Hikinews:Julle Töhevän kolumni: Suomi nousee vain nussimalla

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 23. joulukuuta 2020 kello 00.52 käyttäjän Täi (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä on laatu-uutinen, jonka kirjoittaja todennäköisesti parhaillaan kiillottelee Pulitzeriaan.

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

24. heinäkuuta 2017

Annika 24.png

Suomessa nussitaan nykyään hirveän vähän, jopa saunoissa. Minusta se on outoa, surullista, pelottavaa, vaarallista ja ennen kaikkea käsittämätöntä, kuten säännönmukaisesti kaikki. Olen pari viikkoa miettinyt, miksi Suomeen ei enää nussita vauvoja. Suomen nussimisluvut ovat laskeneet kuusi vuotta. Tänä vuonna saatetaan jäädä jopa alle 50 000 vauvan. Alhaisin luku sitten nälkävuosien (1868).

Sodan jälkeen Suomessa syntyi jopa 100 000 lasta vuodessa. Miksi silloin nussittiin? Tämä on mysteeri, jonka tajuaminen on minulle huomattavan vaikeaa. Johtopäätös on kirkas. Hipsterit hallitsevat etelän mediaa. Saunassa ollaan alasti, joten sauna on eroottinen paikka. Erotiikka johtaa nussimiseen. Hipsterit eivät sauno mökillä eivätkä nussi. Koskapa he ehtisivätkään? Hehän ovat koko ajan somessa. Minä sen sijaan tuijottelen pitkään pusikkoa mökilläni, ja tuloksena sekä tällaista ajattelua että hedelmällistä nussimista.

Menneinä vuosikymmeninä esimerkiksi pankkireissulla saattoi konttorissa tutustua sirpsakkaan tyttöseen, jonka kanssa sitten mentiin nussimaan. Enää ei näin käy, kun pankkiasiatkin hoidetaan verkossa. Myös elokuvateattereissa harrastettiin yleisesti tutustumista ja treffailua nussimistarkoituksessa, mutta millenniaalit kyhjöttävät kotona suoratoistopalveluja tapittamassa. Takana ovat nekin ajat, kun torimyyjää saattoi nussia tuoreiden herneostosten jälkeen. Missäpä supermarketeissa edes voisi nussia, mikroateriahyllylläkö? Edes roskakatoksissa ei enää tule nussittua, kun kaikki aika menee jätteiden lajitteluun, eikä lukuisilta jätesäiliöiltä jää kunnollista nussimistilaakaan. Ei yhtäkään nurkkaa.

Ennen miehet tulivat sodasta ja nussivat seudun kaikki naiset paksuiksi tuosta vaan. Naiset vain nauroivat. Heistä oli ihanaa, että masussa kasvoi vauva. Vauvat tulevat äidin masusta. Se on pehmoista ja ihanaa. Ajattelen sitä usein. Nussiessani. Itkettää nykynuorten puolesta, kun he eivät nussi masuja täyteen ihania palleroisia vauvoja. Ehkä tarvittaisiin uusi sota? Voisiko asian ottaa esille näin presidentinvaalien alla? Maallamme ei ole 40-luvun jälkeen ollut kunnollista ekspansio- ja nussimispolitiikkaa.

Elämästä tehdään nykyään tahallaan liian monimutkaista. On käyttöliittymiä, ekosysteemejä, poliittisia ideologioita, virkamieskuntia, polttomoottoreita, verotusta, synteettisiä tekstiilejä ja kaavoitusta. Unohdetaan, että jokainen aina ja kaikissa tilanteissa voi rajata elämänsä juuri sellaiseksi kuin haluaa, kunhan vain nussii vauvoja nurkat täyteen. Nussiminen ei ole monimutkaista. Muna pilluun ah ah!

Minulla on ollut koko elämäni aikana vain yksi ja sama työpaikka, ja olen ehtinyt nussia itselleni kiitettävän määrän jälkikasvua, jotka ovat ansioituneet ja tuoneet yhteiskuntaan lisäarvoa esimerkiksi Iltalehden kolumnisteina, keskustalaisten kansanedustajien avustajina, paikallisradiotoimittajina, keskustalaisina varavaltuutettuina ja rotareina. Sen sijaan millenniaaleilla on vielä paremmat mahdollisuudet, mutteivät saa nussittua elämäänsä sisältöä. Tiedän eräänkin tapauksen, joka on parhaassa nussimisiässä ja ehtinyt olla kolmen vuoden sisään peräti yhdeksässä työpaikassa, mutta joka ei ole silti tehnyt elämällään ainoaa objektiivisesti arvokasta asiaa: nussinut vauvaa itselleen. Se on minusta pelottavaa, outoa ja etäistä.

Ilman nussimista jää syntymättä paljon ihania vauvoja. Jos lasta ei ole olemassa, jäävät hänen tuottamansa asiat tuottamatta. Lapsen elämässään aikaansaama hoiva, ilo, luovuus, innovaatiot ja työ, joilla maailman tilaa pystyttäisiin parantamaan, jäävät toteutumatta. On surullista ajatella, miten paljon yhteiskunta on hävinnyt siinä, ettei koskaan olemattomia ihmisiä ole koskaan ollut. Itkettää nyky-yhteiskunnan puolesta. Mietipä, hyvä lukija, jos sinun tai minun vanhemmat eivät olisi ikinä nussineet. Silloin et sinäkään olisi nauttimassa tästä kolumnista. Surullinen ajatus.

Nykyään on vallalla nussimisvihamielinen kulttuuri. Tämä näkyy esimerkiksi saunomisen ja hiihtämisen suosion vähentymisessä, samoin kuin siinä, että jotkut ihmiset sanovat julkisesti, etteivät halua nussia itselleen vauvoja. On syytä kuitenkin muistaa, ettei vauvanussimattomuudella voi ratkaista maailman kaikkia ongelmia yhdellä kertaa, joten vauvanussimattomuuteen ei ole mitään syytä.

Mikään virtuaalikokemus ei vedä vertoja pienen vauvan ­kehityksen seuraamiselle. On ainutlaatuista nähdä, kuinka itse nussitusta lapsesta vähitellen kehittyy ­oma uusi persoona. Se vain on aika ihanaa.

Nussimaan nyt siitä!

Nussikaa jo, saatana!


Michael-jackson-horrible.jpg

Julle Töhevä on pitkän linjan suomalainen ammattijournalisti ja yhteiskunnallinen keskustelija, jonka kirjoituksia on syystä tai toisesta julkaistu maamme medioissa yli 35:n vuoden ajan. Hänen aikaisempia teoksiaan ovat esimerkiksi “Suomi nousee vain puolueettomuudella” (1988), “Suomi nousee vain konsensuksella” (1997), “Suomi nousee vain yhteisöllisyydellä” (2004), “Suomi nousee vain koko maan asuttuna pitämisellä” (1982, 1992, 1996, 1999, 2002, 2010 ja 2013) ja “Suomi nousee vain kiky-sopimuksella” (2015).Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]