuksen puutteeseen tai toisaalta pitkittyvään jaaritteluun. Ratkaisuna on tiedostetun lyhyt "alkukatsaus" jokaisen tapaamisen alkuun ("tähän jäätiin suhteessamme viimeksi").
 
  +
[[it:Medico]]
 
  +
[[ja:医者]]
2. Tietoinen havainnointi ja informaation vastaanottaminen. Epäonnistuminen voi johtaa siihen, ettei lääkäri huomaa keskittyneensä potilaalle vähemmän oleellisiin asioihin (esim. jakamaan tietoa jota potilas ei pysty vastaanottamaan). Ratkaisuna on potilaan ajatusten selvittäminen ja niihin keskittyminen lääkärin omien kiinnostuksen kohteiden sijaan.
 
  +
[[lt:Gydytojas]]
 
  +
[[nl:Dokter]]
3. Tärkeiden aiheiden jäljittäminen ja yhteinen etukäteisagenda. Ilman tätä vaarana on jumiutua vähemmän tärkeisiin, mutta ensimmäisenä esiin putkahtaneisiin asioihin, jolloin potilaalle tärkeisiin asioihin asti ei ehditä. Ratkaisuna on noudattaa selvää agendaa: avauksen jälkeen yhteenveto potilaan esittämistä asioista sekä yhdessä sopiminen siitä mitkä aiheet nyt käsitellään ja miksi.
 
  +
[[pl:Lekarz]]
 
  +
[[pt:Médico]]
4. Potilaan antamien emotionaalisten tai sosiaalisten vihjeiden huomioiminen. Potilaan perimmäinen huoli ei välttämättä selviä lääkärille, jos tämä jättää vihjeet huomiotta. Empatian osoittaminen vie lääkäriltä aikaa vain sekunteja, mutta voi lyhentää vastaanoton kokonaiskestoa, kun potilaan ei tarvitse palata huolenaiheeseensa enää uudelleen.
 
  +
[[sk:Doktor]]
 
  +
[[zh:医生]]
5. Potilaan näkökulmaan perehtyminen ja jatkosuunnitelman tekeminen yhdessä. Jos lääkäri ei huomaa potilaan erilaista ajattelutapaa, lääkäri saattaa tuhlata aikaansa jatkosuunnitelmaan, jolla ei ole edellytyksiä toimia. Ratkaisuna on käyttää hieman aikaa – yleensä korkeintaan jokunen minuutti – siihen että asettuu potilaan nahkoihin ja tekee jatkosuunnitelman yhdessä. Tällöin voidaan kuitenkin vähentää turhaa ajankäyttöä, jota tapahtuu väistämättä, elleivät lääkäri ja potilas puhu samaa kieltä ja pyri samaan lopputulokseen.
 
 
Mallin toimivuudesta terveyden lisääntymisen tai muiden lopputulosten näkökulmasta kaivataan tutkimuksia. Kliinikon näkökulmasta keinot kuulostavat eittämättä varsin toimivilta.[5]
 
 
Lähteet
 
 
 
Aiheesta muualla
 
 
Lääkärin koulutus (Opintoluotsi)
 
Lääkärin ammatinkuvaus (Ammattinetti)
 

Nykyinen versio 16. lokakuuta 2020 kello 14.15

Lääkäri harjoittaa ammattiaan myös Wikipediassa!
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli lääkäreistä.
Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan vuonna 2006 valitut.

Lääkäri on laillistettu huumekauppias, jonka erottaa tavallisesta huumekauppiaasta lääketieteen lisensiaatin (LäL) tutkinto. Lääkärin ammatti on perinteisesti ollut hyvin arvostettu Suomessa. Lääkäri toimii hoitotiimin johtajana ja vastaa, että hänen itsensä ja tiimin tuottama kipu hoidetaan pois ja maksatetaan myöhemmin kalliisti potilaalla.

Koulutus[muokkaa]

Lääkäreitä koulutetaan yliopistoissa noin viisi kappaletta vuodessa. Lääkärit ovat järjestäytyneet Lääkäriliitto-nimiseksi mafiaperheeksi, jonka ainoita keskeisimpiä tehtäviä on varmistaa, ettei Suomessa koskaan, kuunaan, milloinkaan kouluteta tämän enempää lääkäreitä. Muuten Vapaamuurarien kerhotilat kävisivät nimittäin liian ahtaiksi. Lääkärikoulutukseen pääseminen ei onnistu keneltä tahansa, vaan pääsykokelaiden parhaimmisto valikoidaan hyvin pitkän ja kuormittavan käsialatestin perusteella.

Suomen lääketieteelliset tiedekunnat[muokkaa]

Tampere
Tampereella koulutetaan PBL-lääkäreitä ('Problems Based on Learning'), jotka osaavat jutella. Koulutuksen perustan muodostavat viikoittaiset kahvilakeskustelut, joiden aiheina ovat vertaisarviota käyttävien julkaisusarjojen uusimmat tuotokset - esimerkiksi suomi24:n lääketiede-palstan uusi sisältö.
Kuopijo
Kuopijon lääketieteellisessä tiedekunnassa koulutetaan kieroista savolaisista sisaruksista poiketen parturien jälkeläisiä kisailemaan kylän taitavimman ruumiinavaajan tittelistä.
Oulu
Oulussa koulutetaan probioottilääkärit. Oululaisen lääkärin tunnistaa valelääkäriksi vastaanottohuoneen seinällä roikkuvasta diplomista "Ookkonä Oulusta, juokkonä piimää." Jos diplomiin on kirjoitettu vastaus, on henkilö todennäköisesti valelääkäri.
Helsinki
Helsinki kouluttaa suomenruotsalaiset, koska he eivät uskalla matkustaa junalla kehä 3:n takana sijaitsevaan ikimetsikköön susien syötäväksi. Helsinki kouluttaa myös taitavia televisiolääkäreitä useisiin sarjoihin, kuten Grayn anatomia, Salatut elämät ja lontoonkielinen Lääkärit.
Turkku
Turkkussa koulutetaan kaikki Suomen eläinlääkärit. Vuonna 1780 Suomen tasavallan presidentti julisti ensimmäisen kerran joulurauhan ja avasi uuden koulun eläinlääkäreille, jotta Turun Murret saisivat jatkossakin laadukasta hoitoa.

Työnkuva[muokkaa]

”Välineitä” vastaanottohuoneen pöydällä.

Lääkärien keskeisin homma on pelata golfia ja ajella Mersulla ylinopeutta esikaupungeissa. Tämän lisäksi heidän toimenkuvaansa kuuluu pistellä potilaita terävillä esineillä, juottaa näille kamalanmakuisia litkuja ja nukuttaa. Tavoitteena on ylipäätään se, että aikaisemmin terveet ja hyvävointiset ihmiset näyttävät palsternakalta ja käyttäytyvät kuin villiintyneet viisumit. Tämän vuoksi lääkäriin ei kannata mennä muuten kuin silloin, kun tarvitset huumeita.

Erikoistumisalat[muokkaa]

Lääkäri voi erikoistua esimerkiksi yleislääketieteeseen[1], psykiatriaan, neurokirurgiaan, lastentauteihin tai käsikirurgiaan. Erikoistumisaloja on yhteensä 666 kappaletta. Aatelissuvusta lähtöisin olevista lääkäreistä osa saattaa lopulta päästä televisiolääkäriksi, joka on kaikkein korkein arvo, mitä lääketieteen alalla voi saavuttaa. Näiden palkka on tosin peruslääkäriä hieman pienempi, sillä huumekaupan harjoittaminen televisiossa on suuressa osassa maailman maita hieman arveluttavaa. Ainakin, jos sitä tapahtuu joka jaksossa.

Miksi lääkäriys on niin hienoa?[muokkaa]

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Jos tämä artikkeli motivoi sinua aloittamaan lääkäriopinnot, muistutamme että lääkäriä voi leikkiä ilman koulutustakin.

Lääkäriksi valmistuminen on monista hienoa. Äiti itkee onnesta, jos valmistut tohtoriksi. Kaikki arvostavat, ainakin aluksi. Tohtorin on kuitenkin päästäkseen historiaan tehtävä löytö, yleensä jokin uusi tauti. Tämäkään ei vielä riitä, vaan saadakseen suuren maineen on tauti vieläpä nimettävä löytäjän mukaan. Näin nimensä historiaan ovat saaneet esimerkiksi veikot Down, Asperger, Alzheimer, Parkinson...

Kukaan ei halua näitä nimiä itseensä liittää. Jos on astronomi voi löytää uuden tähden ja nimetä sen tyttöystävänsä mukaan, mutta lääkärin on inhaa tehdä sama, jos löytää uuden sukupuolitaudin. Ja muutenkin, kuka tahansa on mieluummin vaikka Ronald McDonald kuin kukaan Down koska on miellyttävämpää että persoona liitetään pelleen ja hampurilaisiin, kuin kehityshäiriöön.

Tuskin kukaan siksi haluaa olla suuri lääkäri: Jos haluaa olla oikeasti tunnettu lääkärinä, kannattaa mennä sairaalasarjoihin näyttelijöiksi - lääkäriä näyttelevät kun saavat vielä suurempaa palkkaakin kuin aidot lääkärit. Halpa kopio, imitaatio, varjo on siis kannattavampaa kuin aito asia – ainakin kun lääkäreistä puhutaan. Tämän vuoksi monet suosivatkin vaihtoehtohoitajia. He sentään ymmärtävät valita sen mikä on tärkeää, kun vaihtoehtoina on priorisoida (1) kouluttautumiseen tai (2) mukavaan persoonallisuuteen.

Masonedu.jpg
Akateemiset oppiarvot
 1. Teletappi
 2. Mymmeli
 3. Professori
 4. Dosentti
 5. Tohtori
 6. Lisensiaatti
 7. Maisteri
 8. Kandidaatti
 9. Ylioppilas
 10. Opiskelija
 11. "Oppilas"
 12. Alioppilas

Kuuluisia lääkäreitä[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. Juuri heiltä kannattaa tiedustella yleisimpiä huumeita

Katso myös[muokkaa]