Kolmio

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 24. helmikuuta 2015 kello 13.31 käyttäjän Fouché (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolmio on yksi geometrian perusmuodoista. Se sisältää kolme (tai neljä, riippuen alkoholin määrästä katsojan veressä) sivua.

Kolmio sisälsää merkittävän käsitteellisen laajennoksen sitä edeltäneeseen geometriaan. Ennen tämän tiedon oivaltamista olivat geometrikot mittailleet lähinnä toinen toistaan tietyn kunnioittavan etäisyyden päässä parittain dualistisen itsevarmasti.

Kolmion merkityksen laajentuminen[muokkaa]

Nyt mukaan ilmestyi kolmas elementti, ja kolmoisdraama (ent. kolmiodraama) oli syntynyt. Uskontotieteilijät havaitsivat tietysti kysessä olevan Jumalan silmän, jota mm Michelangelo Caravaggio kuvasi menestyksekkäästi teoksissaan. Tosin sen toisen Michelangelon Jumala näytti ensin mainitulle takamustaan kuuluisassa Kiss my arse- kohtauksessa Sixtuksen kappelivoileivässä, joka ei tiettävästi muuten ollut kolmioleipä.

Dramaattinen kolmoiskäänne[muokkaa]

Teatterialan ihmiset kiinnostuivat kolmoisdraaman suomista mahdollisuuksista toden teolla vasta kun Moliére oli joutunut ns. kahden naisen loukkuun kiertueellaan. Näin kolmio osoittautui paljon alkuperäistä ideaansa laajemmaksi geometriseksi vaikuttajaksi tässä monitahokkaiden nykyään kyllästyttämässä maailmassa.

Kuuluisia kolmioita[muokkaa]