Zimbabwe

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sandglass vermin .svg Päivitystä kaivataan!
Tämä artikkeli ei ole ehkä paskaa, mutta se kaipaisi kipeästi päivittämistä.
Ole siis reippaampi kuin se, joka lisäsi tämän laatikon tähän, ja tuo artikkeli tähän päivään.
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Black republic of Zimbabwe
Zimbabwen mustainvalta
Zimbabwe.svg
Lipun punatähti on piilotettu niin hyvin, ettei kukaan tajunnut Mugaben sosialistisia pyrkimyksiä ennen kuin oli liian myöhäistä.
Motto: ”Musta tuntuu nyt.
LocationZimbabwe.png
Valtiomuoto marxilainen diktatuuri
Hallitsija presidentti Robert Mugabe
Pääkaupunki Harare
Viralliset kielet englanti ja tarpeeksi muita, jottei ongelmia voi ratkoa puhumalla
Pääuskonnot kristinuskon luovat sovellukset, joissa hakataan rumpuja
Itsenäisyys 1980
Valuutta Zimbabwen kanat
Kansallislaulu Charlie Brown

Zimbabwen mustainvalta on afrikkalainen valtio, joka oli aluksi ihan tavallinen AIDSin riepottelema köyhä ja tylsä siirtomaa, josta kukaan ei kirjoittaisi ikinä artikkelia. Ja sitten tuli Robert Mugabe ja maan huumoriarvo ampaisi välittömästi yli merkittävyyden nollapisteen. Siitä lähtien valtion päätehtävänä on ollut todistaa, että mustat voivat olla aivan yhtä tyhmiä kuin valkoisetkin.

Historia[muokkaa]

1000-luvulla Zimbabwen alueella sijainnut Mwene Mutapa oli yksi historian suurista sivilisaatioista. 1400-luvulla se oli kasvanut Afrikan tiheimmin asutetuksi seuduksi. Jos ihmisiä sulloi tiiviisti vierekkäin ennen television keksimistä, he aloittivat silmittömän rähinän. Paikalle ilmestyneiden lähetyssaarnaajien oli hieraistava hetki silmiään, sillä heidän levittämänsä veri ei meinannut millään erottua heimosotien jo valmiiksi värjäämästä maasta. Eurooppalaiset tekivät pahimpansa, ja jo parissa sadassa vuodessa keskinäiset heimosodat oli saatu käännettyä valkoihoisia tulijoita vastaan.

1800-luvulla paikalle tilattiin brittiläinen valloittaja Cecil John Rhodes, jonka unelmana oli tehdä Zimbabwesta mallivaltio, josta kuningatar Victoriakin voisi olla ylpeä. Jaloa ajatusta hieman himmensi se, että paikalla sattui asumaan melko paljon afrikkalaisia, joiden tulevaisuudensuunnitelmissa britit eivät käskyttäneet heidän kotimaassaan. Rhodes antoi valtaamalleen maatilkulle vaatimattomasti nimen Rhodesia, joka hänen mukaansa symboloi alueen lihaksikkaita maita ja testosteronia tihkuvaa luontoa. Uusi nimi myytiin heimopäälliköille vetoamalla Raamatun jakeeseen, jossa Jumala julistaa Rhodes-nimisen profeetan kautta valkoihoiset kaikkien mustien orjuuttajiksi. Jae oli keksitty mutta herätti kuulemma hupia paikallisten siirtomaaisäntien kriketti-illoissa.

Ylimielisyyden lisäksi britit tosin taisivat tietää orjuuttamisesta henkilöstöjohtamisesta jotain, sillä vielä 1980-luvulle asti maa oli Etelä-Afrikan merkittävä kansantalous ja viljantuottaja. Brittien ylimielisyys kostautui 1980-luvulla, kun maahan saapui kahdeksan yliopistotutkintoa suorittanut (eli melko varmasti lukutaitoinen) Robert Mugabe, joka valkoisten pahaksi onneksi ei löytänyt Raamatusta mainittua kohtaa. Rhodesia julistettiin Zimbabweksi ja maareformiksi kutsutussa uudistuksessa valkoisten omistamat viljelymaat pakkolunastettiin armeijan ja epämääräisten raiskauspartioiden avulla. Oli epäreilua, että valkoihoinen vähemmistö omisti lähes 70 % koko maan viljelysmaasta, joten Mugabe jakoi maat sukulaisilleen, jolloin mustaihoinen vähemmistö omisti 100 % viljelyalasta. Maareformin sivutuotteena syntyi pari vuosikymmentä kestänyt nälänhätä, mikä on Mugaben mielestä kuivuuden ja Britannian kätyreiden syytä. Oikeasti maanviljelys seisoo, koska valkoiset veivät traktoreiden avaimet poistuessaan.

Valkoihoisiin kohdistunut rotusorto herätti kansainvälistä paheksuntaa, johon Mugabe vastasi väittämällä, että valkoisilla on raiskaamisessa vuosikymmenten etumatka. YK:n vastatoimien uhatessa Mugabe vältti rasismisyytteet käskemällä joukkonsa raiskaamaan tasapuolisesti kaikkia vastaantulijoita.

Maan politiikka[muokkaa]

Maareformi oli jättimenestys onnistuneen mainoskampanjan ja motivoituneiden fanijoukkojen ansiosta.

Oikeastaan väliotsikon pitäisi olla Maan poliitikko, koska maassa ei ole politiikkaa Robert Mugabea lukuun ottamatta. Oppositiokin piti kieltää, kun se paljastui kuivuuden ja Britannian kätyriksi. Koska Zimbabwe on toimiva tasavalta, vaaleja järjestetään säännöllisin väliajoin, vaikkakin inflaation takia maassa ei ole varaa kuin yhteen poliitikkoon. Vedonlyöntitoimistot eivät jaksa innostua kisaamaan voittajasta, koska parin viime vuosikymmenen ajan hän on ollut aina sama. Yhtenä syynä tähän on Mugaben lanseeraama ”yksi ihminen – yksi ääni” -äänestys, jossa hän on sekä se ihminen että ääni. Mugabe on jo pitkälti yli 80-vuotias pappa, mutta roikkuu yhä tiukasti samassa vallankahvassa, johon hän tarrautui vuonna 1980. Paikallisten tiedotusvälineiden uutisoinnissa Mugaben marxistinen diktatuuri on valtaisa menestystarina, mutta tämä saattaa johtua siitä, että Mugabe omistaa lehdistön ja pitää radiokanavajohtajien tyttäriä panttivankeinaan.

Mugaben unelma yksipuoluemaasta näyttää epätodennäköiseltä, sillä oppositio pesii uusiin slummeihin sitä mukaa, kun vanhat saadaan jyrättyä aasien vetämillä auroilla (traktorien avaimet ovat edelleen valkoisilla). Poliisin erityinen syytöstentekaisuosasto pitää huolen, että Mugaben vastustajien tukeminen vaaleissa ymmärretään kansan syvissä riveissä tarpeeksi hengenvaaralliseksi.

Maareformi toimii median mielestä hyvin ja tasaa maan huonot olot tasavertaisesti jokaiselle. Järjestelmän ylivertaisuus ei aina vakuuta velkojia, joten Mugaben on käytävä säännöllisin väliajoin puimassa nyrkkiä YK:n yleiskokouksissa. Ulkomailla hän samalla syö puolet valtionsa budjetista, jotta selviää kotona seuraavaan kokoukseen.

Talous[muokkaa]

Mugaben jalona tavoitteena oli tehdä jokaisesta zimbabwelaisesta miljonääri. Hän onnistui yli odotusten ja nykyään joka zimbabwelaisen on mahdollista olla myös miljardööri, kiitos hyperinflaation. Harva zimbabwelainen tosin tietää, mitä niin vaikea sana tarkoittaa. Yleensä asia konkretisoituu heille torilla, kun 200 000 dollarin seteli ei kelpaa kauppiaille edes nenäliinaksi.

Nälänhädän uhatessa Mugabe tilasi YK:lta paketteja mutta sai pakotteita. Mugabe vastasi lähettämällä paketissa pari oppositiojohtajan päätä puhumaan yleiskokoukselle järkeä. Maan päätuotteita ovat AIDS, työttömyys, köyhyys ja inflaatio. Maan päävientituote on rouva Grace Mugabe, jota lennätetään maasta säännöllisin väliajoin kenkäostoksille Eurooppaan.

Counter5.gifCounter4.gifCounter3.gifCounter2.gifCounterZero.gifCounterZero.gifCounterZero.gifCounterZero.gif %
Zimbabwen inflaatio tänään. Lähde: IMF.

Kulttuuri[muokkaa]

Maan kirjallinen perinne on laajaa, mutta varsin nuorta ja perin yksipuolista. Jos Mugaben naama miellyttää (tuskin kuitenkaan), se löytyy jokaisen maassa julkaistun opuksen kannesta. Jos Mugaben elämä tai politiikka miellyttää, sitä löytyy jokaisen maassa julkaistun opuksen sivuilta.

Kaupunkialueilla kulttuurin jäänteitä löytyy sisäisten levottomuuksien takia joka paikasta – tosin ne on siroteltu melko tasaiseksi kerrokseksi jokaiselle neliömetrille. Maaseudulla kulttuuria saattaa olla, mutta valkoihoisen kannattaa välttää menemistä sinne, ellei halua päätyä kynnöspeltoon rikastuttamaan tupakkapensaiden elämää. Maaseudulla voi myös ihailla paikallisten suurta perinnelajia nimeltään traktorin käynnistäminen ilman avainta tai hajuakaan siitä, kuinka polttomoottori toimii. Mikäli traktori käynnistyy, voittaja saa palkinnoksi tartuttaa AIDSin kolmeen viisivuotiaaseen valitsemallaan tavalla.

Asukkaiden juoksukuntoa pitävät yllä maaseudulla vaeltelevat aseistetut joukkiot, jotka eivät suoranaisesti ole ammattitappajia, mutta heillä on selkeästi lahjoja alalle.

Katso myös[muokkaa]