=

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 9. lokakuuta 2017 kello 09.34 käyttäjän Teleskooppi (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"=" on matemaattinen merkintätapa, jolla osa ihmisistä tarkoittaa, että sen vasemmalla ja oikealla puolella sijaitsevat numeraaliset, kirjain- tai muut merkinnät ovat yhtä suuret. Osa käyttää sitä merkitsemään "tämän merkin vasemmalla puolella olevasta asiasta seuraa tämän merkin oikealla puolella oleva asia". Tämä jälkimmäinen käyttäjäkunta koostuu lähinnä ns. facebook-lahkolaisista tai muista älyllisesti rajoittuneista ihmisistä. Suosittua on myös käyttää =-merkkiä verbinä tyyliin "subjekti = adjektiivi". Sosiaalisesti rajoittuneet taas käyttävät =-merkkiä näin: ==teksti==, mikä tarkoittaa "tästä alkaa uusi aihekokonaisuus, jota tuplattujen =-merkkien välissä oleva teksti on kuvaavinaan, ja siksi se on kirjoitettu isolla ja lihavoidulla". Tätä tapaa ei kuitenkaan suositella, sillä tupla-= saattaa estää käyttäjiensä sopeutumista yhteiskuntaan sekä aiheuttaa karvankasvua kämmeniin. Neljäs tapa on ilmaista tunnetiloja liittämällä = erilaisiin symboleihin.

Esimerkkejä[muokkaa]

Matemaattinen käyttö:

Muu käyttö:

Kritiikkiä[muokkaa]

=-merkin käyttöä kirjainsymbolien yhteydessä ollaan ajamassa alas, sillä se ei vastaa kaikkien oikeudentajua eikä Aristoteleen logiikkaa. Kuuluisa kritiikki liittyy esimerkkiin . Tämä tarkoittaa humanistien mukaan a:n ja b:n vähempiarvoisuutta c:n rinnalla, mistä saattaa tulla jollekulle paha mieli. Jos oletetaan, että a = Aapeli, b = Bertil ja c = Cecilia, niin tällöin Aapelille ja Bertilille tulee paha mieli. Vasemmiston mukaan yhtälö on epätosi, ja asia tulee korjata niin että kaikki c:n ominaisuudet lasketaan väkivaltaisesti a:n ja b:n tasolle, sillä kukaan ei saa olla toista parempi. Muslimit taas ovat sitä mieltä, että yhtälö on ns. hanurista, sillä kun Aapeli ja Bertil lasketaan yhteen niin siitä ei mitenkään voi tulla nolla. Monikulttuurinen Suomi -ryhmän jäsenistä osa sanoo, että suomalainen + ulkomaalainen = ulkomaalainen ei pidä paikkaansa, koska a-suomalainen nostaa yhtälön vasemman puolen ihan hiukan yhtälön oikeaa puolta korkeammaksi. Loput heistä on sitä mieltä, että a-suomalainen päinvastoin laskee vasenta puolta.

Sen sijaan feministien mukaan yhtälö on tosi, mikäli oletetaan että lait nimien sukupuolittuneisuudesta pitävät paikkansa. Feministit tarjosivat apuaan yhtälön puolia pitäville matemaatikoille, mutta nämä hylkäsivät tarjouksen, sillä ei pidä paikkaansa.