Jamppa Tuominen

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 28. huhtikuuta 2008 kello 19.47 käyttäjän Rolle Ryökäle (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jamppa Tuominen (1949-1998) oli suomalainen itkelmälaulaja; hän yhdisti ensimmäisen kerran virsi -ja iskelmämusiikin. Jamppa Tuominen eli eräällä tavalla Olavi Virran elämän pikakelauksena. Suosio hyppäsi tappiin vuonna 1976 ja seuraavat 15 vuotta Jamppa eli lujempaa kuin Olavi Virta konsanaan. Jamppa Tuomisen taidot tehdä musiikkia olivat erinomaiset, joten oli tavattoman suuri vahinko että hän valjasti lahjansa pääosin kelvottoman suomi-iskelmän hyväksi.

Aamu toi ...

Jampan erikoisosaamista oli tehdä kappale, mikä sopi esitettäväksi mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa. Aamu toi ilta vei-kappale sopi yhtä hyvin esitettäväksi tanssilavalla tai kirkossa, eikä se sen huonommalta kuulostanut. Kappale on yksi puhkisoitetuimpia nykyiskelmiä ja se on itsessään muodostanut iskelmämusiikin alajaoston itkelmä.

...ja ilta vei

Jamppa Tuomisen musiikki oli suosittua aina 1980-luvun loppupuolelle saakka, kunnes kansallisen iskelmäkulttuurin pönkittäminen oli syönyt hänen luomisvoimansa. Tuominen pakeni viimeisiksi vuosikseen Kanarian Saarille, missä väsyi lopulta elämään vuonna 1998.