Ero sivun ”Kiina” versioiden välillä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Käyttäjän ”195.237.116.141” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän What here area team versioon.)
Rivi 94: Rivi 94:
 
[[de:China]]
 
[[de:China]]
 
[[el:Κίνα]]
 
[[el:Κίνα]]
[[en:People's Republic of China]]
+
[[en:China]]
 
[[eo:Ĉinio]]
 
[[eo:Ĉinio]]
 
[[es:China]]
 
[[es:China]]
Rivi 115: Rivi 115:
 
[[pl:Chiny]]
 
[[pl:Chiny]]
 
[[pt:China]]
 
[[pt:China]]
  +
[[ro:China]]
 
[[ru:Китай]]
 
[[ru:Китай]]
 
[[sk:Čína]]
 
[[sk:Čína]]

Versio 1. lokakuuta 2015 kello 14.15

Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Kiinan "Kansan"tasavalta
Flag of Chinar.png
(lippu)
Motto: ”Made in China
LocationPRChina1.png
Jossain tuolla
Valtiomuoto "kansan"tasavalta
Hallitsija Kansan piällysmies Mao Tse Tung
Pääkaupunki Bei Jing
Viralliset kielet Kan Ton (pohjoinen ja Läntinen Kiina), Man Da Rin (Eteläinen ja Itäinen Kiina)
Pääuskonnot Taolaisuus (85%), kungfutselaisuus (5,5%), maolaisuus (1,2%) piratismi (8,3%)
Itsenäisyys 1949 (Erosi Jumalasta)
Valuutta Kiinan juan
Kansallislaulu Vapaaehtoisten pakkomarssi

”Huhut kuolemastani ovat joissain määrin liioiteltuja”

~Mao Zedong

Kiina (kiinaksi 中华人民共和国>中国华人民共和<中人民共和中华人民共和国; "Kii Na") on Japanin läntinen naapurimaa, joka tunnetaan yleisesti ping pong -nimisen urheilulajin ja toisinajattelijoiden iloisen tulittamisen luvattuna maana. Kiina on saavuttanut mainetta lukuisten tautien syntysijana ja aiheuttanee tulevaisuudessa todennäköisesti koko ihmiskunnan sukupuuton. Tämä on tietenkin vain spekulointia, sillä kiinalaisten politiikkojen mielestä mitään tauteja ei ole ja jos on, niitä on vain Tiibetissä, jota Kiina ei näin ollen voi vapauttaa. Virukset eivät ainakaan tule Kiinasta vaan internetistä, joka suljetaan vuosittain puhdistusta varten samalla, kun aatteellisia uudelleenkoulutusleirejä siivotaan seuraavaa saapumiserää varten.

Kiinan maantiede

Kiina sijaitsee Bhutanin pohjoispuolella, Mongolian eteläpuolella ja Kirgisian itäpuolella. Kiinalla on näiden naapurimaiden lisäksi muutamia ei-niin-merkittäviä naapureita, kuten Venäjä. Jos Kiinan maantieteellinen sijainti arveluttaa, kannattaa ottaa lapio käteen ja kaivaa. Kiina jaetaan kahteen maataloudelliseen vyöhykkeeseen: pohjoiseen Kantoninkiinaan, jossa kasvatetaan riisiä ja eteläiseen Mandariinikiinaan, jossa kasvatetaan sitrushedelmiä.

Kiinan asukkaat

Kiinassa asuu[1] noin miljardi ihmistä eli hiukan enemmän kuin Kuhmossa. Japanin hallitus on ryhtynyt ankariin vastatoimiin Kiinan ylikansoitusta vastaan ja määrännyt perheille yhden lapsen maksimin. Arviolta 75% väestöstä on miehiä poikalasten suosimisen takia. Suvun kunnianarvoisat senseit näes järkeilevät saavansa suuret myötäjäiset morsiamen perheeltä tai ainakin riuskan työmiehen pelloille hukuttamalla perheen tyttövauvat ja pitämällä poikavauvat. Mutta koska naisia on vain 25% väestöstä jäljelle jää 50% poikamiehiä, joilla ei ole toivoakaan saada naista. Tämä taas johtaa heteroseksuaalisuuden rajoittuneisuuteen. Kikattelevat nuoret, joiden ainoa tuntema nainen on oma äiti, pakenevat suuriin kaupunkeihin hihittelemään ja kutittelemaan toisiaan sillä välin kun sensei jää noukkimaan riisiä pelloilta ja miettimään, mikä meni vikaan.

Kiinan kieli

Pääartikkeli: kiinan kieli

Joissain yhteyksissä on todettu, että kiinaa puhuvista kiinalaisista jopa 100% puhuu kiinaa. Kiinan sanotaankin olevan yksi maailman helpoimmin opittavista ja ymmärrettävistä kielistä, sen kertoo jo puhujien määrä. Kiinan kirjoituskielestä ei voi sanoa samaa.

Kiinan historia

維基百科

Seuraava on haettu Kiinan Googlesta, elikkä sen on siis pakko olla totta

”Uskoo ken tahtoo. Elää.”

~Loistelias Mao Zedong

Alkukiina perustettiin, kun noin vuonna 385 eKr. kolme kultaista pappia istuskelivat tekemässä hiekkalinnaa nykyisen Pekingin tienoilla. Heidän siinä puuhastellessaan ilmestyi heille Suuri Henki ja sanoi: "Tänne teidän pitää perustaman suuri ja mahtava valtakunta, niin totta kuin minun nimeni on Mahtavan Auktoriteettinen Ja Mystiikkaan Vetoava Henki!". Silloin papit polvistuivat, sillä he saivat kuulla Kiinan mahtavan tulevaisuuden, sen kommunistisen loiston ja ylitsekäyvän johtajan, Maon aktualistivoituvan potentian. Ja he sanoivat: "Kyllä, oi Mahtavan Auktoriteettinen Ja Mystiikkaan Vetoava Henki, joka isolla kirjoitetaan! Me pystytämme tänne linnakkeen, joka on pysyvä pystyssä kapitalismin ennustetun suruaallon pyykäistessä maailman yli! Ja niin he tekivät. Siitä linnakkeesta, Alkukiinasta, syntyi tämä onnellinen, kylläinen ja kaikin puolin tyytyväinen Kiina, joka tänä päivänä seisoo kirkkaasti maailman etuvartiossa.

Kiinan kunniakas autonominen kommunistihallinto

Hail Mao Tse Tung ja jotain siiheen suuntaan. Mene vaikka lukemaan Pohjois-Koreasta ja sovella sitä Kiinaan vaihtamalla Kim Jong Ilin etunimi Maoksi. Kiinalaisessa yhteiskunnassa yhdistyvät taloudellinen vapaus ja autoritariteetin vapaus, kuten vapaus vähemmistöjen oikeuksista, jotka enemmistölle voivatkin olla korkeintaan rasite.

”Voin lähtee täältä, Hongkongista ostaa kämpän, en taho maksaa veroi, koska valtio elättää pervoi”

~Aleksi Tolvanen

Kiinan uskonto

Kiinan pääuskonto on roflmtaolaisuus, joka on suurta Lao Tsea ylistävä uskonnollinen liike. Kiinan asukkaista suurin osa on taolaisia johtuen totalitaarisen hallinnon "kuole uskosi vuoksi, vaan tapa sitä ennen kapitalistisika, meitä on enemmän, ne loppuvat ensin" -politiikasta. Taolaisuus keskittyy kahden universaalin voiman, Laon ja Tsen, tasapainoon saattamiseen. Lao symboloi hyvää ja Tse pahaa. Kun nuo kaksi voimaa ovat ihmisen mielessä kohdallaan, hän pystyy elämään iloisesti ja silti synnittömästi. Jos tasapaino häiriintyy, tuloksena on joko "hyvä", mutta surullinen ja iloton olento tai sitten railakasta turmioelämää viettävä laiskuri riippuen siitä kumpi voima saa ylivoiman.

Taolaisuudesta on irtaantunut kaksi muuta uskonliikettä, jotka ovat suuren profeetan Kung Fu Tsen perustama kerettiläinen uskonliike kungfutselaisuus ja suuren puoluejohtajan, Mao Tse Tungin johtama maolaisuus. Hallitus katsoo että molempien lahkojen kannattajia on tarpeeksi, jotta tilastollinen tasapaino pysyy kohdallaan. Lahkojen ero on lähinnä nimellinen, mutta niillä on kuitenkin yksi merkittävä ero: kaavun väri. Kungfutselaiset halusivat käyttää lähes samankaltaista kaapua kuin tavalliset taolaiset, koskeivät halunneet erottua joukosta, mutta maolaiset halusivat käyttää punakeltaista kaapua erottuakseen heistä. Lopulta Kommunistinen Dynastia puuttui peliin ja saavutettiin ratkaisu, jossa erilliset lahkot perustettiin.

Triviaa ja tunnettuja kiinalaisia

 • Kiinassa on huomattavasti enemmän kiinalaisia kuin muualla maailmassa. Se on väkiluvultaan maailman runsaslukuisimpia kiinalaismaita.
 • Joskus työhulluja kiinalaisia salakuljetetaan Suomeen laittomaksi työvoimaksi. Poliisi tutkii tällaisia tapauksia, mutta yleensä laittomia kiinalaisia löytyy vain kolme. Pentti Linkola ilahtuu joka kerta, kun kuulee tästä kiinalaisten vähäisestä lukumäärästä.
 • Kiina on tietoyhteiskunta, jossa kaikki oppivat turisteilta jotain uutta. Myös käyttämällä Googlea löytää paljon tietoa. Täytyy vain muistaa, että asiat ovat täysin nurinkurin tekstissä kerrottuun nähden.
 • Xeniah Wyong on järkevin kiinalainen ja hullu murhaaja.
 • Kiinasta tulee kaikkea kivaa kuten kaikki Tiimarin rihkama, lintuinfluenssa ja SARS.
 • Kiina on tunnettu kovasta sensuurista, esim. Pirates of the Caribbean -leffat on saksittu huolella muutaman minuutin huumoria vailla oleviksi pätkiksi.
 • Kiina on kiinalainen maa.
 • Kiinalaiset tuottavat ihmisen ulostetta päivässä yli 146 tuhatta tonnia.
 • Pystyihminen homo erectus on asuttanut Kiinaa miljoonan vuoden ajan.
 • King Kong on kiinalainen jättiläisgorilla joka kehitettiin Hong kongin sotilaslaboratiossa.

Viisautta Kiinasta

”...niin siis, kyllä minä sillä tavalla ymmärrän tämän politiikan että Kiinan tulee vallata alueita lisää ja lisää... Rajojen venyttäminen on minullakin verissä.”

~Goa Tze

Katso myös

Aiheesta muualla

Viitteet

 1. lue: pakotetaan asumaan