Ero sivun ”Eino Leino” versioiden välillä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Uusi sivu: Eino Leino oli Ranskan presidentin, Napoleonin pikkuveli. Hän syntyi 12.02.1844 Ruotsin Tukholmassa Äitinsä, Annamarin isättömänä lapsena. Syntyesään hän painoi 5,22 kiloa, ja p...)
 
(29 välissä olevaa versiota 13 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
  +
{{tiesitkö|...suomenkielinen [[Hikipedia]] ehti olla olemassa melkein kymmenen vuotta ennen kuin tämä sivu saatiin puristettua tänne – ja tällainen tämä nyt on?}}
Eino Leino oli Ranskan presidentin, Napoleonin pikkuveli. Hän syntyi 12.02.1844 Ruotsin Tukholmassa Äitinsä, Annamarin isättömänä lapsena. Syntyesään hän painoi 5,22 kiloa, ja pituutta hänellä oli 60 CM.
 
  +
'''Eino Leino''' oli [[1900-luku|1900-luvun]] suurimpia, kirjallista [[hölynpöly]]ä tuottanut pelle. Hänellä oli ongelma [[alkoholi]]n kanssa (se loppui aina kesken) sekä sairaalloinen pelko vekselien menemisestä protestiin. Hänen teoksensa elävät nykyisin lähinnä sanomalehtien, tuon kuolevan median, kuolinilmoituksissa, joiden muistovärssyjen lähteenä Leino on likipitäen ''[[Raamattu]]akin'' suositumpi. Leino muistetaan myös [[Vesa-Matti Loiri]]n ''lauluiksi'' ja ''tulkinnoiksikin'' kutsutusta ulisevasta ähisemisestä.
Jo nuoruudessa Leino osoitti kiinnostusta saatanalliseen musiikkiin, ja hänestä tulikin näinolen klassista musiikkia soittaneen lordin esikuva. Saatuaan hiukan naisen sukupuolielintä juuri sinne itseensä, hän huomasi yllättäen olevansa 10 lapsen isä. Isoveli Napoleon ei pitänyt tästä, vaan lähetti hänet kauas pois kotikonnuiltaan - suomeen. Suomessa Eino ryhtyi kirjoittamaan rakkausrunoja ex - vaimoilleen. Hän kuitenkin unohti vaimojensa osoitteet, joten kirjoitukset jäivät hänelle itselleen. Näistä hän myöhemmin tarinoi kalevalan, joka on vieläkin luettavissa.
 
  +
  +
==Sitaatteja tuotannosta==
  +
Siippansa kanssa maaseudulla kuljeskellessaan he näkivät mullin mallin ja sonnin. Leino loihe lausumaan:
  +
:"Tuolta se tulla julkuttaa, tuo iso sonnihärkä.
  +
:Taitaa tullla nussimasta, kun kullikin on märkä."
  +
minkä jälkeen heinikossa suhisi (Eeva, Helena (1923-1960) sai tästä idean [http://www.fono.fi/KappaleenTiedot.aspx?esittaja=louhivuori+matti%C2%A8&ID=0f28b84a-d5f8-4f68-b3db-a7ed21495bc7 kuuluisan tangon] sanoitukseen):
  +
:"Sua suolla nussin,
  +
:Rahkasammal alla pöllyää."
  +
Leinon kirjoittamaksi on myös väitetty tätä iätöntä Suomi-lyriikan klassikkoa:
  +
:"lukio vittu homoille
  +
:es on parasta
  +
:ja tupakka"
  +
  +
==Vaikutus==
  +
Leinon epäsuora kulttuurivaikutus ulottuu jopa osallisuuteen [[Franz Kafka]]n kuolemassa<choose><option></option><option> asti</option></choose>. Täyttä yksimielisyyttä tämän prosessin luonteesta ei ole. Kirjallisuushistorioitsija [[Peelo (Hikipedian käyttäjä)|Pekka Tarkkaelo]] kuvaa Kafka-psykobiografiassaan tapahtumat näin:
  +
  +
<blockquote>
  +
<div style="width: auto; background: transparent; margin-bottom: .5em; font-size: 100%; color: #404040; text-align:left;">
  +
»Kafka oli juuri kirjoittamassa keskeneräiseksi jäänyttä teostaan ''Ikävä'', kun hän yllättäen haki kotoaan rynnäkkökiväärin ja tuhoutui järjettömässä hyökkäyksessä naapurin Einon haukkaa vastaan. Kafka uskoi haukan olleen hänen salattu vainoajansa.<br/><br/>Kyseessä oli [[mielisairaus|mielisairas]] ihminen.» <br/><br/><cite>(</cite>[http://hiki.pedia.ws/index.php?title=Franz_Kafka&oldid=38626 Franz Kafka]<cite> (WSOY 2006), s. 205)</cite>
  +
</div>
  +
</blockquote>
  +
  +
Kafkan kuolemassa osallisena olleesta Leinon lemmikkihaukasta liikkuu paljon muitakin legendoja. Tarkkaelo antaa tutkielmassaan [[Mark Twain]]in – suuren yhdysvaltalaisen kirjailijan ja tunnetun raiskaajan – elämästä ja tuotannosta ymmärtää, että Twain olisi mennyt sekaantumaan Einon lemmikkihaukkaan ja saanut tästä kahden ja puolen viikon vankeustuomion. Twainin vankeudessa kirjoittamista omaelämäkerrallisista novelleista on ammennettu lukiolaisten kiusaksi novellin ''haukkakohdan'' käsite. Haukkakohdalla tarkoitetaan novellin tai muun proosateoksen dramaattista juonenkäännettä, jossa joku henkilöhahmoista päätyy raiskaamaan haukan. Leino itse sisällytti haukkakohdan romaaniinsa ''Jaana Rönty''.
  +
  +
==Katso myös==
  +
*[[Suurmiehet ryypyllä]]
  +
  +
{{edeltäjä-seuraaja | logo = | titteli = Suomen juopoin runoilija | kommentti = | edeltäjä = [[Aleksis Kivi]] | seuraaja = [[Pentti Saarikoski]] }}
  +
{{tynkä/henkilö}}
  +
[[Luokka:Suomalaiset kirjailijat]]
  +
[[Luokka:Runoilijat]]
  +
[[Luokka:Kriitikot]]
  +
[[Luokka:Suomalaiseen kulttuuriin lähtemättömän jälkensä jättäneet henkilöt]]
  +
[[Luokka:Nerot]]
  +
[[Luokka:Alkoholin kannattajat]]
  +
[[Luokka:Suurmiehet]]
  +
[[Luokka:Suojelukohde]]
  +
[[Luokka:Vaarattomat hullut]]
  +
{{DEFAULTSORT:Leino, Eino}}

Nykyinen versio 9. joulukuuta 2020 kello 12.44

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...suomenkielinen Hikipedia ehti olla olemassa melkein kymmenen vuotta ennen kuin tämä sivu saatiin puristettua tänne – ja tällainen tämä nyt on?

Eino Leino oli 1900-luvun suurimpia, kirjallista hölynpölyä tuottanut pelle. Hänellä oli ongelma alkoholin kanssa (se loppui aina kesken) sekä sairaalloinen pelko vekselien menemisestä protestiin. Hänen teoksensa elävät nykyisin lähinnä sanomalehtien, tuon kuolevan median, kuolinilmoituksissa, joiden muistovärssyjen lähteenä Leino on likipitäen Raamattuakin suositumpi. Leino muistetaan myös Vesa-Matti Loirin lauluiksi ja tulkinnoiksikin kutsutusta ulisevasta ähisemisestä.

Sitaatteja tuotannosta

Siippansa kanssa maaseudulla kuljeskellessaan he näkivät mullin mallin ja sonnin. Leino loihe lausumaan:

"Tuolta se tulla julkuttaa, tuo iso sonnihärkä.
Taitaa tullla nussimasta, kun kullikin on märkä."

minkä jälkeen heinikossa suhisi (Eeva, Helena (1923-1960) sai tästä idean kuuluisan tangon sanoitukseen):

"Sua suolla nussin,
Rahkasammal alla pöllyää."

Leinon kirjoittamaksi on myös väitetty tätä iätöntä Suomi-lyriikan klassikkoa:

"lukio vittu homoille
es on parasta
ja tupakka"

Vaikutus

Leinon epäsuora kulttuurivaikutus ulottuu jopa osallisuuteen Franz Kafkan kuolemassa asti. Täyttä yksimielisyyttä tämän prosessin luonteesta ei ole. Kirjallisuushistorioitsija Pekka Tarkkaelo kuvaa Kafka-psykobiografiassaan tapahtumat näin:

»Kafka oli juuri kirjoittamassa keskeneräiseksi jäänyttä teostaan Ikävä, kun hän yllättäen haki kotoaan rynnäkkökiväärin ja tuhoutui järjettömässä hyökkäyksessä naapurin Einon haukkaa vastaan. Kafka uskoi haukan olleen hänen salattu vainoajansa.

Kyseessä oli mielisairas ihminen.»

(Franz Kafka (WSOY 2006), s. 205)

Kafkan kuolemassa osallisena olleesta Leinon lemmikkihaukasta liikkuu paljon muitakin legendoja. Tarkkaelo antaa tutkielmassaan Mark Twainin – suuren yhdysvaltalaisen kirjailijan ja tunnetun raiskaajan – elämästä ja tuotannosta ymmärtää, että Twain olisi mennyt sekaantumaan Einon lemmikkihaukkaan ja saanut tästä kahden ja puolen viikon vankeustuomion. Twainin vankeudessa kirjoittamista omaelämäkerrallisista novelleista on ammennettu lukiolaisten kiusaksi novellin haukkakohdan käsite. Haukkakohdalla tarkoitetaan novellin tai muun proosateoksen dramaattista juonenkäännettä, jossa joku henkilöhahmoista päätyy raiskaamaan haukan. Leino itse sisällytti haukkakohdan romaaniinsa Jaana Rönty.

Katso myös

edeltäjä:
Aleksis Kivi
Suomen juopoin runoilija seuraaja:
Pentti Saarikoski
Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.