Kulta

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. marraskuuta 2022 kello 20.03 käyttäjän Täi (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulta
Alkuaineen tiedot
Kemiallinen merkki: Au
Järjestysluku: 79
Sulamispiste: 1 064 °C
Kiehumispiste: 2 700 °C
Tiheys: 19,32 g/cm³

Kulta, lat. Aurum[1], myös kultsi, on alkuaine numero 79. Kultaa osattiin valmistaa raudasta alkemian keinoin ennen modernin kemian syntyä, koska ennen kaikki oli paremmin ja vanha on aina parempaa kuin uusi. Antiikista tunnetaan maineikas kullanvalmistaja Pygmalion. Tämä arvokas tietotaito on hävinnyt kaikenlaisten tiedeuskovaisten käytettyä epäilyttäviä tieteellisiä menetelmiään alkemistien hiljentämiseksi, joten kullan keinotekoinen valmistus on loppunut.

Ominaisuudet

Kulta on jalometalli, mikä tarkoittaa, että se on perin tylsä alkuaine. Se ei näet reagoi oikein minkään muun alkuaineen läsnäoloon. Se on suhteellisen nättiä, keltaista ja vieläpä melko pehmeää, ja johtaa sähköäkin hyvin. Kulta on myös siirtymämetalli, mikä tarkoittaa, että siitä valmistetaan koruja elämän siirtymäriitteihin, kuten ripille pääsyyn ja naimisiin menoon.

Kullan tiheys ja sähkönjohtavuus ovat samaa luokkaa kuin veden, ja sillä on empiirisesti mitattavat sulamispiste ja kiehumispiste, jotka vaihtelevat yksilöllisesti. Yleensä sulamispiste löytyy viinin ja suklaan avulla, ja kiehumispiste ripottelemalla likaisia sukkia ympäriinsä ahkeran siivouspäivän jälkeen. Kulta haluaisi olla järjestysluvultaan numero 1, ja sen tähden se reagoi vahvasti omasta päästään löytyvään ajatukseen, että sen lisäksi on muitakin kultaesiintymiä. Reaktiotuotteena havaitaan kullan sukkien mustuminen.

Lasten saamisen yhteydessä kulta-tyyppinen kulta muuntuu äidiksi, isäksi, äijäksi tai akaksi. Tämä kemiallis-sosiaalinen mysteeri on insinöörien innokkaan tutkimuksen kohteena. Tutkimuksia hankaloittaa se, että ilmiötä ei ole innostuksesta huolimatta pystytty juurikaan toistamaan laboratorioissa.[2]

Jotkut maallikot väittävät kullan muuntuneen spontaanisti monityydyttymättömiksi rasvahapoiksi, siiderivalaiksi tai sohvaperunoiksi. Reaktion huhutaan joissain yksittäistapauksissa kulkeneen myös toiseen suuntaan.

Valkokulta ei ole saanut pintaansa kullan kellertävää väriä. Tämä johtuu yleensä siitä, että kulta ei ole ollut auringossa. Kultaa kannattaakin käyttää kellarin ulkopuolella säännöllisesti. Vanhemmat ja muut myötämieliset aikuiset nimittävät lapsia usein kullan nupuiksi, mikä viittaa heidän pyrkimyksiinsä valmistaa siitä täysikasvuisena korukultaa pyrometallurgisesti tai kasvattaa se kumppanikullaksi jollekin aikuiselle (grooming).

Teorioita juutalaisten salaisista kultavarastoista pidetään perättöminä. Väärinkäsityksen taustalla on todennäköisesti se, että siinä missä katolinen pappi ei saa hankkia omaa kultaa, rabbien nimen omaan pitää tehdä niin.

Viitteet

  1. Tarkoittaa kuulemma "hohtavaa sarastusta".
  2. Merkittävimmät ongelmat liittynevät siihen, että insinöörit eivät onnistu löytämään tämän tyyppistä kultaa.


Maalaa maailmasi naapurin seinä

Ruskea Punainen Oranssi Kulta Keltainen Vihreä


Turkoosi Sininen Purppura Pinkki Musta Harmaa Hopea Valkoinen

Tuntematon väri

Jimbo-bikini-babes.jpg
OLET VOITTAJA!

Onnea!! Olet löytänyt Hikipedian lopun! Mihin haluaisit mennä seuraavaksi?
Tänne? Tuonne? Etelään? Kotiin?
No niin, mene pois, koska tämä artikkeli saattaa olla tynkä.
Huomioi: Kaikki ylläpitäjät, Jeesus ja Buddha pitävät yksimielisesti tästä artikkelista.
Ihan totta. Mieti siis, mitä teet.