Hikinews:Kanerva yritti Riceä Yhdysvalloissa

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 11. kesäkuuta 2007 kello 16.32 käyttäjän JAT (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

11. kesäkuuta 2007

WASHINGTON D.C. – Suomen ulkoministeri Ilkka Kanerva lämmittää suhteita Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Riceen tänään Pohjois-Amerikan-matkallaan. Kutsu Washingtoniin putosi huhtikuussa NATOn ulkoministerineuvoston kokouksessa Kanervan syliin kuin kypsä blondi. ”En ollut tätäkään pyytänyt, ja se tuli minulle täytenä yllätyksenä”, virnisteli Kanerva asetellessaan povitaskuunsa korkean tason neuvotteluvaltteja. Kunnollinen varustautuminen on kansainvälisen vastuunkannon näkökulmasta hyvästä, sillä Kanervan on kaikin keinoin vältettävä kylvämästä konfliktin siemeniä sinne tänne, ettei käy kuten edeltäjälleen Erkki Tuomiojalle, joka ei saanut Atlantin toiselta puolelta edes tekstiviestejä. Yhdysvaltojen ulkoministeri(ö) avasi ovensa levälleen Kanervalle, kun Tuomioja väistyi oppositioon ulkoministerin paikalta. Tuomioja ei koko virkakautensa aikana saanut Yhdysvaltain johdolta, sillä hänet koettiin Amerikka-kriitikkona, jonka mielestä Yhdysvalloista on ollut Lähi-idässä enemmän haittaa kuin hyötyä. Amerikkalaisten kielteistä käsitystä vahvisti Libanonin sodan aikana Tuomiojan lausunto: ”Yhdysvalloista on ollut Lähi-idässä enemmän haittaa kuin hyötyä.”

Ulkoministeriön mukaan Kanervan ja Ricen tapaamisessa on määrä tunnustella kahdenvälisiä suhteita. Kanervan käsittelyssä ovat Ricen muiden herkkien kohtien lisäksi toimet maailman kriisialueilla. Kanervan mukaan pelikuvio on selvä: ”Yhdysvaltojen politiikassa on huomattu kumppanuuden merkitys, joten aion paneutua suoraan ulkopolitiikan ytimeen.” Jos aikaa jää, Kanervalle ja Ricelle tarjoutuu tilaisuus uppoutua myös kotimaisiin asioihin. ”Kohtuu kaikessa. Ei ole hyväksi, jos Rice on jo ensitapaamisessa kurkkuaan myöten täynnä uuden hallituksen päälinjoja.” hyssytteli ulkoministeriön transatlanttisten suhteiden erikoistutkija Johan Toimi Jortikka. ”Mutta eiköhän meidän Ilkka pidä sormiharjoitukset kurissa ja pane parastaan”, Jortikka oikaisee. Jos tapaaminen sujuu hyvin, myös Suomen muulle johdolle saattaa pitkällisen mykkäkoulun jälkeen irrota.

Lähteet