Ero sivun ”Hän” versioiden välillä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 13: Rivi 13:
   
 
== Hänen korvikkeet ==
 
== Hänen korvikkeet ==
Kohteliainta on puhua hänestä ihmisen oikealla etunimellä tai jos henkilö, josta puhut, on toisellekin osapuolelle erittäin tuttu ja olet originelli tai hullu persoona, myös sukunimellä. Hänet voidaan korvata sillä, jos halutaan osoittaa halveksuntaa tai epäkunnioitusta puheenaiheena olevaa henkilöä kohtaan.
+
Kohteliainta on puhua hänestä ihmisen oikealla etunimellä tai jos henkilö, josta puhut, on toisellekin osapuolelle erittäin tuttu ja olet originelli tai hullu persoona, myös sukunimellä. Oletetaan, että olet ala-asteen viidennen luokan oppilas ja olet juuri saapunut [[koulu]]un puoli tuntia myöhässä. Opettaja on teillä tietymättömillä ja kysyt luokkatoveriltasi, missä '''hän''' (huom: '''hän'''!) on. Jos luokkatoverisi vastaa opettajan koko nimellä vaikka ''Matti Ylermi-Oiva Virtanen on opettajainhuoneessa'', on hän originelli persoona tai hullu.
  +
  +
Hänet voidaan korvata sillä, jos halutaan osoittaa halveksuntaa tai epäkunnioitusta puheenaiheena olevaa henkilöä kohtaan.
   
 
Ihminen voi puhua myös itsestään hänenä tai jopa Hänenä. Yleensä Hän on kohteliaampi muoto kuin hän.
 
Ihminen voi puhua myös itsestään hänenä tai jopa Hänenä. Yleensä Hän on kohteliaampi muoto kuin hän.

Versio 28. marraskuuta 2006 kello 21.38

Fingerpenis.jpg
Persoonapronominit

Hän on tyypillisesti jokin mystinen kolmas osapuoli, jonka nimeä ei jostain syystä keskustelussa mainita. Jos henkilöä kohtaan tunnetaan halveksuntaa, suositaan sitä.

Häneen liittyy aina tietty salamyhkäisyyden verho. Jos joku piirin ulkopuolinen yhtyy jaloon väittelyyn, hän ei tiedä lainkaan, mistä on kyse. Siksi hänen käyttöä suositellaan välttämään.

Hänen syvin olemus

Häneen voi liittyä monia ennakkoluuloja ja tunteita. Hänestä voidaan puhua hyvää tai pahaa.

Häntä on yleensä analysoitu joksikin keskustelun ulkopuoliseksi, vaikkakin jotkut itsensä ylhäiseksi kokevat originellit persoonat tahi hullut puhut itsestään yksikön tai jakautuneen persoonaan kyseessä ollessa monikon kolmannessa persoonassa.

Hänen syvintä olemus tutkinut Harvardin yliopiston professori tuli siihen tulokseen, että hän on mahdoton saavuttaa. Joskus hän voi kuulua myös piiriin, jos keskustelijoita on vaikka kolme tai enemmän ja joku selittää jollekin vähemmän tutulle tyypille jonkun itselleen tutuhkon ja keskustelussa mukana olevan tyypin ominaisuuksista ja tekemisistä. Menikö sekavaksi? No, ei se mitään.

Hänen korvikkeet

Kohteliainta on puhua hänestä ihmisen oikealla etunimellä tai jos henkilö, josta puhut, on toisellekin osapuolelle erittäin tuttu ja olet originelli tai hullu persoona, myös sukunimellä. Oletetaan, että olet ala-asteen viidennen luokan oppilas ja olet juuri saapunut kouluun puoli tuntia myöhässä. Opettaja on teillä tietymättömillä ja kysyt luokkatoveriltasi, missä hän (huom: hän!) on. Jos luokkatoverisi vastaa opettajan koko nimellä vaikka Matti Ylermi-Oiva Virtanen on opettajainhuoneessa, on hän originelli persoona tai hullu.

Hänet voidaan korvata sillä, jos halutaan osoittaa halveksuntaa tai epäkunnioitusta puheenaiheena olevaa henkilöä kohtaan.

Ihminen voi puhua myös itsestään hänenä tai jopa Hänenä. Yleensä Hän on kohteliaampi muoto kuin hän.

Esimerkki:

  • MARKIISI: Voi, mihin menitte eilen, kun teitä metästä etsin?
  • ROUVA TAPASTINO: Hän muistaa, että Hän oli eilen jossain.

Kuka hän on?

Hän voi olla kuka vaan, yleensä kuitenkin piirin ulkopuolinen. Jopa minä tai sinä voimme olla hän, jos joku puhuu meistä emmekä ole messissä.